A szilícium szerepe a homeopátiás nanotechnológiában

2017.02.10 23:07

A homeopátiás gyógyszer előállítása során nanorészecskék keletkeznek a potenciált oldatban. Az alkalmazott gyógyszertechnológiával nanoméretű szilíciumrészecskék is kerülnek a készítményekbe. A szilícium hozzájárul az informatív jel stabilitásához és erősítéséhez, stabil önszerveződő nanostruktúrák létrejöttéhez.

A trituráció (alapanyag eldörzsölése tejcukorban, porcelánedényben) során nanorészecskéket állítanak elő. Mivel a porcelán dörzsmozsár egyik fontos összetevője a finomra őrölt kvarc (szilícium-dioxid, SiO2), a folyamat végére a dörzsölmény  szilícium nanorészecskéket is tartalmaz1.

A dinamizálás (ütverázás, stb.) során hatalmas energiák szabadulnak fel. A képződő nanobuborékokkal történő ütközések egyrészt további, apróbb nanorészecskék képződéséhez vezetnek, s ezek a buborékok a felszínre szállítják a hozzájuk kötődő fehérje, lipid és DNS nanorészecskéket (flotáció jelensége), így a felülúszó réteg tartalmazza a kiindulási anyagot. Másrészt a nanobuborékok az üvegedény falából szilícium-részecséket vájnak ki (hidrodinamikai kavitáció, azaz üregesedés jelensége), így a trituráció után további mérhető mennyiségű és elektromos töltéssel rendelkező SiO2 kerül a homeopátiás oldatba (Demangeat1).

A szakaszos hígítás és dinamizálás során a SiO2

  • elősegíti a homeopátiás gyógyszerben a kolloidképződést
  • hozzájárul az alapanyagra és potenciafokára egyedileg jellemző informatív jel stabilitásához és erősítéséhez.
  • a kolloidoldatban burkot képez a kiindulási anyag molekulái körül, hibrid nanorészecskék, stabil önszerveződő nanostruktúrák keletkezéséhez vezetve (bottom-up módszer). Ezekben a klatrátnak is nevezett zárványvegyületekben a gazda kristály „csapdába ejti” a kiindulási alapanyag molekuláit vagy atomjait, köztük nem kémiai kötés, hanem van der Walls-erők hatnak2,3.

A szilícium egyéb technológiai felhasználása:

  • az információs technológia szilíciumalapú félvezető kristályokat használ (lsd. epitaxia és IT).
  • a géntechnológiában Si-alapú mágneses részecskékkel választják le a DNS-t, mivel a vegyület kötődik a nukeinsavakhoz.

A szilícium biológiailag tolerált komponensként különféle funkciókat tölthet be:

  • stabilizál
  • a sejtekbe szállítja a kiindulási anyag nanorészecskéit
  • immunválaszt erősítő adjuváns oltóanyagokban (immunmoduláns). 

1Demangeat JL, Griesr P, Poitevin B, Droesbeke J, Zalnaf T, Matona F, Piérarta C, Mullera RN. Low-Field NMR 'Water Proton Longitudinal Relaxation in Ultrahighly Diluted Aqueous Solutions of Silica-Lactose Prepared in Glass Material for Pharmaceutical Use. Appl.Magn.Reson 2004; 26: 465-481 

2Bell IR, Schwartz GE. Enhancement of adaptive biological effects by nanotechnology preparation methods in homeopathic medicines. Homeopathy 2015, 104: 123-38
3Temgire KT, Suresh AK, Kane SG, Bellare JR. Establishing the interfacial nano-structure and elemental composition of homeopathic medicines based on inorganic salts: a scientific approach. Homeopathy 2016, Vol. 105/2

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode