Homeopátiás segítség alvászavarban

Ha kiiktattuk az életmódbeli hibákat, a rossz alvási szokásokat kedvezőbbekre cseréltük, relaxáltunk, és alvásunk mégsem rendeződött, választhatunk az alább felsorolt homeopátiás szerek közül. Az álmatlanság és a megzavart alvás homeopátiás segítéséről olvashat, az aluszékonyság problémájára nem térek ki. Akár gyógyszermellékhatás, kimerültség, depresszió, vérkeringési eltérés, anyagcserezavar, vagy egyéb betegség áll a háttérben - mindez orvosi kezelést igényel.

A homeopátiás gyógyszer kiválasztása előtt figyeljük meg:

  • Mi válthatja ki a problémát, mitől romlik vagy javul?
  • Mi történik velünk, mit érzünk, amikor nem tudunk elaludni vagy visszaaludni?
  • Nézzük meg az órát, mikor szoktunk felébredni!

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért a szereket három csoportba sorolom:

  • Aggodalmaskodó személyek alvászavara - sokat aggódnak, illetve előre félnek egy jövőbeli eseménytől
  • Egyéb, heves érzelmek és / vagy testi panaszok okozta alvászavar
  • Elsősorban testi panaszok okozta alvászavar

Aggodalmaskodó személyek alvászavara

ARGENTUM NITRICUM

Kiváltó ok: egy közelgő eseményre való izgatott várakozás (pl. vizsga, szereplés, utazás, stb.), balsejtelem, félelem az elkéséstől

Tünetek: retteg a megpróbáltatásoktól, „mi történne, ha …?”, nehezen tud elaludni a szeme előtt filmszerűen lepörgetett „víziók”, fantáziaképek, szörnyű jelenetsorok miatt, „mi történhetett volna, ha …?”. Éjfél előtt nyugtalan, akár óránként felébred. Kapkodás, idegkimerültség; a páciens zavaros, furcsa dolgokat művel.

Rosszabbodás: melegtől, tömegben, cukortól, zárt térben

Javulás: szabadban, hűvös levegőn, mozgástól

ARSENICUM ALBUM

Kiváltó ok: szorongó és nyugtalan alaptermészet, gondok, ijedtség, anyagi veszteség, munkahelyi elbocsátás, túlzott aggódás a saját, illetve a családtagok egészsége miatt

Tünetek: éjszakai felébredés; nyugtalanul felül az ágyban, felkel, fel-alá járkál. Nagyon aggódik az egészségéért, hipochonder is lehet, úgy érzi, fel kell ébresztenie valakit a házban, segítségért telefonál, segítséget követel. Erős szívdobogás, szapora pulzus, előfordulhat légszomj. Elgyengül, fázós.

Rosszabbodás: éjfél és hajnali 3 óra között, egyedül

Javulás: amikor sikerül beszélnie valakivel, ha társaságban van, járkálástól, amikor magas párnán fekszik

COCCULUS INDICUS

Kiváltó ok: virrasztás beteg mellett, aggodalom a betegért, éjszakai műszak, szellemi és fizikai túlerőltetés

Tünetek: felborul az alvás-ébrenlét ritmusa, éjszakai álmatlanság, nappali aluszékonyság, szorongásos álmok. Görcsös ásítozás, kábaság, szédülés, gyengeség, remegés, zsibbadások, hányinger.

Rosszabbodás: kialvatlanságtól, amikor autóban, buszon, hajón utazik, hidegtől, szabad levegőn

Javulás: melegben, zárt helyen

GELSEMIUM

Ez a homeopátiás szer elsősorban aluszékonysággal járó akut betegségek esetén szokott felmerülni, azonban álmatlanság is kezelhető vele.

Kiváltó ok: előre fél valamilyen megpróbáltatástól, pl. vizsgától, szellemi izgatottság, ijedtség, félelem, rettegés, kellemetlen, rossz hírek, megrázkódtatás, bánat, dohányzás, alkoholmegvonásos állapot, influenzát vagy egyéb betegséget kísérő illetve követő gyengeség

Tünetek: előre fél attól, hogy nem fog tudni elaludni; éjjel álmatlan, nappal aluszékony, nyugtalanul alszik, sokat forgolódik, elalvás után nem sokkal rémálmai vannak, kimerült. Nagyfokú, sokszor remegéssel kísért, szinte a bénulásig fokozódó gyengeség.

Rosszabbodás: amikor a betegségére, tüneteire gondol

Javulás: alkoholos italoktól, bőséges vizeletürítéstől

IGNATIA

Kiváltó ok: bánat, veszteség, szerelmi csalódás, féltékenység, sértettség, ijedtség, sokkhatás, aggodalom

Tünetek: hevesen és görcsösen ásítozik, még könnyezhet is ilyenkor, sóhajtozik, gombóc-érzés a torokban. Érzelmi problémái miatt nem tud (el)aludni, bár nagyon kimerült. Felébred arra, hogy éhes, vagy hogy szívdobogást érez, felébred a legkisebb zajra. Mindig ugyanazt álmodja, álmai olyanok, mint egy „folytatásos regény”. Hisztérikus, szeszélyes vonások.

Rosszabbodás: kávétól, cigarettától

Javulás: sóhajtozástól, nyeléstől, evéstől, testhelyzet változtatástól

KALIUM PHOSPHORICUM

Kiváltó ok: napi gondok, aggodalom, túlzásba vitt tanulás, üzleti problémák, mentális túlterheltség, fizikai fáradtság, betegségek utáni lábadozás időszaka

Tünetek: álmában sóhajtozik, ijedten felriad a legkisebb zajra, félős, rémálmai vannak. Szívdobogás érzése miatt nem tud aludni. Reggel szinte képtelen felkelni, úgy érzi, hogy egyáltalán nem pihente ki magát. Influenzát követően még sokáig gyenge, és álmatlan.

Rosszabbodás: érintéstől, hidegtől, coitustól

Javulás: evéstől, könnyű mozgástól

Schüssler-só formájában is szedhető (No.5., D6 potencia)

PHOSPHORUS

Kiváltó ok: aggódás, pl. a szeretteiért, félelmek, vihar, időjárási front, légnyomás ingadozás, bánat, szellemi fáradtság

Tünetek: szorongó és élénk természetű ember, élénk a fantáziája, érzékeny környezete „rezgéseire”. Nagyon nehezen alszik el, mert fél egyedül és fél szürkületben, de főleg sötétben, pl. szellemektől. Rémálmokból heves szívdobogással ébred, ébredéskor szédülhet. Inkább a jobb oldalán alszik. Éjszaka megéhezik, és addig nem tud visszaaludni, amíg nem evett. Hajnal felé felhevül és leizzad.

Rosszabbodás: amikor a bal oldalán vagy a hátán fekszik

Javulás: rövid alvástól, ha van mellette valaki, aki megnyugtatja

Elsősorban testi panaszok okozta alvászavar

ARNICA MONTANA

Kiváltó ok: sérülés, testi megerőltetés, túlterhelés, izomfáradtság, izomláz

Tünetek: kimerült, fáradt, mégsem tud elaludni, túl keménynek érzi az ágyat, sokat forgolódik. Úgy érzi, mintha erős testi munkát végzett volna, úgy érzi, mintha összeverték volna. Rémálmok.

Rosszabbodás: alvás után, idős korban, amikor a bal oldalán fekszik

Javulás: amikor alacsony párnán fekszik, kinyújtózva

AVENA SATIVA

Javítja az agyi anyagcserét. Alacsony (D4 – D6) potenciában idegkimerültség, és kimerítő betegségek utáni lábadozás okozta álmatlanság esetén segít.

Homeopátiás gyógyszerek adagolása

A szereket C12 - C30 potenciában szedjük. Az orvos azonban bizonyos esetekben ajánlhat ettől eltérő adagolást is.

Este 8 óra körül érdemes bevenni egy adag szert, és szükség esetén éjszakai felébredéskor ezt megismételni. 

Ha a szert esténként elszopogattuk, de 1-2 hét után sem tapasztaltunk javulást, akkor néhány nap szünet beiktatása után próbálkozzunk a vízben oldással: 5 golyót 1-2 dl tiszta vízben feloldunk, műanyag kanállal felkeverjük, és ebből az oldatból 1-2 kortyot lassan elfogyasztunk este, majd szükség esetén – újbóli felkavarást követően – éjszaka is. 

Ha ekkor sincs javulás 1 hét után sem, forduljunk homeopátiás orvoshoz!

Heves érzelmek és/vagy testi panaszok okozta alvászavar

ACONITUM

Kiváltó ok: nagyfokú ijedtség, sokkhatás, félelmek, hirtelen magasra szökő láz, intenzív fájdalom

Tünetek: a beteg (rémálomból) felriad, rendkívül nyugtalan, ágyában hánykolódik. Pánikállapot, erős szívdobogás, vérnyomás emelkedés, feji vértolulás.

Rosszabbodás: éjfél körül, zajtól, fénytől

Javulás: nyugalomban, izzadástól

CHAMOMILLA

Kiváltó ok: fájdalom, düh, fogzás, altatószerekkel való visszaélés

Tünetek: sír és jajgat a fájdalomtól, emiatt aludni sem tud, fájdalom esetén forró a bőre és izzad. Túlérzékeny, ingerlékeny, zsémbes, veszekedős.

Rosszabbodás: amikor kimelegszik az ágyban, érintéstől

Javulás: járkálástól, gyermek esetében, ha felveszik és járkálnak vele

CHINA OFFICINALIS

Kiváltó ok: folyadékveszteség (hányás, hasmenés, izzadás, vérzés), megalázás, harag

Tünetek: nagyon gyenge, nincs kedve élni. Dühös, és közben csendben szomorkodik. Este az ágyban fantáziál, légvárakat épít, a nyüzsgő gondolatoktól nem tud aludni, de másnap ismét reménytelen és boldogtalan. Rémálmok. Testi szinten hasmenés és haspuffadás jelentkezhet.

Rosszabbodás: szellemi megerőltetéstől, zajtól, hidegtől, finom érintéstől, periódikusan

Javulás: zárt térben, meleg szobában, erős nyomástól

COFFEA CRUDA

Kiváltó ok: túlzott izgalmi állapot: öröm, kellemes meglepetés, jó hírek, fájdalom, erős fáradtság (pl. túl sok nevetés miatt), akár a legenyhébb zaj, gyermekkor, betegápolás, túlzott kávé- és borfogyasztás

Tünetek: a mértéktelen kávéfogyasztás tünetei; túl aktív az agya, nem tud elaludni, gondolattolulás alvás helyett, élénk és hosszan tartó álmok. Felébred a legkisebb zajra is, ilyenkor nagyon szomjas; hajnaltól már csak szendereg. Hisztérikus, nyugtalan, ingerlékeny, szívdobogás, lüktet a feje.

Rosszabbodás: zajtól, szagoktól, érintéstől, szellemi erőfeszítéstől, érzelmektől

Javulás: fekve, melegtől

KALIUM BROMATUM

Kiváltó ok: szorongás, gondok, bánat, szexuális izgatottság vagy kielégületlenség

Tünetek: fél a sötét szobában, főleg, ha egyedül van, rémálmok gyötrik. Álmában motyog, sír, nyöszörög és csikorgatja a fogát. Aluszékonysága izgatottsággal váltakozik, izgága ember, kezét tördeli, ujjaival folyton babrál. Pszichotikus állapotba kerülhet üldözési mániája és erős bűntudata miatt.

Rosszabbodás: szellemi megerőltetéstől, éjjel 2-kor, kamaszkorban

NUX VOMICA

Kiváltó ok: altatószerekkel való visszaélés, túlzott alkohol-, kávéfogyasztás, túlevés, ülő, de szellemileg pörgős életmód, gondok, meghiúsult ambíciók, sértett büszkeség

Tünetek: emésztési problémák nem hagyják aludni. Este elalszik a TV előtt, vagy sokáig nem jön álom a szemére, túl aktív az agya. Hajnali 3-4 óra körül felébred, a munkája és a napi teendők körül járnak a gondolatai, nem tud visszaaludni. Reggel 6 felé végre elalszik, nem sokkal később az ébresztőóra kelti fel; összetörten ébred, a konyhába támolyog, hogy egy kávétól ismét magához térjen. Ingerlékeny, türelmetlen, heves, dühös természetű páciens; túlérzékeny hangokra, szagokra, fájdalomra.

Javulás: rövid, zavartalan alvástól, szunyókálástól, amikor az oldalán fekszik

STAPHISAGRIA

Kiváltó ok: visszafojtott düh, melynek oka lehet, sértett büszkeség, felháborodás, igazságtalanság, megalázás, veszekedés, elszenvedett erőszak, testi fájdalmak

Tünetek: éjjel álmatlan, nappal álmos, nagy az alvásigénye. Állandóan sexre gondol, önkielégítés miatt nem is alszik, erotikus álmok.

Rosszabbodás: érzelmektől, szexuális kicsapongástól, önkielégítéstől

Javulás: melegtől, reggeli után

STRAMONIUM

Kiváltó ok: ijedtség, rémület, rettegés, sokk, csillogó tárgyak (a sötétben)

Tünetek: ijesztő álmok és víziók, álmában sír, rémálmából sikítva riad fel és retteg. Félelmében agresszívvé válhat, vagy menekülni akar.

Rosszabbodás:, sötétben, egyedül

Javulás: fénytől, társaságban

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode