Megfigyeléses vizsgálatok

Számos megfigyeléses vizsgálatot végeztek napjainkig, melyek következetesen azt mutatják, hogy a homeopátiás kezelés hatékony és költséghatékony a való életben. Az egyik legátfogóbb ilyen felmérés a franciaországi EPI3, emellett számos európai országban folytattak megfigyeléses vizsgálatokat különféle méretű népességcsoportokon. Az eredményekből arra következtethetünk, hogy a homeopátia hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban.
 

A jónevű New England Journal of Medicine-ben megjelent publikációk szerint a jól megtervezett követéses vagy megfigyeléses vizsgálatok nem túlozzák el a kezelés hatásának nagyságát a randomizált kontrollált vizsgálatokhoz (RCT) képest. Előnyük, hogy kisebb költséggel végezhetők és több páciens bevonható. Alább ismertetek néhány megfigyeléses vizsgálatot (Irodalomjegyzék), melyet rutin ellátási körülmények között végeztek, a homeopátiára nézve pozitív eredménnyel.

Akut középfülgyulladás és ADHD gyermekeknél 

Számos jóminőségű megfigyeléses vizsgálat arra enged következtetni, hogy a homeopátia hasznos lehet nemkívánatos kezelések kiváltásában, mint pl. az antibiotikum használata akut középfülgyulladásban (acute otitis media, AOM), és a methylphenidate (Ritalin) használata hiperaktív-figyelemzavaros problémákban (ADHD). 230, akut középfülgyulladásban szenvedő gyermek homeopátiás kezelésekor 72%-uk 12 órán belül fájdalommentessé vált. Ez 2,4-szer gyorsabb javulás, mint más vizsgálatokban. Szövődmény nem fordult elő, a kezelés ráadásul olcsó. Egy kevésbé akut problémában is hasonló eredményhez vezetett az egyénre szabott homeopátiás kezelés: 115 ADHD-s gyermeket kezeltek átlagosan 3,5 hónapig, 75%-uk olyan jól reagált a kezelésre (73%-os mértékben), hogy nem igényelt Ritalint (Frei).

EPI3 - Francia háziorvosok

 

 

 

 

 

A Franciaországban folytatott EPI3 vizsgálat  egy epidemiológiai-hatékonysági-költséghatékonysági felmérés 800 háziorvos bevonásával

Egyik részeredménye a szorongó és depressziós páciensek állapotának, gyógyszerfogyasztási szokásainak megállapítása, mely a BMC Complementary and Alternative Medicine-ben jelent meg. 710 pácienst vizsgáltak 3 csoportban 12 hónapon át. Az első csoportban csak hagyományos pszichiátriai gyógyszereket kaptak, a másodikban ezt vegyesen homeopátiával, a harmadikban pedig szinte csak homeopátiás kezelést. Az eredmény a homeopátiás gyógyszereket  (is) használók javára dőlt el: kimutathatóan nagyobb javulást mutattak, mint a csak konvencionális pszichiátriai gyógyszereket szedők. A kevert csoportba tartozók kevesebb hagyományos pszichiátriai gyógyszert szedtek, mint akik kizárólag csak az utóbbit kapták. A felmérés igazolja, hogy legalább akkora eséllyel gyógyulhatnak azok, akik homeopátiában is képzett orvoshoz fordulnak (Grimaldi-Bensouda).  

Német háziorvosi praxisok

Egy német egészségbiztosító szponzorálta azt a prospektív vizsgálatot, amelyben a homeopátia és az akupunktúra hatásait dokumentálták a páciens szerinti életminőség, a háziorvos szerinti állapotváltozás és a táppénzes napok számára vonatkozóan. Több, mint 900 beteget kezeltek homeopátiával, főként krónikus panaszokkal. A kezelés „közepesen-nagy mértékben” javította az életminőséget, és lényegesen csökkent a munkahelyi hiányzás (Güthlin).

Egyesült Királyság homeopátiás ambulanciái

Az Egyesült Királyság egyik homeopátiás egyetemi kórházi ambulanciáján folytatott megfigyeléses vizsgálatban 6 év alatt 6500 pácienst követtek nyomon, 23 ezer orvos-páciens találkozás során. A kontrollra érkező páciensek 70%-a javulásról, 50%-uk lényeges javulásról számolt be. A leggyakoribb diagnózisok a bőr-, neurológiai-, reumatológiai, gasztoenterológiai, pszichiátriai és fül-orr-gégészeti betegségek voltak. Legnagyobb javulást gyermekkori asztma és ekcéma, gyulladásos bélbetegségek, irritábilis bélszindróma, klimaxos panaszok és migrén esetében tapasztaltak (Spence). 

 

Egy másik angliai, TB-finanszírozott homeopátiás ambulancián 500 pácienst vontak be a felmérésbe, akik közül sokan csökkenteni tudták, vagy el is tudták hagyni a hagyományos kémiai gyógyszereiket a homeopátiás kezelés után. Ennek mértéke diagnózisokként változó volt: bőrbetegségben 72%-uknál sikerült ez, rákbetegeknél viszont nem volt csökkenés. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy sokan azért keresnek homeopátiás megoldást, mert aggódnak a konvencionális kezelések biztonságossága miatt (Sharples).

Összefoglalás

A bemutatott európai (francia, német, angol) példák, emellett a holland és a svájci hatékonysági-költséghatékonysági vizsgálatok  is következetesen azt mutatják, hogy azok a páciensek járnak legjobban, akik integratív szemléletet képviselő orvoshoz, pl. homeopatához fordulnak. Európában nagyobb hangsúlyt kell kapjon az öngondoskodás, a megelőzés és az egészségfejlesztés. A homeopátia hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban, kutatása tehát jó irányt jelent az egészségügyi rendszerek fejlesztésében.

Irodalomjegyzék

  • 2017.04.10 22:31

    Források

    Grimaldi-Bensouda L, Engel P, Massol J, Guillemot D, Avouac B, Duru G, Lert F, Magnier AM, Rossignol M, Rouillon F, Abenhaim L, Begaud B; EPI3-LA-SER group. Who seeks primary care for sleep, anxiety and depressive disorders from physicians prescribing homeopathic and other complementary medicine?...

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode