Kis történelem

 

Lényegét tekintve több ezer évvel ezelőtt már ismerték és alkalmazták a hasonlóság elvét, többek között Hippokratész, az "orvostudomány atyja" is.

A homeopátia alapelveinek rendszerbe foglalását, az első 200 gyógyszer bevizsgálását, az adagolás kidolgozását bő két évszázaddal ezelőtt Samuel Hahnemann német orvos, gyógyszerész, vegyész végezte el. Orvosi pályafutásának elején hamar csalódott az akkori orvostudományban, helyette fokozatosan áttért a homeopátiás gyógyításra. Sikereivel, humánus gyógymódjával rengeteg hívet szerzett magának. Bővebben...

A homeopátia magyarországi története számos híres magyar nemesi család nevéhez is fűződik, de még Sissi magyar királyné is pártfogolta. A kiegyezés után a felvilágosult arisztokrácia - a XIX. századi kolerajárványkor tapasztalt homeopátiás sikerek után - elérte, hogy a magyar Országgyűlés homeopátiás tanszékeket állítson fel a budapesti orvosegyetemen, s számos homeopátiás kórház nyílt. A gyógymód pozitív fogadtatásra talált az azt értő egyháznál is.

Hazánkban 25 éve, 1991-ben alakult meg a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. Közhasznú szervezetként célkitűzései közé tartozik a (klasszikus) homeopátia magas színvonalú oktatása, művelése, a homeopátia népszerűsítése. Ma a legnagyobb létszámú orvosi homeopátiás szervezet, mely részt vesz a minisztérium tanácsadó testületeként működő Szakmai Kollégiumoknak és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének munkájában.

Az Egyesület aktív tagja a brüsszeli székhelyű, és az Európai Bizottság tanácsadó szerveként is működö Európai Homeopátiás Bizottságnak (ECH), valamint a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Ligának. E két nemzetközi szervezet a homeopátiás orvosokat tömöríti. Irányelveket dolgoznak ki az Európai Unió és a világ egyéb tagállamai számára a homeopátiás kutatásokra, a homeopátia oktatására, a vizsgakövetelmények kidolgozására, valamint a szakmai és társadalmi elismertség növelésére vonatkozóan.

Hol használják a homeopátiát?

világ számos országában, földrészén elterjedt és megbecsült gyógymód, kb. 500 millió ember gyógyul homeopátiával. Európából indult útjára, ismertté vált az amerikai kontinensen, Ázsia és Afrika országaiban. 

Európában kb. százmillióan használják, itt 45 ezer homeopata orvos dolgozik. Igen népszerű Németországban, Franciaországban, Angliában, Indiában, Brazíliában. Egyes országokban államilag finanszírozott gyógyító eljárás (pl. Svájc, Anglia, Franciaország, India). Az európai homeopátiás orvosképzésről bővebben...

Európa nagyobb országaiban az alapellátó orvosok 30-60%-a ír fel, s a lakosság kb. 40%-a szed alkalmanként, 20%-uk rendszeresebben homeopátiás gyógyszert.

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode