D-vitamin - a napfényvitamin!

A zsírban oldódó D-vitamin az utóbbi években került a figyelem középpontjába, nemcsak a depresszió kapcsán.

Régebben annyi szerepet tulajdonítottak neki, hogy vitaminként segíti a kalcium felszívódását és csontokba épülését. Tudtuk, hogy bőrünkben termelődik, amihez napfényre van szükség. Csecsemőknek az első életévben a csontok egészséges fejlődéséért, később a csontbetegségekben (pl. csontritkulás) kiegészítésként adták-adják. Akik a múlt század közepén születtek, még emlegetik gyerekkoruk rosszemlékű csukamájolaját…lehetséges, hogy a D-vitamin és a halolaj kombója egy páratlan „találmány”?

D-vitamin kúra előtt érdemes  a vérből D-vitaminszintet nézetni. Magyarországon ezt rutinszerűen nem írja ki az orvos, bizonyos szakorovosok (pl. reumatológus, oszteoporózis centrum) jogosultak rá. Ha nincs beutalónk, magánlaborban néhány ezer Ft-ért elvégzik a vizsgálatot, az eredmény már aznap megvan. D-vitamin szedés során 3 havonta javasolt vérszintellenőrzés. Csak a szükséges ideig szedjünk D-vitamint! Nyáron kevesebb pótlásra van szükség.

D-vitamin hiány esetén előszöris gondoljuk végig, van-e lehetőségünk napozni, rendszeresen a szabadban tartózkodva D-vitaminhoz jutni. Szeptembertől április elejéig Magyarországon esélytelen a természetes napfényből D-vitaminhoz jutnunk. Depressziós és más pszichés panaszokkal küzdő páciens ennek ellenére ilyenkor is tartózkodjon minél többet a szabadban, mert a napfénynek és a jó levegőn való örömteli mozgásnak a D-vitaminon kívül számos pozitív hatása van.

Figyelem! A 15-ös vagy annál magasabb faktorú naptejek szinte teljesen megakadályozzák a bőrben a D3 vitamin termelődését1!

Ha D-vitamint javasol az orvosakkor a D3-ra gondol. Zsírban oldódó vitamin, ezért jobb, ha olajtartalmú készítményt szerzünk be, és cseppekben adagoljuk. A javasolt napi adag 

  • megelőzésre 1000-2000 IU (nemzetközi egység), 
  • kisdózisú terápiában kb. 4000 IU, 
  • nagydózisú terápiában kb. 8000 IU. 

Van olyan készítmény, ahol mikrogramban (µg vagy mcg) adják meg a mennyiséget; 1µg=40 IU. Lehet heti adagban is szedni, ha úgy kényelmesebb.

Ma már azt is tudjuk, hogy a D3-vitamin mellé K2-vitamin is szükséges azért, hogy a kalcium a csontokba épüljön, ne olyan helyre, ahol semmi keresnivalója (pl. erek fala, vese-epekövek). Ezért jó, ha olyan kombinált készítményt keresünk, amiben a D3-vitamin mellett kb. napi 50-200 µg K2-vitamin is van. Mai tudásunk szerint 1000 egységnyi D3-vitamin mellé 100 mikrogram K-vitamin (K1 és K2) szükséges.

Az alább ismertetett kiegészítők nem csak a depresszió gyógyulását segíthetik, illetve a visszaeséseket előzhetik meg, hanem a járulékos testi betegségekre is jótékony hatásúak lehetnek.

1The Journal of the American Osteopathic Association, May 2017

D-vitamin

  • 2016.11.08 22:47

    Hogyan lassítja a D-vitamin az öregedést?

    Felfedezték, milyen mechanizmussal növeli a D-vitamin az élethosszt és akadályozza a korral összefüggő krónikus betegségek, pl. az Alzheimer- és Parkinson-kór, a depresszió, az emlő-, vastagbél- és prosztatarák, vagy a szívbetegségek kialakulását. A D-vitaminnak a kalcium-felszívódás szabályozásán...

Tudta?

Ma egyre inkább hormonként tekintünk a D-vitaminra. 

Ahogy nő a tudásunk, látjuk, hogy az egész szervezet igényli a D-vitamint, hiánya számos betegség kialakulásához vezethet (gyulladásos, daganatos, immunológiai, szív-érrendszeri, ízületi, mentális betegségek, stb.).

B-vitaminok, Magnézium

Ha már vitaminokról beszélünk, ne hagyjuk ki a sorból a B sorozatot (főleg a B1, 6, 9, 12), pl. komplex formában, és a vele együtt emlegetett jó öreg magnéziumot sem. 

Magnéziumból a jól felszívódó formákat válasszuk, akkor kevesebb darabot kell szedjünk. Idegrendszeri tünetekben, görcsök esetén nagyon hasznos, homeopátiás formában is. 

kalcium optimális felszívódását és beépülését homeopátiás gyógyszerekkel (pl. calcium phosphoricum, calcium fluoratum, calcium carbonicum D6-D12) is segíthetjük. Ezek a szerek a kalciumot bár kis mennyiségben, de nanoméretben és potenciált formában tartalmazzák, így biohasznosulása igen kedvező.

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode