A pénz nem boldogít?

2017.06.05 10:50

A pénz van, akit boldogít, és van, akit nem. De vajon mit okozhat a pénztelenség, szélesebb értelemben az anyagi problémák? S milyen megoldást kínál a problémára a pszichiátria és a homeopátia? A cikkből kiderül az is, milyen homeopátiás kutatások támasztják alá a módszert idegrendszeri problémáknál. 

Érdeklődéssel olvasom, hogy a Semmelweis Egyetem és az MTA kutatói azt találták, egy génváltozat kifejezetten gazdasági nehézségeknél hajlamosít depresszióra, és csak a 30 éven felüli férfiak esetében. Ugyanakkor 30 éves kor előtt „e génvariáns szerepe, hogy érzékenyebbé tegye az egyént a környezeti és társas hatások iránt”, azaz evolúciós szempontból előnyös személyiségvonást kölcsönöz1.

Megakadt a szemem a fenti híren, mivel praxisunkban nemritkán találkozunk anyagi problémák okozta szorongó-depressziós pácienssel. Bevallom, nem gondolkodtam azon, hogy genetikailag is magyarázható a jelenség. Viszont biztosan olyan homeopátás gyógyszert választottam, melyről akár két évszázados tapasztalat bizonyítja, hogy segít pénzügyi veszteségre depresszió (és gyakran szorongás) tüneteivel reagáló páciensnek. A homeopátiás szemlélet szerint egyrészt a testi és lelki tüneteket egyaránt alaposan megfigyeljük, megszemléljük, másrészt a szociális körülményeket és a kiváltó okot is kutatjuk. Felderítjük az egyéni mintázatot, ettől lesz személyes a gyógyítás, személyre szabott a homeopátiás szer.

Mit gondol, mitől lett beteg?

Ezt a kérdést a jó orvos, homeopata felteszi páciensének. Megfigyeli azokat a helyzeteket, átélt érzelmeket is, melyek gyakran megbetegítik az egyént. Például az egyik ember jellemzően érzelmi veszteségtől (haláleset, szakítás, válás); egy másik a megmérettetéskor (vizsgák, állásinterjú); a harmadik pedig rendszerint anyagi veszteségtől (meglopják, nem tudja fizetni a hitelét, elveszti a munkáját) robban le. Az egyik pácienst a gyakori és/vagy intenzív szomorúság, a másikat a túlzott izgatottság, a harmadikat a düh vagy a reménytelenség betegíti meg elsősorban. Egyes érzelmek összefüggenek bizonyos típusokkal (ártalomkerülő, jutalomkereső, kalandvágyó, stb.) és kémiai anyagokkal (agyi hormonok, ingerületátvivő anyagok, neuropeptidek, pl. szerotonin, dopamin, adrenalin) is. 

"Anyagi segély"

A jelenleg is folyó genetikai kutatások előrelépést jelenthetnek, hogy a páciensnek célzottabban lehessen adni minimális mellékhatással járó, hatékony, TB-támogatott antidepresszánst. A gazdasági nehézségekben hatékony „anyagi segítség”, egyénre szabott kémiai gyógyszer még nem ismert. A depresszióellenes kémiai (konvencionális) gyógyszerek hatékonysága enyhe depresszióban kérdéses, a páciensek adott csoportjában egyes kutatások szerint nem hatékonyabbak a placebónál. Középsúlyos esetekben már megfontolandó adásuk, súlyos depresszióban javasolják szedésüket. Mindezeknek oka többek között, hogy a depressziós betegek 80-90 %-át kizárják azokból a klinikai vizsgálatokból, melyek az antidepresszánsok hatását vizsgálják, így a forgalomba kerülő gyógyszerek a való életben gyakran nem hozzák a vizsgálatok alapján várt eredményt2,3. Minden esetben mérlegelni kell a lehetséges előnyöket és a mellékhatások okozta kockázatokat. Figyelembe kell venni azt is, hogy az antidepresszánsokról megjelent publikációk valószínűleg alábecsülik ezen készítmények káros hatásait3,4.

Amennyiben nem indokolt, ellenjavallt, vagy nem sikerül a kémiai gyógyszerrel uralni a depressziót és a gyakran velejáró szorongást, egyéb „anyagiakban”, megoldásokban gondolkodunk: alapbetegség kezelése (pl. pajzsmirigyprobléma), hatékony étrendkiegészítők (pl. D3 vitamin, omega3 zsírsavak), gyógynövények (pl. orbáncfű, citromfű, levendula, macskagyökér).

Homeopátiás gyógyítás, mint információs nanomedicina

A pénzügyi-gazdasági nehézség példájánál maradva: ahhoz, hogy a páciens kikeveredjen a depressziós reménytelenségből, nem mindig elég a homeopátia. A terápiás értékű beszélgetésekkel együtt viszont olyan információt adhatunk a páciensnek, ami segít megérteni  az (ismétlődő) eseményeket, azonosítani (akár aránytalan vagy indokolatlan) érzéseit, megtalálni (fel nem ismert) erőforrásait. Sokan ezután már képesek átértékelni helyzetüket és talpra állnak. A depresszió ennek megfelelően hatékonyan kezelhető pl. kognitív irányultságú pszichoterápiával is.

Az alábbiakban olyan homeopátiás (növényi, állati, ásványi) gyógyszereket mutatok be, melyek gyakran beváltak az említett pszichés problémában.

IGNATIA (Szent Ignác babja)

A (mindenféle) veszteség kezdeti időszakában segít ez a homeopátiás gyógyszer, mint lelki elsősegélyszer. Gyakran túlzottan idealista beállítódása miatt éri csalódás, veszteség. A páciens hajlamos dramatizálni a helyzetet. Szorong, könnyen sírógörcsöt kap, vagy sírás szorongatja a torkát, mintha gombóc lenne ott. Az is gyakori, hogy igyekszik uralkodni magán és nagyokat sóhajtozik, nehogy elsírja magát. Beszámolhat olyan érzésről, mintha valami rátelepedne a mellkasára, nehezen kap levegőt. Rágódik, őrlődik, vagy gyomorgörcse van. Akárhogy is, nem igazán tudja titkolni szenvedését, és többnyire görcsös tünetekről panaszkodik. Azt képzelheti hogy teljes anyagi csőd érte, ami a hozzátartozók szerint nem reális.

NUX VOMICA (farkasmaszlag, hánytatódió)

Nagyon hasonlítanak tünetei a szintén túlérzékeny Ignatia páciensre; érzelmi hullámvasúton utaznak, a veszteségeket sokként élik meg. Lelkiismeretesek, ha túlzásba viszik, görcsösek. Az Ignatia-s sírógörcs és nehézlégzés helyett a Nux inkább görcsös emésztési-székelési, vizelési panaszokat jelez, és nagyon fázós. Főként férfiak, vagy férfias nők reagálnak jól a szerre. Ambíciózus és stresszes menedzsertípus. Ha egyensúlyban van, nagyvonalú, ám (vélt) anyagi problémák esetén annyira fél az elszegényedéstől, hogy semmire sem költ. Ha kibillen az egyensúlyából, türelmetlen, ingerlékeny, dühös vagy akár agresszív lesz. Bár nem bírja az italt, igencsak berúghat, másnap meg extrém aggódik az egészsége miatt.

CALCIUM CARBONICUM (osztriga belső héja)

Ahogy a kagyló meszes héja jelenti a puha osztriga számára a védelmet, a belőle készült  homeopátiás gyógyszerre jól reagálóknak is létfontosságú az otthon és az anyagiak jelentette biztonság; nagyon fél a szegénységtől. Alapos, megbízható, hatékony munkaerő, ha ennek ellenére elbocsátják, vagy anyagi veszteség éri, szinte beleroppan: borzasztóan szorong, döntésképtelen, tehetetlen, mint egy kisgyerek; van, hogy így élni sincs kedve. Azt gondolhatja, hogy az egészsége is veszélybe kerül. Mindentől fél: a jövőtől, változásoktól, ismeretlentől, a betegségektől, de még az orvosi vizsgálatoktól is. Inkább bezárkózik, és hajlamos a bánatevésre, így raktároz az ínséges időkre. Következményesen kialakulhatnak nála mozgásszervi-, csontproblémák is.

AURUM METALLICUM (arany)

A homeopátiában depressziós szerként ismert, de csak jól eltalált esetben fog segíteni. Az anyagi veszteség az egyik leggyakoribb kiváltó oka bánatának, sőt depressziójának. Mégpedig azért, mert úgy érzi, nagy felelősséget hordoz mint családfő, főnök, vagy egyéb vezető. Ez a szituáció gyakrabban fordul elő komoly férfiaknál, de természetesen nők is kerülhetnek ilyen helyzetbe. Az arany nehéz és nemes fém; az Aurum típusú depressziós személy önfeláldozóan küzd, amíg lehet, de magányérzéssel, önvádlással, önpusztító késztetéssel mélyre zuhanhat. Jellemzően éjszaka, télen, hidegben romlik az állapota. Szív-érrendszeri és a „nemes” szervek megbetegedésére, alkoholizmusra hajlamos. Kifejező hasonlattal élve „megszakad a szíve”.

Homeopátiás kutatások idegrendszeri betegségekben

A genetikai tudományos munkák mellett izgalmas kutatási témának ígérkezik a homeopátia alkalmazása is különböző típusú depressziók kezelésében. E költséghatékony, személyreszabott gyógymód megismerése annál is inkább indokolt és sürgető, mivel a depresszió a velejáró testi betegségek miatt a (második) leggyakoribb, munkaképtelenséget okozó problémává léphet elő 2020-ra a WHO előrejelzése szerint.

Az utóbbi évtized homeopátiás alapkutatásai és klinikai, valamint farmakoepidemiológiai vizsgálatai is alátámasztják a homeopátia térnyerését a klinikumban, azon belül például a pszichés problémák gyógyításában is.

2010-ben jelent meg az első olyan tudományos közlemény, mely szerint a fent említett Aurum metallicum (arany) és más fémek nanorészcskéit mutatták ki a bombay-i egyetem szakemberei magas potenciájú oldatukban transzmissziós elektronmikroszkóppal (TEM), elektron diffrakcióval és emissziós spektroszkóppal (ICP-AES) végzett kémiai analízissel5. Azóta számos anyagszerkezeti vizsgálat megerősítette homeopátiás alapanyagok nanorészecskéinek jelenlétét ultramagas hígításokban.

2014-ben a veronai egyetem kutatói tették közzé annak az in vivo vizsgálatsorozatnak az eredményét, mely a homeopátiában szorongásoldóként is használt Gelsemium sempervirens magas hígítású homeopátiás oldata megváltoztatta humán idegsejteken a génkifejeződést6. Hasonló eredményre jutottak a kutatók más homeopátiás gyógyszereknek daganatsejteken végzett méréseivel is.

2011-ben alváslaborban végeztek poliszomnográfos (PSG) vizsgálatot kávé-okozta alvászavarban szenvedő szorongásos, ill. ellenséges viselkedést mutató egyéneken, akiknek placebot, később Coffea C30-at vagy Nux vomica C30-at adtak. A műszeres alvásanalízis szerint a homeopátiás szerek hatására jelentősen megnőtt a teljes alvásidő és a NREM alvásszakasz. Hasonló eredményre jutottak korábban állatokon végzett kísérletekkel is. A homeopátiás gyógyszerek hatásmechanizmusa valószínűleg a kóros alvásmintázat dinamikájának kezdeti megzavarásán alapul7.  

2015-ben publikálták azt a franciaországi farmakoepidemiológiai megfigyeléses vizsgálatot (EPI3), mely 825 háziorvos és közel 8600 páciens bevonásával készült. Máig ez a legjelentősebb, legnagyobb esetszámú ilyen jellegű homeopátiás vizsgálat, kitűnő szakemberek részvételével és a legjobb módszertannal. A vizsgálatban összehasonlították a hagyományos, a homeopátiás és a vegyes praxisok mutatóit8,9. A részeredményekből számos cikk született. Vizsgálták többek között szorongás, depresszió és alvászavarok diagnózisával kezelt pácienseket, gyógyulási eredményeiket, a felírt pszichotróp gyógyszerek mennyiségét. A homeopátiában is képzett háziorvosok 71 %-kal kevesebb pszichotróp gyógyszert írtak fel a hagyományos praxisokhoz képest. S ami szintén nem elhanyagolható: jobbnak értékelték életminőségüket. Az egyéves követés során megállapították, hogy a homeopátiát integráló praxisok pácienseinek egészségi állapota legalább olyan szintű volt a lényegesen kevesebb kémiai gyógyszer ellenére, mint a többi praxisban. Ez azért lényeges megállapítás, mert azt igazolja, hogy nem romlik a gyógyulási esélye annak, aki homeopátiás kezelést alkalmaz. A felmérés adatait felhasználva született egy költséghatékonysági tanulmány is, amiből kiderült: a főként homeopátiás ellátásban részesülő pácienseknek kevesebb krónikus betegségük volt, ritkábban mentek táppénzre, kevesebb szakorvosi beutalást és ápolási napot igényelt. A homeopátiás kezelés tehát költséghatékony is

További minőségi alapkutatások, multicentrikus, nagy esetszámú, személyre szabott homeopátiás vizsgálatok, valamint központi forrásokból is finanszírozott költséghatékonysági-epidemiológiai felmérések szükségesek a homeopátia eredményes alkalmazásához és a fenntartható egészségügybe történő integrálásához. Ha máshol nem is feltétlenül, de az állami költségvetés jólléte szempontjából a pénz mégiscsak „boldogít”.

Forrás és irodalomjegyzék

1 https://mta.hu/tudomany_hirei/arianst-hordozo-harminc-ev-feletti-ferfiaknal-no-a-depresszio-kockazata-107621

2Preskorn SH et al. How Commonly Used Inclusion and Exclusion Criteria in Antidepressant Registration Trials Affect Study Enrollment. Journal of Psychiatric Practice 2015; 21:267–274

3Roest AM et al. Reporting Bias in Clinical Trials Investigating the Efficacy of Second-Generation Antidepressants in the Treatment of Anxiety Disorders. A Report of 2 Meta-analyses. JAMA Psychiatry 2015;72(5):500-510

4Le Noury J et al. Restoring Study 329: efficacy and harms of paroxetine and imipramine in treatment of major depression in adolescence. BMJ 2015;351:4320

5Chikramane PS et al. Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective. Homeopathy 2010; 99: 231-242

6Marzotto M et al. Extreme sensitivity of gene expression in human SH-SY5Y neurocytes to ultra-low doses of Gelsemium sempervirens. BMC Complement Altern Med 2014; 14:104.

7Bell IR et al. Effects of homeopathic medicines on polysomnographic sleep of young adults with histories of coffee-related insomnia. Sleep Med 2011;12(5):505-11

8Colas A et al. Economic impact of homeopathic practice in general medicine in France. Health Econ Rev 2015; 5:18.

9Lert F et al.  Characteristics of patients consulting their regular primary care physician according to their prescribing  preferences for homeopathy and complementary medicine. Homeopathy 2014; 103:51–7

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode