Alkati szerek pánikbetegségben és szorongásban

2017.03.31 22:26

Kép: Kagylók és osztriga, utóbbiból készül a Calcium carbonicum

Az alkati szer kiválasztását homeopata szakemberre érdemes bízni, aki a teljes homeopátiás gyógyszerkészletből választ. Nem ritka, hogy egymás után több szer lesz, ami megoldja a panaszokat, türelemre és bizalomra van szükség. Az akut pánikszerek legtöbbje alkati szerként is javasolható. 

LYCOPODIUM

Tünetek: legjellemzőbb vonása az akár szélsőségesen leplezett és túlkompenzált önbizalomhiány, gyávaság annak ellenére, hogy általában jó intellektussal rendelkezik (idős korára viszont ez gyengül); nemritkán tanár, egyetemi professzor. Különleges testi tünete, hogy az  előrevetített félelemtől felpuffadhat a hasa („felfuvalkodott”). Rendkívül fontos számára az előrejutás a ranglétrán, de paradox módon fél a kihívásoktól, attól, hogy egy új helyzetet, új feladatokat elvállaljon. Gyakran betegségre hivatkozva bújik ki a megmérettetés, a felelősség alól. Fél az (ismeretlen) emberektől, nem szeret találkozni velük, fél az ismeretlen helyzetektől, ismeretlen környezetben zavarban van. Tehetetlennek érzi magát, segítségre van szüksége, de mivel ezt szégyelli bevallani, önkényeskedő módon kiköveteli magának. Kifelé bátorságot színlel, befelé viszont alig tud uralkodni a szorongásán, ha szereplésről, vagy egy tárgyalásról van szó. Fél megszólalni, nehogy rosszat mondjon; miután elkezd beszélni, némileg megnyugszik, és jól teljesít. Miután végre belekezdett valamibe, könnyedén és sikeresen véghezviszi. A fentiekben ismertetett önbizalomhiány szexuális életét is áthatja, előre fél, és szorong a teljesítményével kapcsolatban.

Ébredéskor nagyon ingerlékeny, morózus. Apróságokon is felidegesíti magát, ellentmondást nem tűr, szeret parancsolgatni, zsarnokoskodni – a nála gyengébbekkel. Fél az egyedülléttől, és azt szeretné, hogy ugyan nem vele egy szobában, hanem a szomszéd helyiségben, de legyen ott valaki.

Kívánja az édességet, a meleg italokat, nem szereti a hagymát, ami emésztési panaszokat is okoz nála. Migrénre, jobb oldali torokgyulladásra, kövesedésre, és gyakran felfúvódásra, gyomorfekélyre, székelési problémákra hajlamos. Korán elkezd kopaszodni. Felsőteste sovány, hasa felpuffadt, görnyedt a tartása.

Rosszabbodás: az öltözék (deréköv) szorításától, pár falat ételtől, puffasztó ételektől, meleg, fülledt helyiségben, ébredéskor, 16 és 20 óra között

Javulás: meleg italoktól, mozgástól, felböfögésektől

PHOSPHORUS

Kiváltó ok: aggódás, pl. a szeretteiért, félelmek, bánat, tanulás, szellemi fáradtság

Tünetekizgalmában elpirul, szédül. Gyors légzése tükrözi a mellkasában érzett szorongását, idegességét. Szorongása sokszor nem alaptalan, ugyanis nagyon érzékeny környezete „rezgéseire”, megérzései, látnoki képességei lehetnek. Fél egyedül, szürkületkor, éjjel, sötétben, „kísértetet lát”, fél a vihartól (villámlás, dörgés, sötét), a megőrüléstől. Hipochonderként szorong az egészsége miatt, ilyenkor úgy érzi, beszélnie kell valakivel. Könnyen megnyugtatható, de rövid idő elteltével ismét aggódni kezd. 

Gyerekkora óta tele van félelmekkel és aggodalmakkal. Élénk,  kommunikatív, feltűnően törekszik arra, hogy a számára ismeretlen helyen is feltalálja magát, és szeressék őt. Nyitott, szinte szétszórja az energiáit, szeretetét is sugározza a környezetében, „fényhordozó”. Művészlélek, ötletes, kreatív, fantáziadús. Átvitt értelemben is szétszórt, kapkodós, időnként kaotikusnak tűnik, nyugtalansága miatt hamar kimerül, de egy rövid alvástól sokkal jobban van. Könnyen indulatba jön, heveskedik, amitől később szenved. Hosszútávon hajlamos apátiába zuhanni. 

Légúti megbetegedésekre hajlamos. Szétszórtsága vérzékenységben nyilvánul meg; pirulós. Égető fájdalmai vannak. Nyugtalanul alszik, éjszaka (is) éhes; kívánja a sót, a fűszeres ízeket, a hideg italokat, jeget, fagylaltot. Világos bőrű, szeplős, nyúlánk, sovány testalkatú, kamaszként hirtelen nő - szinte csak magasságában.

Rosszabbodás: egyedül, sötétben, stb.

Javulás: társaságban, amikor „foglalkoznak vele”, „kézrátétes” gyógyítástól, evéstől, alvástól, hidegtől

PULSATILLA (leánykökörcsin)

Könnyen összekeverhető a Phosphorral, mivel mindkettő kedves, barátságos, de félősek, főleg egyedül.
 

Kiváltó ok: egyedüllét, felelősség, ha megbántják, hormonális változások

Tünetek: a legfélősebb szerek egyike. Szorong tömegben, szerepléskor, fél mások véleményétől. Könnyen elsírja magát a kritikától, félelemtől, szenvedéstől, vagy akár az örömtől, és utána jobban van. Nem szeret éjszaka egyedül aludni, fél a kísértetektől. Fél szűk és magas helyeken. Erős a megőrüléstől való félelme. Szorongása miatt öngyilkossági késztetése támadhat.

Félénk, kedves, szeretetreméltó, szelíd. Nagyon vágyik a figyelemre, ezért gyakran féltékeny (gyermek vagy feleség). Támaszra van szüksége, mint egy tavaszi lágyszárú virágnak. Minden tünetére jellemző a változékonyság és ellentmondásosság; egyszer sír, máskor nevet. Tipikus határozatlan és aggódó anyuka, aki túlzott módon félti a családját, gyerekeit; ő maga is nagyon óvatos, elővigyázatos, néha már kényszeres. Általában érzékeny és érzelmes gyermekek és nők szere. Nem szomjas, nem szereti a zsíros ételeket, és nem is bírja azokat, ha túl sokat eszik, könnyen hány.

Rosszabbodás: melegtől, fülledt helyiségben, nehéz, zsíros ételektől, gyermekkorban, kamaszkorban, várandósság alatt, szülés után, amikor erőteljesen rászólnak

Javulás: friss levegőn, szabadban sétálva, ablaknyitástól, vigasztalástól, öleléstől, simogatástól, sírás után

SILICEA

Tünetek: önbizalomhiány jellemzi (Lycopodiumra és Pulsatillára is hasonlít). Kisebb gyermek a feltett kérdésre suttogva válaszol, vagy anyjának súgja meg a választ. Óvodába érkezéskor elbújik anyukája szoknyája mögé. Nem szeret feladatokra vállalkozni, hátha nem sikerül neki; ünnepélyen szégyenlősen viselkedik, esetleg nem is hajlandó szerepelni. Iskolás és felnőtt számára már nagyon fontos mások véleménye, „mit gondolnak rólam az emberek?”, szeretne megfelelni annak a képnek, amit önmagáról kialakított. Szorong bármilyen nyilvános szereplés előtt, ahol sérülhet az „imázsa”. Nagy figyelmet szentel megjelenésének: öltözékének, testtartásának, beszédmódjának. Merevség jellemzi, a feltett kérdésekre sokszor előkészített és formális válaszokat ad, hiányzik belőle a spontaneitás. Csak elvétve ad hangot ellenvetésének, véleményét megtartja magának, és nem változtat rajta; kifelé kedves, szelíd, engedékeny ember benyomását kelti, de belül makacs. Általában jó intelligenciával rendelkezik, mégis retteg, hogy nem fog sikerülni a vizsgája, az előadása, vagy a rábízott feladat. Rendkívül aprólékosan, szisztematikusan felkészül, de mivel önbizalomnak híján van, sokszor tologatja a vizsgáit, vagy inkább évet halaszt. Utazás előtt is szorong, fél a jövőtől.

Fáradékony, fázós, hideg keze-lába, izzad a tenyere és a talpa. Gyakori vizeletürítés, amikor egy eseményre szorongva várakozik. Rosszul emészti a tejet; általában vékony, törékeny testalkatú.

Rosszabbodás: hidegtől, ideges izgatottságtól, szellemi megerőltetéstől (stressz)

Javulás: melegben, melegen bebugyolálva

THUJA

Tünetek: rengeteg félelme van, de elsősorban attól fél, hogy kiderülnek gyengeségei. Engedékeny, szervilis. Csúnyának tartja magát, olyannak, akit nem lehet szeretni, ezért mindent megtesz azért, hogy szeressék. Anorexiás (túlzásba vitt koplalás miatti lesoványodás) lehet a torz testképe miatt, testével kapcsolatos bizarr érzetei és gondolatai vannak, rögeszmék jellemzik. Aggódik, amikor közelítenek hozzá, nehogy hozzáérjenek vagy fellökjék, mert törékenynek, gyengének érzi magát. Fél az idegenektől, pl. egy találkozó előtt, mert tart mások véleményétől, fél a visszautasítástól, attól, hogy nem vesznek róla tudomást, hogy nem fog megfelelni, pl. nem sikerül a vizsgája. Óvatos, sokszor elhallgat fontos információkat az orvos előtt is. Orvostól orvosig szaladgál, mert egyrészt tele van hipochondriás aggodalmakkal, de nem bízik meg az orvosokban, fél is tőlük; általában gyanakvó, bizalmatlan. Minden apróságon aggodalmaskodik, könnyen sír. Szorongásai hirtelen támadhatnak, ilyenkor fél a kontrollvesztéstől.

Izzadós beteg, verejtékezés közben rendkívül erősen szorong. Szemölcsökre, kinövésekre, körömbetegségekre, hurutokra hajlamos. Melankolikus, depressziós beteg.

Rosszabbodás: idegenek előtt, hidegtől, nyirkosságtól

Vissza

BARIUM CARBONICUM

Tünetek: Pánikrohama lehet idegen helyenFél az idegenektől, és általában az emberektől, ezért nem szeret elmenni otthonról. Idegenek között rosszul van. Azt gondolja, hogy figyelik, fél, hogy kinevetik, hogy róla beszélnek, ezért gyanakvó. Nagyon szégyenlősen viselkedik társaságban, legszívesebben elbújna. Hajlamos a múltbeli sérelmeken rágódni. Nehezen, lassan tanul, vagy szellemileg visszamaradott lehet, feledékeny, hiányosságait nagy szorgalommal pótolja. Nem szeret új feladatokra vállalkozni, jobban teljesít rutinmunkában, teljesítményhelyzetben szorong, lámpaláza van. Határozatlan, gyerekes, naiv, aggódik az őróla gondoskodó emberekért.

Kis növésű, lehet alultáplált, de gyakrabban hízásra hajlamos. Nyirokcsomók megnagyobbodásával járó mandula- és torokgyulladások gyakoriak, szívbetegség az anamnézisben. Gyakrabban van rá szükség gyermek- és időskorban.

Rosszabbodás: társaságban, amikor a tüneteire gondol, nyirkos, hideg időben

CALCIUM CARBONICUM (osztrigakagyló belső puha héja) 

TünetekGyermekek és önmagukat védtelennek érző eemberek gyakran igénylik ezt a szert. Nagyon sokmindentől fél, ezért alapvetően védelemre van szüksége; amikor nem érzi ezt a védettséget, pánikroham kezdődhet nála. Mindentől fél, ami a biztonságát veszélyezteti: fertőző, és egyéb fenyegető betegségek, megőrülés, halál, sötét, a bizonytalan jövő, szerencsétlenségek, pénzügyi dolgok, üzleti problémák. Nagyon fél attól, hogy figyelik, és észreveszik zavarodottságát, mivel szorongáskor arcára kiül az aggodalom. Szédül, úgy érzi, mindjárt hányni fog, mellkasában érzi a félelmet. Éjjel szorongva ébred. Ijedős. Szorongása depresszióval társulhat. „Burokban” érzi magát biztonságban (puha kis lény az osztrigakagyló héjának védelmében). Tanulásban és munkában lassú, de alapos. Sértődős, makacs. 

Hajlamos hurutokra, székrekedésre, kövesedésekre, kívánja az édességet, tojást, a tejjel problémája lehet. Mozgásszervi panaszokkal járó elhízás; általában lágy, petyhüdt testalkatú, fázós, a bőre hideg és nyirkos.

Rosszabbodás: este, menstruáció előtt, fizikai és szellemi megerőltetéstől, hideg, nyirkos időben

Javulás: amikor biztonságban, védett helyzetben érzi magát, száraz, meleg időben

CAUSTICUM

Kiváltó ok: gyászeset, bánat, szomorkodás, sok súlyos szenvedés a múltban, ijedtség, éjszakai virrasztás

Tünetek: Balsejtelmek kínozzák, ami lámpalázát csak fokozza. Ilyenkor dadog, beszéd közben felcserélheti a betűket, szavakat, gyakran köszörüli a torkát, vagy köhécsel, elmegy a hangja. Szédül, remeg a keze, vagy írógörcsöt kap, legrosszabb esetben szinte „lebénul”, ügyetlenné válik. Nem bírja elviselni, ha igazságtalanul értékelték a teljesítményét. Könnyen elsírja magát. 

Együttérző, sőt, aggódik másokért, sokszor ez egy eltúlzott aggodalmaskodásFél, hogy valami történni fog vele, vagy a szeretteivel, pl. túlzottan félti a gyerekét, amikor az fára mászik. Együtt érző, nagyon meghatja mások szenvedése, nem bírja elviselni sem az őt érő, sem a másik embert érő igazságtalanságot, harcol ellene. Kutyától, tömegtől, utcai zajoktól fél, valamint szürkületkor, a sötéttől, este egyedül az ágyban, éjszaka a szellemektől, a végzettől, stb. Sokszor halálfélelme van, vagy öngyilkosságra gondol, annyira szorong. Nagyon nyugtalan, ideges, pl. éjszaka felkel az ágyból, és ellenőrzi, lekapcsolta-e a gázt, bezárta-e az ajtót, stb. Betegség idején szomorú, gondterhelt, szinte lebénul a félelmei miatt, dadog, főleg, ha felizgatja magát, és bosszankodik. Szédül, vizeletét nem tudja tartani, a nappal szorongó gyermek éjszaka bepisil. Álmában mozgatja a lábát, balsejtelmei miatt alvása is zavart szenved.

Reszketés, remegés; izomgyengeségre, reumás betegségekre hajlamos. Sötét hajú és sötét bőrű, öreges kinézetű, megtört, elcsigázott, szikár emberek szere, akiknél a betegség lassan, fokozatosan alakul ki.

Rosszabbodás: szürkületkor, este, sötétben, kávétól, hideg, szeles időben

Javulás: hideg italoktól, melegben

IODUM (jód)

Tünetek: nyugtalan, mint egy űzött vad, siet, kapkod, és emiatt feledékeny is, emlékeztető cetliket ír magának. Szorong a jövő miatt, az egészsége miatt, hipochonder. 

Gyors az anyagcseréje: nagy étvágya ellenére sem hízik meg, sőt, fogy – ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát! Pajzsmirigy és más mirigyes szervek megbetegedéseire hajlamos. Sovány, sötét bőrű és sötét hajú, ideges és mozgékony páciens.

Rosszabbodás: nyugalomban, melegben

Javulás: ha szabad levegőn sétál, mozgástól, állandó elfoglaltságtól, hidegben

KALIUM CARBONICUM

Tünetek: szorongásának inkább testi tünetei vannak, mivel nem szeret és nem is tud beszélni lelki problémáiról, félelmeiről – ezekről csak közvetve szerez tudomást a kezelőorvos. Sokat aggódik az egészsége miatt. Könnyen megijed, főleg hirtelen zajoktól, ilyenkor hevesen összerezzen. Fél egyedül, a sötéttől, a jövőtől, a betegségektől, a haláltól. Egyedül gyengének érzi magát, és a családjára utalt, ahhoz nagyon ragaszkodik, sokat aggódik és dolgozik érte, mégis ingerlékeny és veszekedős a családtagjaival, de az orvosával is. Túlérzékeny a fájdalomra. A gyomrában (solar plexus) érzi a szorongást; az aggodalmaskodástól gyomorfekélye lehet. Úgy érzi, hányingere van és mindjárt hány, mellkasi szorongása miatt kapkodva vesz levegőt. Éjjel 2-4 óra körül nehézlégzésre (esetleg asztmás rohamra) ébred, ilyenkor felülve köhög. Alvására panaszkodik, az éjfél utáni órákban felébred és szorong.

Merev gondolkodású, de elvhű, gyakorlatias, rendszerető, megbízható ember, aki erősen kontrollálja az érzelmi életét. Testi gyengeség, hátfájás és izzadás jellemzi, általában robosztus testfelépítésű.

Rosszabbodás: egyedül, éjszaka, zajtól, érintéstől, hidegben, huzattól

Javulás: melegtől, amikor a térdére könyökölve ül, szabad levegőn, mozgástól

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode