Klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintései

Homeopátiás metaanalízisek 

A klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintéseire, metaanalíziseire mint a bizonyítékalapú orvoslás csúcsevidenciáira tekint a modern orvostudomány. A szisztematikus áttekintések azonban csak kellően homogén vizsgálatok beválogatása esetén értékelhetők.  Számos áttekintés értékelte a homeopátiás kutatások irodalmát is. Mind az egyes betegségekre fókuszáló, mind a teljes homeopátiás szakirodalmat vizsgáló áttekintések döntően a homeopátiára nézve kedvező eredményeit publikálták a szerzők.
 
A szisztematikus áttekintések egy kutatási kérdésre összpontosítanak. Megkísérlik azonosítani, értékelni, kiválasztani és szintetizálni az adott kérdéssel összefüggő legjobb minőségű kutatási bizonyítékokat. A szisztematikus áttekintések gyakran, de nem minden esetben statisztikai technikákat (metaanalízis) alkalmaznak. Ennek célja, hogy – módszertől függően – a beválasztható tanulmányok eredményeit egyesítsék, vagy legalábbis a bizonyítékszinteket pontozzák.
 

A Szisztematikus áttekintések Cochrane kézikönyve ajánlása szerint a metaanalízis csak akkor ad értelmezhető összefoglaló eredményt, ha a vizsgálati csoportok kellően homogének a résztvevők, a beavatkozások és a vizsgált kimeneti pontok tekintetében. Ez annyit jelent, hogy nem megfelelőek az olyan szisztematikus áttekintések, melyek rendkívül heterogén vizsgálatokat válogatnak be; értékelhetetlenek, ha az eredmények, beavatkozások, vizsgált betegségek egészen sokfélék, és amikor egy terápiás rendszer egyes javallatoknál működik ugyan, de nem az összesben.

A tudományosság igényét szem előtt tartva nem térek ki olyan, a nemzetközi sajtót bejáró, torzító és felrevezető kormányzati jelentésre, melyet vitatott módszertana miatt lektorált tudományos folyóiratok sem publikálnak, s mely ellen az adott országban ombudsmani eljárás zajlik.

A teljes homeopátiás szakirodalom átfogó szisztematikus áttekintései és metaanalízisei

6 átfogó szisztematikus áttekintést (magyar nyelvű összefoglalás) publikáltak a világ legnevesebb lektorált tudományos lapjaiban (2014-ig). Az áttekintések 75 különböző betegség homeopátiás kutatásait (szaklapokban publikált homeopátiás RCT-kölelik fel.

A fenti Cochrane kézikönyv értelmében

 • az eredeti kutatási cikkek alacsony száma
 • az adatok kinyeréséhez használt különböző kritériumok
 • a vizsgálatokban alkalmazott eltérő homeopátiás módszerek
 • és a legkülönfélébb betegségek összevont vizsgálata

mind szigorúan korlátozzák a homeopátiáról született átfogó szisztematikus áttekintések értékét. Mégis, 

hatból öt szisztematikus áttekintés szerint a homeopátia több, mint placebo. 

Ezen áttekintések hivatkozásai  itt olvashatóak angolul. További statisztikai részletek magyarul:

Dr. Gábor Fruzsina PhD: Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (SpringMed)

Egyes betegségek  szisztematikus áttekintései és metaanalízisei

Mindezideig 29 szisztematikus áttekintés jelent meg egyes betegségekkel kapcsolatban, közülük

 • 11 áttekintés a homeopátiára nézve pozitív
 • 13 nem egyértelmű
 • 6 áttekintés kevés vagy semmi bizonyítékot nem talált a homeopátiára. 

A szisztematikus áttekintések hivatkozásai angolul itt olvashatók. (Az influenza kezelése és megelőzése egy cikkben szerepel, az Oscillococcinum az influenza kezelésében hatékony, a megelőzésben nem.)

A fenti tanulmányok szerint az alábbi betegségekben a homeopátiás vizsgálatok áttekintései pozitív eredménnyel végződtek, azaz a homeopátia hatásosabb, mint a placebo:

 • Allergiák, szénanátha
 • Felsőlégúti fertőzések
 • Influenza 
 • Gyermekkori hasmenés
 • Műtétet követő ileus (bélrenyheség, vagy bélelzáródás)
 • Reumatológiai betegségek
 • Szédülés

Metaanalízisek

 • 2017.04.09 23:48

  A legfrissebb metaanalízis

  2014 – Systematic Reviews (Mathie et al) A legfrissebb és egyben a legjobb minőségű szisztematikus áttekintés a módszer saját szakfolyóiratában jelent meg. Különlegessége, hogy az első olyan áttekintés, amely kizárólag személyreszabott homeopátiás RCT-ket vizsgált meg.  A szerző...

 • 2017.02.20 23:17

  Átfogó szisztematikus áttekintések

  A teljes homeopátiás szakirodalom szisztematikus áttekintései, metaanalízisei  (1991-2014) A teljes homeopátiás szakirodalom felhasználásával 6 átfogó szisztematikus áttekintést publikáltak a világ legnevesebb lektorált tudományos lapjaiban 2014-ig. Hatból öt tanulmány szerint a homeopátia...

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode