Biológiai modellek

A homeopátiás alapkutatások egyik fő területe a nagyon magas potenciák in-vitro vagy in-vivo biológiai modelleken megfigyelt hatásának, hatásmechanizmusának tanulmányozása. A simile („hasonló a hasonlót gyógyítja”) elvét megismételt vizsgálatokkal demonstrálták, ezenkívül a daganatsejteken a kemoterápiás gyógyszereknek megfelelő hatást váltottak ki egyes daganatspecifikus homeopátiás szerek. Független kutatócsoportok végeztek olyan in-vitro vizsgálatokat, melyek igazolták a génkifejeződés megváltozását.

Simile (hasonlósági) elv

A homeopátiát leginkább egy olyan szabályozó terápiaként jellemezhetjük, ahol a szabályozás egy speciális típusaa hasonlóság elve érvényesül. Az élő szervezetek szabályozó rendszere biokibernetikai rendszerként értelmezhető. Optimális működése teszi lehetővé a körülményekhez való alkalmazkodást és az egyensúly, a homeosztázis fenntartását. 

Embereken, növényeken és állatokon végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy minden olyan dolog – beleértve a növényvédő szereket és a rákkeltő anyagokat is –, mely magas koncentrációban gátló hatású, az alacsony koncentrációban serkentő hatású. Ezt a jelenséget hormézisnek nevezik, és egyre több, főként toxikológiai kutatás (Bellavite, Calabrese) igazolja, hogy minden tesztelt biológiai egységben előfordul – éppen a biokibernetikai törvényszerűségek miatt. 

A gyógyszertanból ismert, hogy a gyógyszerek akut és krónikus hatásai gyakran ellenkező előjelűek (ún. paradox gyógyszertan, Bond), és sok modern gyógyszerészeti anyag paradox másodlagos vagy rebound hatást vált ki1,2. Máig viszonylag kevés vizsgálat történt e téren. A legjelentősebb kutatás a holland utrechti egyetemen folyt, mely kimutatta, hogy fenyegető körülmények (pl. hősokk, kémiai anyagok) kis dózisai serkentik a sejtszintű öngyógyulást, ha azokat a hasonlósági elv alapján alkalmazzák (Van Wijk, Wiegant).

1Teixeira MZ. Paradoxical pharmacology: therapeutic strategy used by the ‘homeopathic pharmacology’ for more than two centuries. Int J High Dilution Res 2014; 13(48): 207-226  

2Radnai A. “Paradox gyógyszertan”: A homeopátia által több, mint kétszáz éve használt terápiás stratégia (összefoglaló). Simile 2015; 22: 116-21

A simile elvét a nagyon magas potenciákkal végzett megismételt vizsgálatok is igazolták

A homeopátiás hasonlósági elvet biológiai rendszereken tovább tesztelték, ezúttal nem csak nagyon kis dózissal, de nagyon magas potenciákkal is. Száznál több, nagyon magas potenciákkal végzett biokémiai, immunológiai, növényi,  sejtbiológiai és állattani vizsgálatot végeztek, melyeket azonos, vagy egymástól független kutatócsoportok folytattak. A megismételt vizsgálatok sokkal gyakrabban jutottak az eredetihez hasonló, a simile elvet megerősítő eredményre, mint attól eltérőre (69% vs. 10%), ami az egymástól független kutatócsoportok megimételt vizsgálataira is érvényes (44% vs. 17%). 

A több, mint 100 kísérletből álljon itt néhány példa, melyeket potenciált szerekkel végeztek a különböző kutatócsoportok (is), és egymáshoz hasonló eredményre jutottak. Az összes vizsgálat az ECH weboldalán angolul, valamint Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (SpringMed) c. könyvben magyarul megtalálható.

Ezüstnitrát hatása a csírázó búzaszemekre

A magas koncentrációban biosztatikusnak számító ezüstnitrát erőteljesen gátolja a búza sarjadzását, nagyon magas potenciában serkenti azt.

Hisztamin hatása izolált immunsejteken

Ez az in-vitro teszt az anafilaxiás reakciót modellezi. Az anafilaxiás reakció egy életveszélyes allergiás reakció, amikor allergén hatására a bazofilsejtekből kóros mennyiségű hisztamin szabadul fel és légzési-keringési összeomláshoz vezethet. Potenciált hisztamin (C30 és azalatti potenciák is) viszont gátolja a hisztamin felszabadulását a humán és egér bazofilsejtekből.

Atropin(-szulfát) hatása izolált patkánybélre

Az atropin a nadragulya (latin nevén Atropa belladonna) fő hatóanyaga. Mérgező, nagy adagja többek között görcsöt, a bél simaizmának összehúzódását okozza. Kisebb, terápiás adagban, illetve nagyon magas potenciában is görcsoldó hatású. Az atropint használjuk az akadémikus és a homeopátiás gyógyászatban is.

Tiroxin és pajzsmirigykivonat hatása békákra

Az ebihalak békává alakulását (metamorfózis) élettanilag szabályozza az ebihalak pajzsmirigyében lévő tiroxin. Alacsony potenciájú tiroxin (D8) felgyorsítja a metamorfózist, nagyon magas potenciájú tiroxin vagy pajzsmirigykivonat (D30) viszont gátolja ezt a folyamatot.  

Foszfor hatása patkánymájon

A foszfor nagy adagja erőteljes májméreg. Toxikus kémiai anyaggal előkezelt, izolált patkánymájszövetben a nagyon magas potenciájú foszfor (C15, ami megfelel D30-nak) lassítja a májsejtek pusztulását, azaz májvédő hatású.

Részletek, cikkek, linkek a fenti honlapon, valamint magyar nyelven a Springmed kiadványában.

Metaanalízisek

Biológiai alapkutatások kritikai áttekintései és metaanalízisei több tucatnyi – változó minőségű – vizsgálat alapján készültek. Homeopátiás hígítások toxinokkal (pl. arzén, higany) szembeni védőhatása 20%-ra tehető1.

Más metaanalízis a megismételt vizsgálatok háromnegyedében talált pozitív homeopátiás hatást2. Ezek a kísérletek bár igen magas minőségűek, még nem eléggé stabilak ahhoz, hogy minden kutató hasonló eredménnyel megismételhetné (ez általában jellemző a tudományos kutatásokra). Ennek érdekében a vizsgálatok további finomítása, és a vizsgálati protokol pontos követése szükséges. 

1Linde K, Jonas WB, Melchart D, Worku F, Wagner H, Eitel F (1994). Critical review and meta-analysis of serial agitated dilutions in experimental toxicology. Human and Experimental Toxicology, 13:481–492. 

2Witt CM, Bluth M, Albrecht H, Weißhuhn TER, Baumgartner S, Willich SN (2007). The in vitro evidence for an effect of high homeopathic potencies – A systematic review of the literature. Complementary Therapies in Medicine, 15:128–138. 

Irodalomjegyzék

Jelen oldalhoz tartozó irodalomjegyzék, valamint a biológiai alapkutatások és PubMed-en kereshető irodalomjegyzékük az ECH weboldalán (Európai Homeopátiás Bizottság) található. 

Újdonságok a biológiai kutatásokban

  • 2014.12.16 22:43

    Génkifejeződés változása homeopátiás oldat hatására

    Ma már tudjuk, hogy a gének informácóit az epigenetikus környezeti hatások jelei módosítják. Független kutatócsoportok1,2,3 végeztek nagyon magas potenciájú homeopátiás szerekkel (Cundurango, Gelsemium) olyan in-vitro vizsgálatokat, melyek igazolták a génkifejeződés...

  • 2014.06.13 22:33

    Homeopátiás oldatok hatása daganatsejteken

    Az International Journal of Oncology-ban megjelent tanulmányban1 számoltak be arról, hogy homeopátiás szerek szelektíven képesek hatni emlődaganatsejteken.  Carcinosin, Phytolacca, Conium és Thuja nagyon magas potenciáit (kontroll oldószerrel) vizsgálták  két humán emlőtumor...

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode