Klinikai kutatások

A homeopátia 220 éves gyakorlata során hatalmas mennyiségű dokumentáció látott napvilágot, melyek a homeopátiás szerek gyógyhatását igazolták. Ezek a dokumentumok elsősorban esettanulmányok, de több, mint ezer tudományos klinikai vizsgálatot és több tucat szisztematikus áttekintést is publikáltak. Mindazonáltal további, még pontosabb és szigorúbb módszerekkel végzett homeopátiás kutatások szükségesek ahhoz, hogy szilárd bizonyítékokat szerezzünk a homeopátia terápiás értékéről.
 

Az ún. megfigyeléses vizsgálatok olyan klinikai kutatásos vizsgálatok, melyekben a résztvevőket adott ideig követik nyomon változatlanul hagyott terápia mellett. Ezen kutatásokban megfigyeléses módszerekkel vonnak le következtetéseket, vagy tesztelnek hipotéziseket. Bár nem osztják szét véletlenszerűen a vizsgálatban résztvevőket különböző alcsoportokra (azaz nem randomizálnak és nincs kontroll), fontos feltétel a klinikai gyakorlatban használt dokumentáció módszeres kezelése. Leggyakrabban háziorvosi és járóbetegellátás keretében végezhetők megfigyeléses vizsgálatok, mert a rutin ellátási körülmények alkalmasak leginkább egy terápiás módszer eredményességének mérésére.

A randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) – klinikai vizsgálatoknak is nevezik – a résztvevőket véletlenszerűen osztják szét különböző terápiás csoportokba (randomizálás). A vizsgált terápiát kontrollcsoporttal hasonlítják össze; a kontroll lehet egy jól megalapozott terápia, lehet terápiamentes, lehet ugyanazon terápia különböző dózisaival végzett kezelés, lehet placebokezelés, lehet komplex- vagy minimálkezelés, vagy alternatív terápia.

A randomizált és a nem randomizált típusú kezelések eredményessége akár hasonló nagyságrendű is lehet.

A klinikai kísérletek adatait együttesen értékelik a szisztematikus áttekintések gyakran a metaanalízis nevű statisztikai módszerrel. Ezekre mint a bizonyítékalapú orvoslás csúcsevidenciáira tekint a modern orvostudomány, de csak akkor adnak értelmezhető összefoglaló eredményt, ha a vizsgálati csoportok kellően homogének (pl. egyfajta betegséget vizsgálnak). A teljes homeopátiás szakirodalmat az átfogó szisztematikus áttekintések  elemzik. Az áttekintő tanulmányok döntően a homeopátia placebot meghaladó hatékonyságára jutottak.

Összefoglalva elmondható, hogy a homeopátiás orvosi klinikai kutatások és a belőlük készült szisztematikus áttekintések legalább olyan jó minőségűek, mint a konvencionális orvoslás hasonló kutatásai, bár – mint a legtöbb orvosi kutatásban – szükség volna további jó minőségű, magas esetszámú vizsgálatra. A vizsgálatok száma és a bennük résztvevők létszáma bár alacsonyabb, azonban ezt kompenzálják a megfigyeléses vizsgálatok (rutin ellátási körülmények közötti eredményességi vizsgálatok) meggyőző eredményei és a hatalmas mennyiségű esettanulmány.

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode