Akut szerek

2017.03.22 22:09

Az alábbiakban néhány, pánikroham alatt, vagy akár várható roham előtt szedhető homeopátiás szert ismertetek. Ezekre a szerekre jellemző, hogy hirtelen és rohamszerűen lép fel szorongás, illetve félelem.

ACONITUM  

Tünetek: hirtelen és hevesen jelentkező rettegés, fél, hogy történik valami. Fél, hogy megőrül, fel-alá rohangál, nem bír egy helyben maradni. Úgy érzi, azonnal meghal, megjósolja a halála időpontját. Vizelési ingere van, szédül, hányingere lesz, szapora a pulzusa, száraz a torka, a szája, hideg vizet akar inni; adrenalinlöket érzése. Nem bír megszólalni. Fekve kipirul, felülve elsápad.

Rosszabbodás: sokk hatására, ijedtségtől, pl. éjszakai krupp a gyermeknél – ilyenkor az ijedt szülő is beveheti a szert, éjszaka, napon, erős fénytől

Javulás: szabad levegőn, nyugalomban, izzadástól

ARGENTUM NITRICUM (gyakran alkati szer is)

Tünetek: pánik alatt fél a kontrollvesztéstől furcsa, irracionális fantáziái, kényszeres gondolatai miatt; katasztrofális végkimenetelről fantáziál, pl. hogy valami borzasztó dolgot követ el. Éjszaka pánikrohamra ébredhet. Vizeletürítési inger és sürgető hasmenés jelentkezik szerepléshelyzet előtt, felfúvódik a gyomra, hasa, böfög. Idegességében elmegy a hangja. A „csapdahelyzet” érzése zárt helyen fokozódik.

Alkatilag ideges, impulzív és kapkodó, szikár alkatú. Fél, hogy elkésik, mindenhova rohan. Sokféle félelme van, várakozás előtti izgalmak jellemzik (vizsga, közszerepelés, mozi-, színházlátogatás), retteg a megpróbáltatásoktól, a kudarctól. Mindent többször leellenőriz; nagyon aggódik az egészsége miatt. Teljesítménnyel kapcsolatos szorongás társul a szűk és tág terektől való félelemmel (klausztrofóbia és agorafóbia). Tömegben szorong, egyedül viszont fél. Hipochonder; egyfelől igen élénk a képzeletvilága, másfelől érzelmei túl erősek, így különféle szörnyű vagy nevetséges dolgok villannak át az agyán. Kényszeres gondolatai és cselekvései: nem meri átlépni a küszöböt, nem mer kimenni az utcára, nem mer átmenni az úttesten, fél, nehogy leugorjon a magasból, stb.). Azon fantáziál, „mi történhetett volna…?”, a szörnyű jelenetsorok elképzelése közben / után hirtelen összerázkódhat, „magához tér”.

Csapdában érzi magát, térre és menekülési lehetőségre van szüksége, moziban, színházban a sor szélére kér jegyet, hogy bármikor kimehessen, ha elkapja a szorongás; nem szeret liftbe, metróra szállni, repülőn szorong (nincs menekülési lehetőség). 

Kívánja a sót, az édességeket, a csokoládét és a sajtokat. 

Rosszabbodás: aggodalmaskodástól, várakozáskor, zárt helyen (repülő, és más közlekedési eszköz, lift), tömegben, nyilvános szerepléskor, ha időre kell megtennie valamit, melegtől, cukros ételektől és italoktól (bár szívesen fogyasztja)

Javulás: amikor hűvös levegőn mozoghat, felböfögésektől

ARSENICUM ALBUM (gyakran alkati szer is)

Kiváltó ok: magára hagyják, ijedtség, egzisztenciális gondok, anyagi veszteség

Tünetek: pánik alatt halálfélelme van szorongó arckifejezéssel. Aggódik saját és családtagjai egészségéért. Nyugtalanul szaladgál, járkál, majd elgyengül, remeg, fázik. Fél a megőrüléstől, a kontrollvesztéstől. Védtelennek érzi magát, segítségre szorul, segítségért kiált; azonnal telefonálni vagy szólni akar valakinek, hogy megossza félelmét, de a beszélgetéstől sem nyugszik meg. Éjszakai pánikra, nehézlégzésre riadhat. Szaporán veszi a levegőt, asztmája fellángolhat. Szomjas, gyakran iszik, de egyszerre csak kis mennyiséget. 

Alkatilag legjellemzőbb, hogy nyugtalanságát, szorongását elgyengülés kíséri. Gyengének, védtelennek és öregnek érzi magát a veszélyekkel teli, zűrzavaros világban. Rendkívül aggodalmaskodó, gyötrődő beteg, mások segítségére szorul, de nehéz a kedvére tenni, mert nehezen bízik meg bárkiben: óvatos, gyanakvó, egyben féltékeny. Fél a sötéttől, rablóktól, betörőktől, akár rögeszmés üldözési mániája lehet, rituáléi vannakHipochonder; nem csak a saját egészségéért aggódik extrém módon, hanem mindazokért az emberekért (főleg a családtagok), akik a biztonságot jelenthetik számára. Gyakran hívogatja orvosát telefonon, de benne is nehezen bízik, és nem is nyugszik meg a beszélgetés után. Reménytelennek látja a helyzetet, még állapotjavulás ellenére is úgy érzi, nincs segítség. Ingerlékenyen követeli, hogy segítsenek rajta. Nyugtalanságára és gyengeségére jellemző, hogy egyik helyiségből a másikba, egyik ágyból a másikba vonszolja magát, általában oda vonul, ahol társaságot talál. Alvászavara van, jellemzően éjszaka rosszabbodnak a szorongásai, nehézlégzésre ébred. Többnyire sovány testalkatú, fázós, gyakran iszik keveset - akárcsak pánik alatt.

Kiegyensúlyozott állapotban nagyon precíz, szervezett, lelkiismeretes beteg, aki tökéletességre törekszik. Nagy gondot fordít a rendezett, ápolt ruházatára, megjelenésére, rend- és tisztaságmániás, akkor érzi magát biztonságban, ha minden a helyén van. Mindent szeret kontrollálni, ellenőrizgetni.

Rosszabbodás: egyedülléttől, szürkületkor, éjszaka, éjfél és hajnali 4 óra között, reggel, hidegtől, megerőltetéstől

Javulás: melegtől, járkálástól, fekvő helyzetben, szabad levegőn, társaságban, ha elfoglalja magát

GELSEMIUM (lehet alkati szer is)

Tünetek: „lebénul” a félelemtől: elhagyja az ereje, képtelen elindulni, pl. amikor le kellene szállni a villamosról, végtagjai remegnek. Tarkótáji fájdalom jelentkezik szédüléssel, látása elhomályosul, fél, hogy megáll a szíve. Hasmenése támad, pisilnie kell. Zavarodott, szólni sem tud, attól fél legjobban, hogy nem tud uralkodni magán. Előre retteg a megpróbáltatásoktól (vizsga, szereplés, találkozás, orvos).

Rosszabbodás: megpróbáltatásoktól, amikor a panaszaira gondol, dohányzástól
Javulás: alkoholos italoktól, vizeletürítés után, verejtékezéstől

IGNATIA (gyakran alkati szer is)

Kiváltó ok: ijedtség, sokkhatás, félelmek, aggodalmak, bánat, szerelmi csalódás, gyász, veszteség, harag, féltékenység, sértettség

Tünetek: pánik alatt hisztérikus és sokkos állapotban van. Naponta többször is felléphet a pánikroham, görcsös tünetek jelentkeznek: sóhajtozik, nyel, ásítozik, úgy érzi, gombóc van a torkában, hány. Váratlanul elsírja magát, és görcsösen zokog, esetleg nevet, de lehet, hogy nagyon próbál uralkodni magán, sírását visszatartja, ilyenkor visszautasítja a vigasztalást. Szaporán, kapkodva lélegzik időnkénti mély légvételekkel megszakítva ezt, mert, úgy érzi, „nem megy le” a levegő, nem kap elég levegőt, megfullad. Érzelmi hatásra éjszaka is felléphetnek pánikrohamok; a roham váratlanul lepi meg, pl. egy haláleset évfordulóján.

Nem bír megszólalni a szorongás miatt, harapdálja az ajkait, nem tud enni, görcsösen nagyokat nyel, a szilárd ételt könnyebben lenyeli, mint a folyadékot. Elájulhat és/vagy a megőrüléstől fél, kényszergondolatai vannak. Hisztérikus dühkitöréseket produkálhat.

Szorongásos tünetei az alábbi depressziós tünetekkel fonódnak össze: kötelességtudó és idealista, aki túl sokat vállal, és teljesít, de gyakran csalódnia kell környezetében. Ilyenkor csendben sír, bánkódik, előfordul, hogy összeomlik. Ilyenkor magát hibáztatja, rágódik a problémákon, a (rég)múlton, bűntudata van. Amikor úgy érzi, megértik őt, és figyelnek rá, akkor megnyílik, kiönti a szívét, és közben görcsös, csillapíthatatlan zokogásban tör ki. 

Túlérzékeny, szeszélyes beteg, eltúlzott reakciókkal, ellentmondásos (paradox) és váratlan testi és lelki tünetekkel.

Rosszabbodás: vigasztalástól, érintéstől, menstruáció előtt, várandósság alatt, kávétól, cigarettától

Javulás: egyedülléttől, sóhajtástól, evéstől, nyeléstől

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode