Halolaj, omega3

Az étrendkiegészítők között első helyen említendő a halolaj és a D-vitamin. A ma gyakran emlegetett omega3 zsírsavról kb. 2000 óta tudjuk, hogy depresszióban adva jótékony hatású lehet. A 6-os és 9-es zsírsavak nem ennyire előnyösek a szervezet számára,  vagy akár károsak is lehetnek.

Az omega3 zsírsavak elsőszámú forrása a halolaj és krillolaj (vörösrákból). Ezek tartalmaznak olyan omega3-at, mely képes beépülni az idegrendszerbe, az agyi szövetállományba. A növényi eredetű omega3 zsírsav rendkívül rosszul hasznosul az emberi szervezetben, ezért a vegetáriánusok számára egy megfontolandó alternatíva az algaolaj, esetleg a kapszulázott halolaj fogyasztása. A halfogyasztásra bátorítok mindenkit, azonban a napi halászlé vagy hekk adagból még nem fog összejönni a terápiás mennyiségű omega3.

Melyik halolajat válasszuk? 

  • Halat lehet fogni tisztább és szennyezettebb tengerekben. 
  • A nagyhalakban gyakran találnak nehézfém szennyezést, a legapróbb halak (északi tengerekben) tisztábbak. 
  • A kifogott halak tárolásának hőmérséklete sem mindegy – frissiben lefagyasztják, vagy kivonják a halolajat, vagy csak hetek múltával, közben áll a hajón a forró égövön? 
  • Ha magas hőmérsékleten vonják ki a halolajat, az csökkenti a halolaj minőségét. Ezzel szemben alacsony hőmérsékleten, nagyobb nyomással és környezetkímélő eljárással – bár drágább, de – értékesebb halolajat kapnak. 

A kapszulákba végül különböző minőségű és mennyiségű halolaj kerül, különböző omega-zsírsav arányokban; van, amiből naponta 6 darab kell a szükséges hatáshoz, másból csak napi 1. 

Terápiás adagban gyermekeknek kb. 300-600 mg, felnőtteknek kb. 700-1000 mg EPA+DHA szükséges naponta. Megelőzésben ennél kisebb adagok elegendőek. Mindezeket érdemes figyelembe venni, amikor az óriási kínálatból választunk. Olvassuk el a dobozfeliratot, keressük a gyártási tanúsítványt! Nem csak a darabár számít! 

Az alább ismertetett kiegészítők nem csak a depresszió gyógyulását segíthetik, illetve a visszaeséseket előzhetik meg, hanem a járulékos testi betegségekre is jótékony hatásúak lehetnek.

Agyunk szürkeállománya, az idegsejtek-idegszálak burkolata nagyrészt (60%) zsírokból épül fel. Jó esetben idegileg „ki vagyunk párnázva”.

Omega3 zsírsavak

két legfontosabb formája: az EPA és a DHA. Mai ismereteink szerint a magzati és csecsemőkorban a DHA-nak van nagyobb jelentősége, később az EPA-nak. A DHA az agy és a szem kifejlődésében, érésében játszik inkább szerepet. Az EPA elsősorban az agy, a szív-erek működését támogatja, gyulladáscsökkentő hatású, így egy sor krónikus betegség megelőzésében és kezelésében hasznos lehet.

Különböző életkorokban és állapotokban különböző arányú EPA-DHA a kívánatos. Gyermekkori hiperaktivitás, figyelemzavar, autizmus kezelésekor a magas EPA-arányú készítményeket javasolják. Felnőttkorban depresszióban, bipoláris zavarokban, pszichózisban és akár skizofréniában is ajánlják.

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode