Depresszió és kezelése

A WHO 2000 körül tett egy bizarr jóslatot: 2020-ra a tartós munkaképtelenséget okozó betegségek lajstromában a depresszió foglalja el a második helyet. A jóslat sajnos beigazolódni látszik.

Hogy ez nem túlzás, arra az a magyarázat, hogy a depresszió nem kizárólag a lelki okok miatt tesz munkaképtelenné. A depresszió lehet oka és következménye is testi betegségeknek, illetve egyéb pszichés betegségeknek, így az elhúzódó szorongásoknak, köztük a pánikbetegségnek. Ismeretes, hogy az olyan krónikus folyamatok – civilizációs ártalmak? –, mint a daganatos betegségek, cukorbetegség, szívinfarktus tartós szomorúság, lehangoltság, örömtelenség talaján alakulhatnak ki, vagy ebbe torkollnak. Így együtt pedig nem kizárt, hogy a depresszió  diagnózisa rövidesen vezető szerepet kap a betegállományhoz vagy rokkantsághoz vezető állapotokban.

A depresszió nemcsak a leggyakoribb pszichiátriai betegség, de előfordulásának gyakorisága a teljes népesség körében növekedést mutat. A betegek jó részénél nem ismerik fel (testi betegségre helyeződik a figyelem), és/vagy nem kezelik.

Mikor beszélünk depresszióról?

FONTOS TUDNI: a szomorúság, rosszkedv NEM egyenlő a depresszióval!

Pontos diagnózist szakember állíthat fel, a lent részletezett tünetek mellett egyéb körülmények figyelembe vételével.

Ún. major depresszióban minimum két hete folyamatosan fennáll az alábbi tünetek közül legalább öt:

- Egyfelől depressziós szomorú hangulat és/vagy 

  az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése.

- Másfelől a következő panaszok:

 • Étvágycsökkenés (néha növekedés)
 • Testsúly +/- 5%-os változása
 • Alvás időtartamának +/- 2 órás változása
 • Nyugtalanság vagy gátoltság
 • Fáradtság
 • Értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat, téveszmék
 • Gondolkodási, koncentrálási, döntési képesség csökkenése
 • Halál gondolata, halálvágy, öngyilkossági gondolatok, kísérlet 

Mi segíthet depresszióban?

A depresszió kezelése egyénre szabott és komplex feladat kellene legyen, azonban a tömegellátás keretei között sajnos nem az. Hogy ennek mi az oka? Időhiány, motivációhiány, ismerethiány. Beteg és orvos részéről egyaránt.

A betegek tapasztalata szerint elsősorban gyógyszerrel kínálják meg őket az állami egészségügyi ellátásban (pszichiátriai gondozóban, háziorvosnál, üzemorvosnál, pszichiátriai osztályon, stb.), és gyakran a magánrendelésen is. Ezek a gyógyszerek a tünetek hangsúlyától függően nyugtatók, altatók, antidepresszánsok lehetnek. Nagyon ritka, és szerencsésnek mondhatja magát az, aki ennél többet, vagy mást is kap. Ha ez utóbbi történik, az már egyénre szabott kezelésnek mondható.

Azt tartják, depresszióban a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés kombinációja a legeredményesebb, mind az akut ellátás, mind a visszaesés megelőzése céljából.

Antidepresszánsok pro és kontra

Segítség szülés utáni depresszióban

Anyagi veszteség és depresszió

A test útja a lélekhez

Pszichoterápia 

Önmagában vagy kiegészítésképpen is javasolt a szakember által vezetett pszichoterápia. Depresszióban bizonyítottan hatékony terápiás eszköz a kognitív pszichoterápia. Emellett számos pszichoterápiás módszert is alkalmaznak a terapeuták, igazodva a páciens helyzetéhez, motiváltságához, lehetőségeihez. Pszichoterapeuta szakvizsgát pszichológus, pszichiáter, egyéb orvos vagy más segítő szakember tehet.

 • A pszichológus a tudományegyetemek bölcsészkarán kap pszichológusi diplomát, gyógyszerfelírási jogosultsága ezért nincs. 
 • A pszichiáter szakorvosi diploma birtokában gyógyszert is felírhat.

Homeopátia

Egyesíti a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés előnyeitHomeopátiás képzettséggel is rendelkező orvos kezében biztonságos gyógymód. A homeopátiás gyógyszereknek mellékhatása nincs, gyógyszerkölcsönhatásokat és függőséget nem okoznak. Várandós és szoptató anyukák, serdülők, idősek esetében is alkalmazható. Aktív együttműködést igényel. 
 
További előnye egyéb módszerekhez képest, hogy a pszichés problémán kívül a testi betegségeket is kezeli a homeopata. Szintetizálja a megfigyelt jelenségeket, vizsgálati eredményeket a páciens elbeszélésében megjelenő mintázatokkal. Úgy tekint a testi, lelki és mentális tünetekre, mint a betegség (elhangolódott egészségi állapot) kifejeződéseire a test, lélek és elme szintjén – ezek egységében gondolkodik.     
                            

Étrendkiegészítők és egyebek

Az alább ismertetett kiegészítők nem csak a depresszió gyógyulását segíthetik, illetve a visszaeséseket előzhetik meg, hanem a járulékos testi betegségekre is jótékony hatásúak lehetnek.

Depresszió kezelése vitaminokkal, kiegészítőkkel – Mercola angol nyelven

A depresszió diagnózisát önkitöltő kérdőív is segíti. Amennyiben szeretné megtudni, fennáll-e esetlegesen Önnél depresszió, javaslom, hogy töltse ki az alábbi tesztet, annak össze kérdésére válaszoljon!. Ez kb. 5 percet vesz igénybe. A kiértékelését önmaga is elvégezheti a lap végén található skála alapján.

A kérdőív leginkább egy szűrővizsgálatnak fogható fel, az aktuálisan fennálló depressziós tüneteket értékeli. A kérdések és válaszok olvasása elgondolkodtatásra készteti az embereket. Előfordulhat, hogy Önnek egyéb panaszai is vannak, melyeket nem talált a tesztben – ezeket érdemes feljegyeznie.

A kérdőív önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására!

Szakember (pszichiáter, háziorvos, klinikai pszichológus, mentálhigiénés szakember, stb.) segítségét érdemes kérni, akivel egy személyes találkozó során megbeszélheti gondjait, aki további vizsgálatokat rendelhet el, és aki a diagnózis felállításán túl szakszerű segítséget nyújthat Önnek, illetve  javaslattal látja el Önt.

Hogyan ismerhetjük fel a szülés utáni depressziót?

Depresszió statisztikák

 • 40 éve még 3%, ma már a magyar lakosság kb. 8%-a depressziós!
 • Minden tizedik ember élete során legalább egyszer átél súlyos depressziót.
 • Egy epizód többnyire magától elmúlik fél év alatt.
 • A betegek 30%-ánál regisztráltak öngyilkossági kísérletet.
 • A visszaesés gyakorisága 50-80%.

Egyénre szabottan?

A pácienshez való odafordulás, figyelmes meghallgatás és megértés, pszichoterápia, komplementer gyógymódok, étrend-, testmozgás- és életmód tanácsadás, étrendkiegészítők  enyhe és középsúlyos depresszióban megoldást hozhatnak. Súlyos depresszióban inkább kiegészítő szerepet kapnak.

Az eredményes, egyénre szabott terápia feltételei között nagyon fontos: idő, türelem, motiváltság, információ

Nem állítható, hogy minden depressziós páciens meggyógyul homeopátiával, nem csodagyógymódról van szó. Önmagukban a pszichoterápia és az antidepresszánsok sem képesek erre. Arra törekszünk, hogy 

 • a lehető legbiztonságosabb és 
 • a lehető legeredményesebb módszert alkalmazzuk
 • maximálisan bevonva a pácienst saját gyógyulásának folyamatába 

Így ő is osztozhat a sikerben!

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode