Homeopátia és depresszió

Nem győzöm hangsúlyozni: nem létezik homeopátiás antidepresszívum. 

Nincs „depresszió elleni homeopátiás gyógyszer”!

Akkor mi van?

Van egy ember, aki tartós szomorúsággal, örömtelenséggel, lelki és testi problémákkal kínlódik. Vannak homeopátiás gyógyszerek. Van egy másik ember (orvos, gyógyító), aki beszélgetni kezd a depressziós tünetekkel érkezővel.

Végighallgatja. Próbálja megérteni őt. Jegyzetel. 

Figyel. 

Figyeli a kéztördelő mozdulatokat, a szégyenlős hallgatást, a sírdogálást vagy éppen a nem-sírást, a tehetetlenséget.

Feltűnik neki, hogy pl. hideg és nyirkos a másik keze, hogy friss levegőn jobban van,  hogy nem kíván inni a 30 fokos melegben, hogy fájdalmas visszerei vannak és a kicsit is zsírosabb ételtől már gyomorrontást kap.

Sokmindent megtud így a homeopata a depressziósnak diagnosztizált betegről, és nem a depressziót fogja kezelni, hanem az embert, aki depressziós tüneteket is mutat. Olyan segítséget igyekszik adni a depressziós hajlamú páciensének, ami megerősíti őt testileg és lelkileg, közérzetileg és hangulatilag egyaránt. Például Pulsatillát ír fel, leírja egyénre szabottan az adagolást, és kb. két hét múlva kér egy visszajezést. A jól eltalált homeopátiás gyógyszerrel a belső gyógyító folyamat képes újraindulni, a szervezet „reset”-eli magát. 

Kutatások bizonyítják, hogy szorongás, depresszió, alvászavar ambuláns kezelésekor homeopátia megfelelő alkalmazásával 

  • csökkenthető a hagyományos pszichiátriai gyógyszerek mennyisége
  • a panaszok legalább olyan jól javulnak, mint kémiai gyógyszerekkel
  • nem csökken a gyógyulás esélye

s a kezelés hosszú távon olcsóbb, mint a hagyományos gyógyszeres terápia.  

Példaként egy homeopátiás gyógyszer, amit depressziós panaszoknál adhatunk:

Natrium muriaticum (Natrium chloratum) = só

Mi indítja el a betegségfolyamatot?

(Régi) csalódások, veszteség, gyász, bánat, visszautasítás, szülői elhanyagolás, megalázás, szexuális bántalmazás, durva bánásmód, folyadékvesztés, fejsérülés. Gyermekkorból származnak a problémái. Az anya (szülő)- gyermek kapcsolat zavart, nem kapta meg a feltétel nélküli szeretet. Két típusa (szülőtől függően): a zárkózott és a függő (dependens).

Ez a szer a kapcsolati problémák egyik legfontosabb gyógyszere, ha a páciens élménye, hogy "kicsapódott", mint a sókristály.

Mit él meg, mit érez?

Aktuális élethelyzetében jellemző a csalódás és veszteség élménye. Csalódik a szeretetben, úgy érzi, becsapta, elárulta, elhagyta őt a szeretett személy. Ez aktuálisan lehet egy szakítás, vagy elhalálozás miatt. Visszautasítottságtól, elhagyottságtól szenved. Régi „behegedt” sebek jellemzik. Alacsony az önértékelése. Bűntudatról gyakran számol be.

Hogyan reagál ebben a helyzetben?

Képtelen elengedni az érzelmeket, a szeretett személyt. Magányra vágyik, de szívesen megbeszéli a problémáját, ha megértő fülekre talál. Nem kér az együttérzésből, vigasztalásból. Számtalan csalódásban és visszautasításban volt már része, így visszahúzódik az emberektől, úgy érzi, számára nem rendeltetett kapcsolat, magányossá válik, csendesen bánkódik, sajnálja magát, elszigetelődik, kicsapódik, mint a só a végtelen tengerből. Nehezen sír, inkább magányosan, vagy könnyen sírva fakad. Az is lehetséges, hogy szeretne sírni, de nem tud, kiapadtak a könnyei.

Nehezére esik elfogadni, kapni. A fájó múlton kesereg, szinte tartósítja, „sózza a bánatát”. Könnyen megsértődik, neheztel, gyűlöli azt, aki megbántotta, bosszúálló is tud lenni. Impulzív módon veti bele magát egy-egy újabb kapcsolatba, ahol naivan, esetleg szervilis módon viselkedik, lemondva saját igényeiről, elviselve, hogy sokszor nem veszik komolyan. Elérhetetlen szerelmek, a nőpáciens nős férfiakba szerelmes; vagy nem szereti a férfiakat. 

Nevet indokolatlan helyzetben, változékony a hangulata. Fél érezni és kimutatni érzelmi fájdalmát, ehelyett kifelé mást mutat: mosolyog, nevet, viccelődik, szorgoskodik, másokkal törődik, de lehet lázadó, cinikus is. Értéktelenség érzése miatt perfekcionista és megfelelni vágyó. Kontrollálja magát, fontos a megjelenése. 

Asztali só

Milyen betegségeket diagnosztizálnak a Natrium chloratumra javuló páciensnél?

Szülés utáni és változókori depresszió, premenstruális szindróma (PMS). 

Anorexia, bulimia, alkohol-, drogprobléma. 

Kapcsolatfüggőség. Aszociális személyiség. 

Klausztrofóbia, pánikbetegség. 

Fogyás, gyengeség, hajhullás, krónikus fáradtság szindróma, pajzsmirigy alul-vagy túlműködés, szívpanaszok (ritmuszavar, szapora szívverés, szúrás), só- és vízháztartási zavarok (ödéma vagy kiszáradás), vérnyomás probléma.

Ezek a betegségek a szer leggyakoribb javallatai.

Testi szinten 

Kalapáló fájdalmak, nátha, szénanátha, szív- és pajzsmirigyprobléma jellemzők. Alsó ajka középen bereped, aftája, herpesze lehet, váladékai fehér színűek és maróak. Kívánja a sót, a sok folyadékot, de lehet, hogy egyáltalán nem szomjas; a kenyeret nehezen emészti meg. Tengerparton mindig változik az állapota: javulhat, de rosszabbodhat is. Sovány, de hajlamos a vízvisszatartásra (ödémák). Jó követő szere az Ignatiának.

Rosszabbodás: nap előrehaladtával, 9-11 óra között, melegtől, vigasztalástól, kamaszkorban, tengerparton

Javulás: szabadban, izzadástól, szoros ruhában, ha sokáig beszélhet  

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode