Homeopátiás kutatások 

Az orvostudomány egyik legizgalmasabb kihívása és legtöbb kérdést felvető ága a homeopátia, e korát megelőző gyógyító rendszer. Drámába illő pályát fut be: „vakmerő módon” előbb alkalmazták a gyakorlatban, minthogy tudományos hátterét egzakt módon mérni és pontosítani tudták volna. Első virágzása a 19. század közepére esik, amikor a fizikai tudományok fejlődése új sebességre kapcsolt (atomok, molekulák, elektromosság és elektromágnesesség felfedezése). Ma, kétszáz évvel később, korszerű mérőszközeink, -módszereink  megjelenésével és információelméleti ismereteinkkel kezdjük érteni, hogyan működhet egyáltalán, miként hat, milyen eredménnyel alkalmazható a homeopátia.

A homeopátiás kutatások egyidősek magával a gyógymód felfedezésével, tudományos igényű kutatások azonban csak az utóbbi évtizedekben valósultak meg. A legutóbbi évek robbanásszerű technológiai fejlődése pedig meghozta a várt áttörést a homeopátiás alapkutatások terén is.

A kutatások célja a homeopátia

 • tudományos megalapozása
 • hatásmechanizmusának megértése
 • gyakorlatának javítása
 • a klinikai hatásosság/hatékonyság egyre több betegségben való igazolása, valamint
 •  költséghatékonyságának megállapítása.

Utóbbiról elmondható, hogy egyedülálló módon bizonyítja a homeopátiás kezelés közegészségügyre és egészségbiztosítási költségekre gyakorolt előnyös hatását.  

Milyen típusú tudományos kutatások folynak?

 1. biológiai kutatások izolált immunsejteken, sejtkultúrákon, növényeken, szerveken, állatokon.  A vizsgálatokat nagyon magas potenciákkal (ultramolekuláris potenciált hígításokkal) is elvégzik. Egyes biológiai kutatásokat azonos vagy más kutatócsoportok megismételnek.
 2. fizikai kutatások során a homeopátiás gyógyszert, annak összetevőit, fizikai tulajdonságait vizsgálják.
 1. Megfigyeléses vizsgálatok rutin ellátási körülmények között
 2. Randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) és adatbázisok

 3. Klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintései (metaanalízis módszerével)

 • Gazdasági-epidemiológiai (költséghatékonysági) vizsgálatok 
 • Provingok – új homeopátiás gyógyszerek fejlesztése, gyógyhatásuk megismerése          

Hol lehet hallani, olvasni a homeopátiás kutatási eredményekről?

A homeopátiás alap- és klinikai kutatások világszerte egyetemeken és kutatóintézetekben, fekvő- és járóbetegellátásban folynak. Költséghatékonysági vizsgálatok állami finanszírozású járóbetegellátás bevonásával, nemzeti statisztikai adatok felhasználásával, állami/egyetemi/egészségbiztosítási szervezésben történtek. Provingokat többnyire homeopátiás szervezetek végeznek.

A tudományos igényű kutatások eredményeit – szemben az áltudományakkal – tudományos fórumokon publikálják és vitatják meg. Ennek megfelelően a homeopátiás kutatások is hozzáférhetőek bárki számára, aki nem a (bulvár)sajtóból, hanem hiteles forrásból kíván tájékozódni. A homeopátiás szakirodalom döntően angol nyelvű. A közhasznú Magyar Homeopata Orvosi Egyesület egyik fő tevékenysége a nemzetközi szakirodalom magyar nyelvű megismertetése a szakma, a sajtó és a magyar  társadalom körében. 

2 oldalas összefoglaló A londoni Faculty of Homeopathy anyaga praktikusan tömöríti egyik oldalon a kontrollált vizsgálatok (RCT-k) szisztematikus áttekintését, a homeopátia költséghatékonyságát, klinikai megfigyeléses vizsgálatokat, alapkutatásokat, a másik oldalon pedig bőséges irodalomjegyzéket ad közre (letölthető PDF).

"Tudásunk egy csepp; amit nem tudunk, az egy egész óceán."

(Isaac Newton)

Javasolt további oldalak:

Tudományos ismeretterjesztő kisfilm

Hogyan működik a homeopátia?

(angol narrátor és felirat, 23')

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode