Randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT), adatbázisok

Az elmúlt évtizedekben a legmagasabb tudományos standardok alapján végzett kutatási projektek eredményeit publikálták vezető nemzetközi orvosi folyóiratok. Sok kontrollált klinikai vizsgálat bizonyította a homeopátia hatékonyságát. Homeopátiás RCT-k különféle gyűjteményei megtalálhatók a cikk végén.
 

Összesen 163 homeopátiás randomizált, kontrollált vizsgálatot publikáltak jóminőségű tudományos lapokban: 

 • 41%-uk pozitív eredményű
 • 7% negatív eredményű
 • 52%-ról nem állapítható meg, hogy pozitív vagy negatív. 
35-féle betegségben hatékony a homeopátiás kezelés az eddigi szisztematikus áttekintések és/vagy RCT-k alapján. A fenti százalékos adatok hasonlóak ahhoz, amit az orvosi beavatkozások Cochrane adatbázisának elemzésével találtak a kutatók. A Cochrane-on kívül a BMJ neves orvosi lap kutatói is arról számoltak be, hogy az általános orvosi eljárások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak.
 

A homeopátiában különösen fontos felvetni a következő kérdéseket: mire jó, és mire nem jó vizsgálati módszer az RCT, melyek az előnyei és korlátai? Segíti-e vagy sem az orvost a gyógyításban? Hagyatkozhatunk-e csak RCT-kre és szisztematikus áttekintésekre, mint mai aranystandardokra, vagy másra is szükség van az eredményes gyógyításhoz?

Tudományos homeopátiás vizsgálatok cikkgyűjteményei (angolul)

Annak a 35 féle betegségnek a vizsgálatai, és elérhetőségük, melyekben hatékonynak találták a homeopátiát, megtalálhatók az Európai Homeopátiás Bizottság oldalán, A-tól Z-ig, PubMed linkekkel. Az itt felsorolt betegségek pl. hörghurut, középfülgyulladás, megfázás, allergia, influenza, gyermekkori hasmenés, postoperativ ileus, szepszis, krónikus fáradtság szindróma, fibromialgia, reumatológiai betegségek, depresszió, álmatlanság, szédülés, stb.

Az ECH oldalán megtalálható továbbá a fent említett 163 RCT. 77-féle betegséget fednek le, közülük 36-féle betegségben megismételt vizsgálatok is történtek. Mivel az egyes vizsgálatok nagyon különböző felépítésűek voltak, és a résztvevők száma is relatíve alacsony volt, csak kevés betegség esetén jutottak a kutatók következetes, konzisztens eredményre.

CORE-Hom: folyamatosan frissülő ingyenes adatbázis, jelenleg 1120 klinikai vizsgálattal. Regisztráció szükséges. Elérhető 2 helyről, melyek egymással együttműködnek: HRI oldaláról és a Carstens Stiftung Foundation oldaláról.

Dr. Nancy Malik oldalán több, mint 45 cikk letölthető és teljes terjedelmében olvasható (2011-ben frissült, 130 cikk linkjével, melyek elérhetősége változhat), a legnevesebb folyóiratokban jelentek meg. Hármas és kettős vak, randomizált, placebokontrollált vizsgálatok, szisztematikus áttekintések és metaanalízisek találhatók a gyűjteményben. A homeopátiás kezelést különféle betegségekben alkalmazták, pl. asztma, szénanátha, melléküreg gyulladás, pikkelysömör, alvászavar, krónikus fáradtság szindróma, gyermekkori hasmenés, ízületi fájdalom, középfülgyulladás, szédülés, szívelégtelenség stb. Az embereken végzett kezeléseken túl a honlapon említenek állatokon, növényeken végzett vizsgálatokat, valamint alapkutatás jellegű fizikai kísérleteket is.

Robert Medhurst ausztrál homeopata válogatása 449 absztrakt linkjét tartalmazza (elérhetőségük változhat), 2016 augusztusáig dolgozza fel a homeopátiával kapcsolatos humán, állati, növényi és in vitro tudományos vizsgálatokat. A vizsgálatokat olvasva láthatjuk, hogy a homeopátia pozitív hatását valójában számos, jól megalapozott objektív kutatás igazolja.

RCT cikkek

 • 2017.02.16 22:17

  Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?

  Egymástól független felmérések alapján az orvosi beavatkozások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható. A homeopátiás beavatkozások esetében a helyzet se nem jobb, se nem rosszabb, mint bármely más orvosi eljárásnál. Messze jár az...

 • 2017.02.03 22:04

  Melyek az RCT-k előnyei és korlátai?

  avagy: Randomizált kontrollált vizsgálatok kritikus alkalmazása a homeopátiában Ma a kutatók zöme az „egy gyógyszer megfelel minden betegnek” típusú RCT-hez szokott. Ezek a kísérletek ugyan mérhetővé teszik gyógyszerhatást, de kérdés, hogy eredményük alkalmazható-e a való életben. A...

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode