Homeopátia

A homeopátia a tüneti hasonlóság alapján működő szabályozó terápia. A homeopátiás gyógyszer és/vagy a homeopátiás konzultáció a szervezet számára ingert jelent; olyan, tünetileg hasonló, gyógyító információt közöl a szervezettel, mely hatására annak meglévő, de blokkolt öngyógyító képessége működésbe tud lépni

A homeopátiás szemlélet nem egyszerűen csak a betegséget, hanem optimális esetben a beteg ember EGÉSZét gyógyítja, és visszaállítja a testi-lelki-szellemi EGÉSZ-SÉGet. Ezért a holisztikus gyógymódok közé sorolt, nem szokványos gyógymód, gyógyító rendszer. 

A homeopátia népszerűsége

A világszerte ismert gyógymód jelentőségét annak köszönheti, hogy eredményesen illeszthető, integrálható az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a gyógyítás modern szemléletéhez. Értékteremtő, szelíd és humánus megközelítésével az emberért van. Kíméletes ökológiai környezetünkkel, állatok, sőt növények is gyógyulnak homeopátiával. Bő két évszázados fennmaradását a folyamatos fejlődés, a tudományos igényesség és az erőszakmentes állásfoglalások tették és teszik lehetővé.

A homeopátia fokozódó népszerűségével párhuzamosan nemzetközi bírálatok születtek. Válaszképpen állásfoglalásokat állítottak össze a homeopátiás tudományos élet képviselői, kutatóintézetek, egyetemi klinikák vezetői és munkatársai. Bízunk abban, hogy a homeopátiás ismeretek bővülése segíti a félreértések tisztázását, hiszen mindannyian egy testileg-lelkileg egészségesebb társadalomért tevékenykedünk.

Integratív orvoslás

A homeopátia egészség-betegség, gyógyítás-gyógyulás fogalmai részben eltérő jelentéssel bírnak, mint az akadémikus orvoslásban. Utóbbihoz képest egy alternatív szemléletet képvisel a homeopátia, ezáltal kiegészíti a betegségmegelőzés és gyógyítás eszköztárát. Azok az orvosok, klinikák, akik és amelyek beépítik hagyományos gyógyító tevékenységükbe a homeopátiás szemléletet, igazoltan hatékony, biztonságos és költségkímélő ellátást biztosítanak. Európa és a világ számos pontján felismerték ezt a döntéshozók, s a WHO irányelvek mentén az oktatásban, állami egészségügyben is helyet kap a homeopátia.

Tapasztalat és tudomány

220 éves gyógymódról van szó. Közel negyed évezrede ismerik, használják, fejlődik. Vannak, akik számára egyértelmű a létjogosultsága, és vannak olyanok is, akik még nem tapasztalták meg egyértelműen a pozitiív hatását. Vagy tájékozatlanok. Esetleg más érdek vezérli őket... 

Ami ma biztosan elmondható róla: vitatott gyógymód, mert 

 • nem a megszokott, bár ősi elvek alapján gyógyít,
 • nem a szokásos módon készülnek a gyógyszerek,
 • nem csak a szokásos módon bizonyítható a hatékonysága, és
 • még nem teljesen ismert a hatásmechanizmusa. 

Minden időben találni a homeopátiáról korrekt tájékoztatókat, és a homeopátiát megkérdőjelező véleményeket. Weboldalamon a tájékoztatás olvasható: a tapasztalatokNői panaszoknál, gyakorlati tudnivalók és példákDepresszió, Pánik és szorongásAlvászavar oldalakon, a tudományos háttérinformációkHomeopátiás kutatások menüpont alatt.

Van benne valami?

Van. De nem csak az az érdekes, hogy mi van benne, hanem az is: hogyan van benne? 

A kiindulási hatóanyagnak (lehet növény, ásvány, állat, kórós szövet, stb.) kicsi, illetve "végtelenül" kicsiny adagjával, valamint oldószer (lehet alkohol, víz, cukor) felhasználásával készülnek a homeopátiás gyógyszerek. Mindkettőn (hatóanyag és oldószer) különleges változások mennek végbe. Nem egyszerűen "csak" felhígítják a hatóanyagot. Egyrészt a hatóanyagot átalakítják (dörzsöléssel) igen apró részecskékké. Másrészt az apró részecskék hígítását lépcsőzetesen végzik el, ahol minden lépésben fizikai behatásnak (rázás, áramoltatás) is kiteszik a gyógyszert. Ez a fizikai behatás (dinamizálás) három dologhoz is fontos: 

 • a gyógyszerkészítéshez szükséges edényekből és segédanyagból szilícium-, szén- és egyéb atomok kerülnek a gyógyszerbe, melyek az információ tárolásában  és továbbadásában játszanak majd szerepet 
 • a hatóanyag apró részecskéi még kisebbekké válnak (nanotartomány), s egy részük továbbvivődhet a következő hígításba 
 • megváltozik az oldószer szerkezete

Ez a speciális fizikokémiai gyógyszerkészítési eljárás teszi teljesen egyedülállóvá a homeopátiás szert és hatását.

A régiek ezt a folyamatot potenciálásnak nevezték, magyarul: „hatalmítás”, jelezve, hogy az így megváltoztatott anyag gyógyereje hatalmasra megnő. A nyers anyagban szunnyadó rejtett gyógyerő kibomlik, felszínre kerül, és képes energetikai és fizikai változást kiváltani azon az élő szervezeten, mellyel kölcsönhatásba lép.

A Homeopátiás kutatások fizikai alapkutatásainál új, izgalmas információkat talál a homeopátiás oldatokról és a homeopátia valószínű hatásmechanizmusáról is.

Mire jó egy hatóanyag?

Ezt derítik ki a homeopátiás gyógyszervizsgálatok. A hatóanyagot – potenciált formában – önkéntes egészséges felnőtt embereken próbálják ki a vizsgálati szabályok pontos betartása mellett (proving). A vizsgálatban résztvevők különböző mértékben testi/érzelmi/lelki tüneteket észlelnek magukon. Az összes résztvevő által megtapasztalt változások és tünetek összessége az ún. gyógyszerkép részét képezi.   

Mit jelent ez a furcsa szó: homeopátia?

Két görög szóból származik: homoios = hasonló, valamint pathein = szenvedni. Azt jelenti tehát: „hasonló szenvedés". A betegnek azt a gyógyszert választjuk ki, amely egy egészségesnek adva betegünk tüneteihez hasonló tüneteket váltana ki, hasonló panaszoktól szenvedne. Nyelvújítás-korabeli szavunk is erre utal: „hasonszenvészet”. A hasonló szert adva a beteg szervezetben gyógyító hatás érhető el. Kicsit hasonlít ez a mai allergiakezelés, oltás elvéhez.
 

Személyreszabottan 

A gyógyítás egyénre szabott: a több ezer „gyógyszerképből” választjuk ki azt, mely páciensünk „betegségképéhez” hasonló, így felerősített formában beadva gyógyító hatással bír. Ez a gyógyhatás a hasonlóság törvényén túl egy további természeti törvényen alapul: az erősebb inger kioltja a hozzá hasonló gyengébb ingert.

Homeopátiás orvosképzés

Az alábbi oldalon olvashat arról, miért érdemes akkreditált orvosképzést végezni a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületben, valamint részletes információkat talál a hároméves alapképzésről, a folyamatos továbbképzés, valamint a távoktatás (e-learning) lehetőségeiről.

Homeopátiás gyógyulás

 • 2017.04.08 08:26

  Nőgyógyászati problémák gyógyítása homeopátiával

  Az alábbi oldalon olyan páciensek történetét mutatom be röviden, akiket a legkülönfélébb nőgyógyászati panaszok miatt kezeltem homeopátiával. A konkrét esetek azt mutatják, hogy homeopátiás kezeléssel ki lehet váltani hormonkezelést, el lehet kerülni műtéti beavatkozásokat, az anyukák...

 • 2013.09.10 19:32

  Irányzatok

  A különféle homeopátiás megközelítések alapja a klasszikus homeopátia, melynek alapelveit Hahnemann is meghatározta, s műveiben lefektetette. A klasszikus homeopátiás orvos általában egyszerre csak egy szert ad a páciensnek. Ha több szerre van szükség a teljes gyógyuláshoz, akkor...

 • 2013.08.31 19:14

  Hasonló? Ellentétes? Eltérő?

  A hagyományosnak mondott akadémikus orvoslás nem a hasonlóság (homeopátia), hanem az ellentétesség (antipátia) és az eltérőség (allopátia) elvére épül. A kellemetlen tüneteket kémiai vagy egyéb kezelésekkel némítja el, de a kiváltó alapvető okokat gyakran nem tudja...

A honlapomon látható mandalák Marosvölgyi Anna alkotásai

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode