Napfény, napozás

Zavarba jön az ember manapság, amikor a napozásról esik szó. Kinek higgyünk?

Élvezhetjük-e a jóleső napfürdőt a jól megérdemelt nyári pihenésünkön vagy hétvégén, és a velejáró kellemes barnaságot? Ráadásul elűzi a rosszkedvet, „depi”-t, és éltető D-vitaminhoz is hozzájuthatunk így, ami egy csomó krónikus betegség kivédésében segít. Vagy óvakodjunk a Naptól, mert bőrrákot okoz, főleg a leégések miatt? Ha már napozunk, akkor mikor, mennyit, mivel (és kivel)? Kenjük magunkat vagy sem? Mennyire biztonságosak az egészségünkre a naptejek, mint kémiai koktélok?

20 éve még bátran barnítottuk magunkat – na jó, leégtünk néha, sajnos – csak mert jó volt Napon lenni, meg úgysem lehetett hova elbújni a Nap elől például az építőtáborban vagy manapság a csúszdaparkban.

Aztán azt mondták a szakemberek, és a médiából is ez folyt: ne tartózkodjunk a napon 11 és 14 óra között, sőt, 10-15 óráig! És ha mégis, akkor csak 20-as, sőt 50-es faktorszámú naptejjel alaposan bekenve. Miért is? Mert olyan vékony az ózonréteg, hogy seperc alatt leégünk (napvédő kence nélkül akár 15 perc alatt). Persze bőrtípustól függően. És minden egyes leégés – főleg fiatalkorban – közelebb visz a bőrrákhoz (leginkább a melanoma fenyeget). Ez pedig nem jelent fényes jövőt, mert agresszív ráktípusnak számít.

A legújabb – és szerintem a legokosabb – elgondolás és javaslat viszont a következő:

ha kerüljük a Napot, vagy csak napvédő krémekkel jól bekenve megyünk Napra, éppenhogy abból a D-vitaminból jutunk kevesebbhez, ami a rákos betegségek megelőzésében igen fontos! A 15-ös és ennél erősebb faktorú napvédők a D-vitamin termelést szinte teljesen lecsökkenthetik1. Így paradox módon akár bőrrákot is kaphatunk, ha jól bekenjük magunkat, vagy ha nem napozunk – okosan! Szervezetünknek szüksége van megfelelő D-vitamin szintézisre, emellett a megfelelő bőrvédelemre is.

Ezért, ha tehetjük,

 • minél korábban szoktassuk bőrünket a Naphoz
 • ezután rendszeresen tartózkodjunk a Napon
 • méghozzá a déli órákban
 • rövid ideig (10-15 perc)
 • minél nagyobb testfelületünket érje a Nap
 • mindenféle fényvédő krém nélkül
 • ne égjünk le!

Magyarázat:

D-vitamint legjobb "házilag készíttetni" magunknak, és nem étrendkiegészítőkkel pótolni. A D3-vitamin (ez a biológiailag hasznosuló D-vitamin pontos neve) a bőrünkben készül, a napfény UVB sugárzásának hatására. De attól, hogy süt a Nap, még nem garantált, hogy D-vitamin is termelődik bennünk, mivel adott földrajzi helyen és tengerszint feletti magasságon csak bizonyos időintervallumban éri olyan szögben a Nap a Földet – és rajta bennünket –, hogy ez elegendő legyen a biokémiai folyamathoz. Ezen az intervallumon kívül a sugárzást elnyeli az ózonréteg, de az időjárás is hatással van a testünket érő sugárzás mennyiségére (felhős idő, szmogos iégkör is elnyeli a sugarakat). 

Mindenki maga kell tudja, érezze, mennyi az "elég". Az UVA sugárzás okozta enyhe bőrpír még belefér, de a világosbőrűek legyenek nagyon óvatosak! Évente keressék fel bőrgyógyászukat, hogy bőrüket, anyajegyeiket átnézessék. Ez vonatkozik a kevésbé tejfehérekre is: ha egy anyajegy, barnás folt nőni kezd, viszket, "mozog", mielőbb szakemberhez kell fordulni! 

Fényvédő krémek? Ezügyben és ehelyen nem foglalok állást. Van kedvenc márkám, amit nagy ritkán használok, és amivel elégedett vagyok.  

A sokat vitatott témában további tájékozódásra ajánlom:

Házipatika oldala 

Tények és tévhitek oldala

Orvostovábbképző Szemle oldala

1The Journal of the American Osteopathic Association, May 2017 jaoa.org/article.aspx?articleid=2625276

Napfényes cikkek

 • 2016.06.15 13:50

  D-vitamin a Napból - de mikor?

  Magyarországon áprilistól szeptember elejéig, azon belül is változó ideig tart az az intervallum, amikor D-vitamint tudunk nyerni a napfényből. Minél magasabban jár a Nap (június-július), annál több óra áll rendelkezésre, és akkor is csak max. délelőtt 9-től max. délután kb. fél 4-ig. Ezzel...

 • 2016.04.10 15:30

  Szokjuk a Napot!

  Ha már áprilistól szoktatjuk a bőrünket a Naphoz (futás, túrázás, kertészkedés, séta), az egészséges barnaság is meglesz, a D-vitamin is meglesz, és a jó hangulatunk is meglesz. Nem kell költenünk (vagy csak kevesebbet) naptejre sem, D3-, K2-, és egyéb vitaminokra sem. És persze nem csak...

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode