Információs és nanomedicina

Az információelmélet az utóbbi évtizedek legsikeresebb vívmánya a tudományban és a technikában. Fantasztikus előretörését annak a felismerésnek köszönheti, hogy az anyagon és az energián kívül van egy harmadik alapmennyiség is, ami nélkül sem élet, sem technika nem létezik: az INFORMÁCIÓ. 

A biológiai modellvizsgálatok, valamint a homeopátiás potenciált oldatok fizikokémiai tulajdonságainak ismeretében a homeopátiát információalapú medicinaként, élő szervezetekre vonatkoztatva - Bell alapján - komplex adaptív hálózati nanomedicinaként értelmezhetjük1,2,3,4.

A homeopátiás nagyon magas hígítású oldatok hatásmechanizmusának egy lehetséges magyarázata: ahogy emelkedik egy szer potenciafoka, úgy tevődik át a hatásmechanizmus súlypontja a nagyobb struktúrákról a nanorészecskékre és oldószerre (így érvényesülhet a ligand-receptor kölcsönhatás is, azaz a nanomedicina hipotézise), majd azokról a megváltozott szerkezetű, információhordozó közegre (információs medicina hipotézise). Az információ hordozását teszik lehetővé azok a kémiai elemek is (pl. szilícium), melyeket a SEM/EDX vizsgálat kimutatott. 

Az információs medicina hipotézise azt feltételezi, hogy a homeopátiás gyógyszer hatását inkább a benne fizikailag tárolt információ (elektromágneses jelek), semmint a kémiai tulajdonsága magyarázza. E feltételezés szerint a víz (és talán egyéb poláris oldószerek) bizonyos körülmények hatására képes olyan anyagok információját átvenni és tárolni, melyekkel megelőzően kapcsolatba került, s ezt az információt átvinni arra érzékenyített bioszisztémákra. Amikor tehát „ultramolekuláris hígításokról” beszélünk, valójában arról van szó, hogy a kiindulási anyag molekuláit már nem feltétlenül találjuk meg az oldatban, de egyéb molekulákat (víz és egyes kémiai elemek) igen, melyek viszont szerkezetileg információ tárolására és átadására képesek.

1Bell IR, Schwartz GE: Adaptive network nanomedicine: an integrated model for homeopathic medicine. Front Biosci (Schol Ed) 2013, 5: 685-708.

2Bell IR, Scwartz GE, Boyer NN, Koithan M, Brooks AJ. Advances in integrative nanomedicine for improving infectious disease treatment in public health. European Journal of Integrative Medicine 2013, 5: 126–140

3Bell IR, Schwartz GE. Enhancement of adaptive biological effects by nanotechnology preparation methods in homeopathic medicines. Homeopathy 2015, 104: 123-38

4Bell IR. Adaptive Network Nanomedicine: Solving the Homeopathy Puzzle One (Small) Scientific Step at a Time. 2016, Scientific Research on Homeopathy (Vol. 18;1)

Cikkek: Információs és nanomedicina

  • 2017.04.13 14:14

    Iris Bell

    Dr. Iris Bell (PhD) több, mint 30 éve végez tudományos kutatómunkát, emellett egyetemi tanár a holisztikus, kiegészítő és alternatív/integratív orvoslás témakörében. 1998-ban az USA egyik legjobb orvosának (Best Doctors) választották meg. Több, mint 140 tudományos cikk és tucatnyi...

Információelmélet, mint elméleti kibernetika

Az információt jelek közvetítik. Minden jel (pl. kémiai vagy fizikai állapot, folyamat) képes messzeható reakciókat kiváltani mind technikai rendszerekben (pl. fény-, hang-, elektromágneses rádióhullám), mind élő szervezetekben (a jelek sajátos formái pl. az  illatok, szavak, pillantás, zene).

A kibernetikusok a befogadó által értékelt jelanyagot, információt immateriálisnak (anyagtalannak) írják le, de maga az információ anyaghoz, hordozóhoz kötött. Ismert információhordozók pl. a könyv, hanglemez, DVD, microchip, DNS-spirál. Az információelmélet fogalomrendszere a homeopátiára is alkalmazható, amennyiben a kiindulási szubsztanciák gyógyító információját a homeopátiás gyógyszer jelként közvetíti a szervezet felé5

5Bayr G. Kybernetische Denkmodelle der Homöopathie. Steuerungen und Informatik. Verlag Haug Karl 1998. (ford. dr. Horváth Katalin)

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode