Homeopátia

A személyreszabott homeopátiás kezelés alternatívája lehet a szintetikus gyógyszeres terápiának. Egyik legnagyobb előnye a szintetikus szerekhez képest, hogy nem okoz gyógyszerfüggöséget. 

Hogyan segít a homeopátia?

A szerválasztást megelőző és követő beszélgetések során a homeopata a páciens legbelsőbb félelmeit, irracionális, hibás gondolati folyamatait igyekszik feltérképezni; sokszor olyan ez, mint egy pszichoterápiás ülés. Ezért nagyon fontos, hogy a páciens a számára legjobb gyógyítót keresse fel. Sor kerülhet közeli barát, hozzátartozó kikérdezésére is, aki további információkkal szolgálhat a beteg helyzetével kapcsolatban. Csak akkor sikerül megtalálni a legjobb homeopátiás szert – túl az orvos képességein -, ha a páciens őszintén feltárja problémáit, és nem „menekül el”. A családi szerveződések tisztázása, az együttműködő családtagok segítése és azok segítsége messzemenően fontos része a terápiának. Mindezek, valamint a páciens motivációjának hiányában a homeopátiás kezelés eredménytelen lehet.

A homeopátiás Gelsemiummal kísérleteket végeztek laboratóriumi körülmények között is, melyben a kutatók azt találták, hogy ultramagas hígítású oldat szelektíven képes változásokat okozni emberi idegsejtek szorongást kódoló génszakaszain. 

Pánikbetegségben 

Amikor homeopataként pánikbetegséget kezdünk kezelni, tudnunk kell – és ezt a páciensnek is elmondjuk -, hogy a pánikroham csak a „jéghegy csúcsa”. Bár ilyenkor is érdemes homeopátiás szert bevenni, azonban ahhoz, hogy a rohamok enyhüljenek, ritkuljanak, és a pánikbetegség, a szorongásos hajlam meggyógyuljon, krónikus, más néven alkati kezelést ajánlott elkezdeni. Gyakran a beteg aktuális szituációjára keresünk szert. Pácienseimnek általában kétféle szert szoktam javasolni:
 
 • Pánikroham alatt szedhető szer, pl. Aconitum (lsd. a képen), Argentum nitricum, Arsenicum album, Gelsemium, Ignatia (többségük lehet alkati szer is). Amint érzi a pánikroham első jeleit, az adott akut, vagy "roham"-szerből szopogasson el 5 golyót C30-as potenciában, majd szükség esetén ezt 5-10-30 percenként ismételheti. Magával viheti oldat formájában is: 5 golyót félliteres üvegbe öntött kb. 2 dl tiszta vízben felold, az oldatot felrázza, és 5-10-30 percenként 1-2 kortyot lassan elfogyaszt, ezzel is kicsit elterelődik a figyelme a tüneteiről. Minden egyes adag előtt rázza fel párszor az üveg tartalmát! Amennyiben 3 adag után sincs javulás, hagyja abba az adott gyógyszer szedését!
 • Az alkati szer a szorongásos hajlamot gyógyítja. Azzal, hogy a pácienst egy kiegyensúlyozottabb állapotba hozza, ritkulnak és lassan megszünnek a rohamok is. Az adagolás beállítása egyéni. C 30-as potencia akár naponta szedhető (oldva), majd hetente háromszor-kétszer-egyszer, sőt, annál is ritkábban a tünetek változásának, javulásának megfelelő ritmusban. Magasabb potenciát ritkábban elég szedni, ezt homeopátiával gyógyító orvos javasolhatja, szintén egyéni adagolás szerint. Nem lehet hozzászokni a homeopátiás gyógyszerekhez! A homeopátia önmagában is elég lehet, és szükség esetén kombinálható hagyományos pszichiátriai gyógyszerekkel.

Szorongásban

Azokat a homeopátiás alkatokat sorolom fel, melyek leginkább hajlamosak a mindennapi életüket hátrányosan befolyásoló szorongásokra, vagy konkrét félelmekre. Az alkat leírásánál a feltűnő tüneteket, egyéb lelki tüneteket, röviden a testi betegséghajlamokat, az általános testi tüneteket és a testalkatot mutatom be. Nem törekszem teljességre, hiszen a gyógyszerképeket a homeopátiás Materia Medica könyvek tartalmazzák. Több homeopátiás szer itt is, ott is felbukkan más-más megközelítésben, más-más hangsúllyal. Természetesen az itt felsorolt gyógyszerek mellett számos más szer is felmerül. Többszáz homeopátiás gyógyszer közül választjuk ki az egyéni problémához legjobban illeszkedőt. 

 • Társas helyzetben szorong (szociális fóbia): Pl. Barium carbonicum, Calcium carbonicum
 • Depresszióra hajlamos és szorong: Pl. Calcium carbonicum, Causticum, Ignatia, Kalium phosphoricum, Pulsatilla, Thuja
 • Sietős, sovány alkatú, szorongó emberek: Pl. Argentum nitricum, Arsenicum album, Causticum, Iodum, Kalium phosphoricum, Phosphorus
 • Meglassult, hízásra hajlamos szorongó emberek: Pl. Barium carbonicum, Calcium carbonicum, Kalium carbonicum

Teljesítményszorongáskor, lámpalázban

Külön cikkben olvashat a problémáról és javaslataimról, köztük homeopátiás szerekről.

Kényszerbetegségben

Ez a probléma önmagában homeopátiával ritkán kezelhető. Pszichoterápiával, esetleg kémiai gyógyszerekkel is érdemes kombinálni, a probléma súlyosságától függően. Ezért külön nem térek ki a homeopátiás gyógyszerekre, főleg, mert itt valóban személyreszabottan kiválasztott, néha egészen ritka szerek segítenek.

Gyógyszerleírások

 • 2017.04.14 11:18

  Van valami lámpalázra?

  Kép: Gelsemium (sárga jázmin)   Gondolom, lámpalázuk már akkor is volt arra hajlamos embereknek, amikor lámpák még nem léteztek. A kifejezés a színpadi technika „látványos” fejlődésével kerülhetett be a köztudatba. Ahogy kigyúlnak a fények, és főszereplőként „reflektorfénybe” kerülünk… nos,...

 • 2017.03.31 22:26

  Alkati szerek pánikbetegségben és szorongásban

  Kép: Kagylók és osztriga, utóbbiból készül a Calcium carbonicum Az alkati szer kiválasztását homeopata szakemberre érdemes bízni, aki a teljes homeopátiás gyógyszerkészletből választ. Nem ritka, hogy egymás után több szer lesz, ami megoldja a panaszokat, türelemre és bizalomra van szükség. Az...

 • 2017.03.22 22:09

  Akut szerek

  Az alábbiakban néhány, pánikroham alatt, vagy akár várható roham előtt szedhető homeopátiás szert ismertetek. Ezekre a szerekre jellemző, hogy hirtelen és rohamszerűen lép fel szorongás, illetve félelem. ACONITUM   Tünetek: hirtelen és hevesen jelentkező rettegés, fél, hogy történik...

A szintetikus gyógyszerek szedését csak a kezelőorvossal történt megbeszélés alapján szabad megváltoztatni! 

A szorongásoldók hirtelen abbahagyása komoly elvonási tüneteket okozhat!

Schüssler sók

Szervezetünkben található szöveti sók közül néhányat homeopátiásan is használhatunk. Az idegrendszer optimális működését támogatja a D6-os potenciájú No. 7. Magnézium phosphoricum (görcsös tünetek) és a  
 

No. 5. KALIUM PHOSPHORICUM

Kiváltó ok: aggodalmak, bánat, fizikai sérülés, influenza

Tünetek: ideges, érzékeny és gyenge, könnyen kifárad, letargikus, depressziós lesz. Fáradt ahhoz, hogy találkozzon valakivel, de egyedül sem szeret lenni. Félénk, előre fél a bekövetkező eseményektől, úgy érzi, nem lesz képes megbirkózni a feladattal, nem fog az agya. Fél az idegösszeroppanástól, pánikbetegsége lehet. Fejfájás, hátfájás, szapora szívverés, lesoványodás, vérzéses panaszok jellemzik. Álmatlanság vagy kóros aluszékonyság

Tipikus élethelyzet, amikor valakinek egyedül kell megbirkóznia a munkahelyi feladatokkal, gyerekneveléssel, házimunkával, mert nincs segítsége, nem számíthat senkire, és közben tele van bizonytalansággal, félelmekkel – szinte természetes, hogy testileg és lelkileg is kimerül, összeroppan. Másik fontos javallat a vizsgaidőszak - a szer segíti a koncentrálást, mentális munkát.

Magasabb potenciában (C15, C30) is használható, a tüneti hasonlósággal arányban.

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.