Van valami lámpalázra?

2017.04.14 11:18

Kép: Gelsemium (sárga jázmin)  

Gondolom, lámpalázuk már akkor is volt arra hajlamos embereknek, amikor lámpák még nem léteztek. A kifejezés a színpadi technika „látványos” fejlődésével kerülhetett be a köztudatba. Ahogy kigyúlnak a fények, és főszereplőként „reflektorfénybe” kerülünk… nos, ebben a helyzetben sokan éreztük már, hogy hőhullámunk lett, elönt a veríték, a torkunkban dobog a szívünk, remeg a hangunk, és elgyengülnek egyes testrészeink, szerveink - mintha lázunk lenne.

Ahogyan a láz is hasznos a szervezet számára – jelezvén az immunrendszer aktivitását -, úgy az izgalmi (stressz) állapot is segíthet abban, hogy jobb teljesítményt érjünk el. Amennyiben viszont a lámpaláz olyan méreteket ölt, hogy ezzel veszélybe sodorja a teljesítmény sikerét, és kóros testi vagy lelki állapotba hoz, akkor mindenképpen segítséget kell kérni. Jellemző erre a jelenségre, hogy az izgalom mértéke nem áll arányban a feladat súlyával, hanem azt a páciens óriási megpróbáltatásként éli meg.

Milyen szituációkban élhetünk meg lámpalázat?

  • nyilvános szereplésen (előadás, kisebb-nagyobb társaság)
  • vizsgán (írásbeli, szóbeli)
  • sportversenyen
  • orvosi vizsgálat alkalmával
  • számunkra ismeretlen, vagy félelmetesnek tartott helyzetekben (utazás, ügyintézés, feladathelyzetek, stb.).

A lámpaláz nemcsak az adott helyzetben betegít, hanem már a megelőző időszakban is. Azt a jelenséget, amikor már előre félünk egy esemény bekövetkeztétől, anticipációs szorongásnak nevezik a szakemberek. ilyenkor alvászavar - álmatlanság, rémálmok – is felléphet.

Tanácsaim izgulósok részére – az adott napra

  • Kerülje a koffeintartalmú italokat (kávé, erős feketetea, Cola), melyek szívdobogást, hasmenést okoznak!
  • Ne igyon tejet, szénsavas italokat, és ne fogyasszon semmilyen olyan ételt, amely felfúvódást, hasi göcsöt, hasmenést válthat ki!
  • A csokoládéval is vigyázzon: ugyan vizsgán serkenti az agyműködést, azonban szintén okozhat hasi panaszokat!
  • Könnyű reggeli javasolt, majd azt követően inkább gyakran egyen kevesebbet!
  • A vérnyomás- és vércukoresés kivédésére legyen Önnél folyadék és „cukorforrás”!
  • A vizsga előtti éjszaka aludni kell, és nem az utolsó három tételt megtanulni! A kialvatlanságtól biztosan nem fog jobban teljesíteni.
  • Gondolatban koncentráljon sikeres szerepléseire, és az azt követő kellemes, örömteli érzésre!
  • Ne most próbálja ki a legújabb tűsarkúját, vagy a fantasztikus új ruhát! Öltözete legyen (kényelmes és) jól bevált! Amennyire lehet, hagyja lazán a nyakkendőt és az övet!
  • Előző este készítsen be a táskájába minden szükséges tárgyat (tollak, segédanyagok, orvosi papírok, gyógyszerek, notesz, iratok, szemüveg, feltöltött mobiltelefon, piperék, papírzsebkendő, szükség esetén váltóruha, stb)!
  • És végül: jutalmazza meg magát egy-egy sikeresen vett akadály után!

Homeopátiás segítség

A szorongó és izgulós emberek részére az alkati, azaz krónikus homeopátiás kezelés ajánlott – homeopátiával gyógyító orvos segítségével. A Pánik és szorongás Homeopátia menüpontjában mutatok be tucatnyi ilyen krónikus szert. Alkalomszerű lámpaláz esetén akut (tüneti) szert kereshet ki az alább felsoroltak közül. Ezek többsége egyébként nem kifejezetten akut, sőt inkább krónikus szer (vagy lehet mindkettő egyszerre), azonban a gyógyszerképre annyira jellemző a lámpaláz, a teljesítményszorongás, hogy itt is leírom a legjellemzőbb lámpalázas tüneteiket (Aconit, Argentum nitricum, Arsenicum album, Calcium carbonicum, Causticum, Gelsemium, Lycopodium, Pulsatilla, Silicea). Újabb szereket is bemutatok röviden: Anacardium, Bryonia, Carbo vegetabilis, Coffea, Natrium muriaticum.

Bár több szer is indokolt lehet, egyszerre csak egyféle homeopátiás szert szedjen! Ha ez nem vált be különböző potenciákban sem, akkor a legközelebbi adandó alkalommal váltson másik szerre! A türelem és az alapos megfigyelés elvezet a megfelelő szerhez.

Vannak olyan izgulós személyek, akik – kellemetlen tapasztalatok birtokában – már bele sem mernek vágni egy megmérettetésbe, ezáltal életterüket szűkítik, és a pozitív élményektől is megfosztják magukat. Számukra különösen ajánljuk a homeopátiás gyógymódot. Egy jól megválasztott szer ugyanis olyan sikerélményt és önbizalmat adományoz, ami már önmagában elegendő ahhoz, hogy elinduljon a gyógyulás folyamata. Néhány pozitív tapasztalatot követően pedig akár már gyógyszerre sem lesz szükség…

Homeopátiás gyógyszerek adagolása lámpaláz esetén

A szereket C30 potenciában szedjük. A megmérettetést megelőző izgalom esetén 1-2 napon keresztül napi 2-3 alkalommal kell bevenni a szert, és aznap reggel egyszer megismételni. A gyógyszert (vagy abból néhány adagot) biztonságérzetünk érdekében vigyük magunkkal, és ha „helyzet van”, jelentkeznek a tünetek, egy újabb adaggal csillapítsuk lámpalázunkat!

Miután izgalomban gyakran tapasztalunk szájszárazságot, érdemes a szer vizes oldatát elkészíteni: 5 golyót félliteres üvegbe öntött kb. 2 dl tiszta vízbe potyogtatunk. Utazás közben a golyók feloldódnak, az oldat kissé felrázódik, és ebből a gyógyszeroldatból tünetek esetén 1-2 kortyot lassan elfogyasztunk, s így a szájszárazság is csökkenthető. Minden egyes adag előtt rázzuk fel 5-6-szor az üveg tartalmát!

Homeopátiás orvos krónikus kezelés céljából magasabb potenciákat is előírhat, a fentiektől eltérő adagolásban.

Itt sorolok fel néhány olyan szert, melyek a pánik és szorongás szerei között még nem szerepeltek.

ANACARDIUM (malakkadió)

Tünetek: a vizsgadrukkos diák hirtelen mindent elfelejt, annyira szorong. Izzad a tenyere, írás közben görcsbe áll a keze. Nagyon éhes, kívánja a tejet. Kihűlnek a lábai. Rossz az emlékezőképessége, ezért sokkal többet és tovább tanul, mint a társai. Nincs semmi önbizalma, retteg a kudarctól. Félénk és tétova, mindenen problémázik, vagy szórakozott. Napokon keresztül tartó álmatlan, idegileg kimerül. Ha már nem képes uralkodni magán, kitörhet belőle a káromkodás, ilyenkor azt hihetnénk róla, hogy két személyiség lakik benne. Erős komplexusai lehetnek, ami akár alázatos viselkedésben nyilvánulhat meg.

BRYONIA (földi tök)

Tünetek: üzleti tárgyalások előtt érez szorongást, ugyanis nagyon fél az anyagi veszteségektől, üzleti kudarcoktól. Alvását gyakran megzavarják a munkájával kapcsolatos, szorongást is okozó álmok. Kevés az önbizalma, balsejtelmek gyötrik. Vizsga előtt szinte vacog, hányingere van a szorongástól, szomjas és egyszerre rengeteg hideg vizet kíván inni. Egyedül akar lenni, elhúzódik a többiektől, hallgatag; ha valaki mégis megzavarja őt, nagyon ingerlékeny és morózus lesz. Tárgyalás során törekszik a pontosságra, határozottan viselkedik. Amikor nyomasztja a stresszt jelentő helyzet, agyában tompaságot érez, elnehezül és „mozdulni sem tud”.

CARBO VEGETABILIS (faszén)

Tünetek: lelassul az agya és az életfunkciói, gyengeség, erőtlenség, tompaság. Vizsga, szereplés, vagy akár egy találkozó előtt is szorong, fél, hogy hirtelen mindent elfelejt. Sápadt és hideg verejték borítja, remeg az ajka, nyakán piros foltok jelennek meg, gyomra felfúvódik, böfög, erős vizelési ingere támad. Javul, ha legyezheti magát, vagy ha ablakot nyitnak.

COFFEA (kávé)

Tünetek: igen aktív, kreatív és pörgő egyén tele ötletekkel. Megbetegszik az izgalmaktól, akár az örömteli hírektől is. Mentálisan túlfeszíti magát, nem tud (el)aludni. Szívdobogásérzés. Túl sok kávé és Cola nem tesz jót neki.

NATRIUM MURIATICUM (konyhasó)

Tünetekzárkózott személyiség. Szorong előre, de nagyon lelkiismeretesen felkészül vizsgára, megbeszélésekre, mert nem szeretne csalódást okozni egy sikertelen teljesítmény miatt. Utálja, ha vigasztalják. Lázas lesz, vagy rázza a hideg a várható esemény előtti szorongása miatt. Előfordulhat izgalmak miatti ajak herpesz.

Vissza

Az alább felsorolt szerek már szerepelnek akut vagy alkati szerként honlapomon, itt a szereplés, megmérettetés előtti és alatti jellegzetességeiket emelem ki.   

ACONITUM (sisakvirág)

Tünetekhirtelen és hevesen jelentkező tünetek. Járkál, nem bír egy helyben maradni, pánikszerű félelem: „meg fogok halni!”. Vizelési inger kínozza. Szédül, hányingere van, kiszárad a torka, a szája, nagyon szomjas. Elmegy a hangja. Elpirul vagy elsápad, szapora a pulzusa, lázat is produkálhat félelmében már a megmérettetés előtt. 

ARGENTUM NITRICUM (ezüstnitrát)

Tünetekrutinszerűen javallt szer az ideges és kapkodó egyének részére. Izgatott várakozás jellemzi, emiatt aludni sem tud. Már indulás előtt WC-re rohangál felfúvódás és hasmenés miatt. Fél, hogy elkésik, ezért állandó rohanásban van - végül is, egy lámpalázas futóversenyzőnél ez előny! Ezután két helyzet állhat elő: vagy túl korán odaér a helyszínre, vagy a kényszeres gondolatai és cselekedetei miatt tényleg elkésik. Szeret szerepelni, de nagyon fél, hogy nem tudja hozni a formáját, és az egész kudarcba fullad, ezért gyakran inkább nem vállalkozik a megmérettetésre. „Mi történne, ha …?”, szinte már kényszeresen elképzeli a katasztrofális végkimenetelt. Impulzív, pezseg, mint „szódásüvegben a buborék”. Vizsgahelyzetben fél, hogy nem lesz mindenre ideje, kapkod, ötletszerűen adja elő a fejében eltárolt gazdag ismeretanyagot. Idegességében elmegy a hangja. A „csapdahelyzet” érzése zárt helyen fokozódik. 

ARSENICUM ALBUM (fehér arzén)

Tünetek: Biztonságérzetét úgy igyekszik megteremteni, hogy minden helyzetben tökéletességre törekszik, előrelátó, gondos, rendszerező és aprólékos, asztalán rendszerint példás rend uralkodik – még vizsgaidőszakban is. Addig le sem fekszik, amíg nem került minden a helyére, de ezután is nehezen alszik el, gyakran felébred. Ő az a diák, aki az apró betűs részeket mindig megtanulja. Elindulás előtt sok időt eltölt azzal, hogy kiválassza a helyzethez illő, egymással is tökéletesen harmonizáló ruhadarabokat, cipőt és táskát, úgyhogy egy randevú, szereplés vagy vizsga alkalmával olyan, mint akit skatulyából húztak ki. Meglehetősen hipochonder. Amikor szorong, nagyon erős hányingerre panaszkodik, hasmenéstől szenved. Lelki és fizikai szenvedései miatt - bár rövidebb távon jól teljesít, akár egy versenyló - kimerül, elgyötörtté válik.

CALCIUM CARBONICUM (osztrigakagyló)

Tünetek: legjobban attól tart, hogy észreveszik rajta, mennyire zavarban van, zavarja, ha figyelik. Retteg, ha orvoshoz vagy fogorvoshoz kell mennie. Néha nem tud uralkodni magán a félelemtől, többé-kevésbé gyerekesen viselkedik. Leizzad, szédül, hányingere van, a lába jéghideg. Vizsgán lassú, alapos, megfontolt, ezért gyakran kifut az időből. Kövérkés, puhány alkatú.

CAUSTICUM (égetett mész és káliumszulfát)

Tünetek: szorongásos balsejtelmek kínozzák. Dadog, beszéd közben felcserélheti a betűket, szavakat, gyakran köszörüli a torkát, vagy köhécsel, elmegy a hangja. Szédül, remeg a keze, vagy írógörcsöt kap, legrosszabb esetben szinte „lebénul”, ügyetlenné válik. Nem bírja elviselni, ha igazságtalanul értékelték a teljesítményét. 

GELSEMIUM (sárga jázmin)

Ezt a homeopátiás gyógyszert kísérletesen is vizsgálták: laboratóriumi körülmények között a Gelsemium homeopátiás oldata megváltoztatta az idegsejtekben a génkifejeződést (génexpressziót).  

Tünetekrutinszerűen javasolt, ha "lebénul” valaki az izgalomtól és félelemtől. Előre retteg a megpróbáltatásoktól (vizsga, szereplés, találkozás, orvos), azt mondja, „nem tudom megcsinálni”. Napokkal-hetekkel az esemény előtt már nem tud aludni. Nyilvános szereplés alkalmával roppant félénk. Minden ereje elhagyja, menni is alig tud, láthatóan remeg keze-lába. Hasmenés, esetleg vizeletürítési inger a záróizmok gyengesége miatt. Szemüvegét igazgatja, mert elhomályosul a látása a szemizmok gyengülése miatt. Amikor kihúzza a tételt, vagy kiosztják a dolgozatlapokat, nem jut eszébe semmi, „leblokkol”, zavarodottan viselkedik, kába. Elmegy a hangja, és csak hallgat, esetleg lassan válaszol. Annyira bénulttá válik, hogy szinte üresen adja be a papírt.

LYCOPODIUM (korpafű)

Bátorsággyógyszernek is hívom. Fél az ismeretlen helyzetektől. Bátorságot színlel, befelé viszont alig tud uralkodni a szorongásán, ha szereplésről, vagy egy tárgyalásról van szó, önbizalomhiánya miatt. Fél megszólalni, nehogy rosszat mondjon; miután elkezd beszélni, némileg megnyugszik, és jól teljesít. Miután végre belekezdett valamibe, könnyedén és sikeresen véghezviszi. Anticipációs félelemtől felpuffad a hasa, ezért meglazítja a derékövet.

PULSATILLA (leánykökörcsin)

Tünetekfélénk és sírós; érzékeny. Kevés az önbizalma, ezért fél bármit elvállalni; ha mégis rábíztak egy feladatot, nem mer ellenkezni, ilyenkor engedékeny és szelíd. Döntésképtelen, határozatlan – percekig nem tudja eldönteni, mit írjon le a dolgozatban, vagy mit feleljen a tanárnak, kezét tördeli zavarában, csak némán bólogat, vagy ingatja a fejét. Sír vagy pityereg, amikor kérdezik, amikor rossz jegyet kapott, vagy ha a főnöke rászól. Elvárja, hogy megvigasztalják, sírás után jobban érzi magát, fontos számára, hogy éreztessék vele, szeretik. Szorongáskor remegnek a végtagjai, elpirul, elmegy a hangja, hányingerre panaszkodik, hasmenése lesz, lehűl a lába és ilyen állapotban persze nem szeretne óvodába, iskolába, munkahelyre, stb. menni.

SILICEA (kovasav)

Tünetekönbizalomhiány jellemzi. Nem szeret feladatokra vállalkozni, hátha nem sikerül; ünnepélyen szégyenlős, esetleg nem is hajlandó szerepelni. Szorong bármilyen nyilvános szereplés előtt, ahol sérülhet az „imázsa”. Nagy figyelmet szentel megjelenésének: öltözékének, testtartásának, beszédmódjának. Merev, formális válaszokat ad. Általában jó intelligenciával rendelkezik, mégis retteg, hogy nem fog sikerülni a vizsgája, az előadása. Rendkívül aprólékosan, szisztematikusan felkészül, de mivel önbizalomnak híján van, sokszor tologatja a vizsgáit, vagy inkább évet halaszt. 

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode