Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?

2017.02.16 22:17

Egymástól független felmérések alapján az orvosi beavatkozások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható. A homeopátiás beavatkozások esetében a helyzet se nem jobb, se nem rosszabb, mint bármely más orvosi eljárásnál. Messze jár az orvostudomány a bizonyítékokon alapuló gyógyítástól (EBM). 

10 évvel ezelőtt a Cochrane adatbázisának elemzésével, pár évvel később pedig a nagynevű British Medical Journal Clinical Evidence honlapján publikálták a kutatók, hogy az orvosi eljárások megbízhatósága kétséges. A homeopátiás RCT vizsgálatoknál talált hatékonyság és bizonytalanság mértéke egyezik az egyéb orvosi gyógymódok hasonló adataival.

Cochrane adatbázis elemzése                                          

A Cochrane rendkívül fontos referenciaként szolgál a klinikusok számára abban, hogy egy vizsgált gyógymód bizonyítottan hatékony, vagy nem hatékony, ajánlhatják-e vagy sem pácienseiknek. Az általában vett orvostudományi randomizált kontrollált vizsgálatok 1016 szisztematikus áttekintésének elemzésével azt állapították meg a kutatók, hogy a vizsgálatok 44%-a valószínűleg jótékony hatású (pozitív), 7% vsz. ártalmas (negatív), de az orvosi beavatkozások

  • 49%-áról nem bizonyítható sem a pozitív, sem a negatív hatás
  • 96%-ánál további vizsgálatokat javasolnak, hogy egyértelműen el lehessen dönteni azok hatékonyságát vagy hatástalanságát, esetleg káros voltát.

Ezek a számok elgondolkodtatóak kellenek legyenek minden klinikus és kutató számára, hiszen arra utalnak, hogy a beavatkozások felénél nem tudjuk, hogy milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható!

A British Medical Journal tanulmánya

A BJM honlapján található ábra a hagyományos orvoslás hatékonyságát mutatja. Kb. 2.500 hagyományos orvosi terápia vizsgálata azt mutatta, hogy közülük 

  • 13% jótékony hatású
  • 23% valószínűleg jótékony
  • 8% hasznos és káros közötti
  • 6% valószínűleg nem jótékony
  • 4% nagy valószínűséggel hatástalan vagy káros
  • 46 % (a legnagyobb arány!) ismeretlen hatékonyságú

Összefoglalva

Hosszú út van még hátra az orvostudomány számára, ha a bizonyítékalapú gyógyítást tűzi ki célul. Fel kell tegyük a kérdést: Melyek az RCT-k előnyei és korlátai? Segíti-e vagy sem az orvost a gyógyításban? Mire van még szükség az eredményes gyógyításhoz? 
 

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode