Melyek az RCT-k előnyei és korlátai?

2017.02.03 22:04

avagy: Randomizált kontrollált vizsgálatok kritikus alkalmazása a homeopátiában

Ma a kutatók zöme az „egy gyógyszer megfelel minden betegnek” típusú RCT-hez szokott. Ezek a kísérletek ugyan mérhetővé teszik gyógyszerhatást, de kérdés, hogy eredményük alkalmazható-e a való életben.

A bizonyítékalapú orvoslásban (EBM) „aranystandardként” kezelik a véletlenszerű csoportokba válogatott betegek valamilyen eljárással kontrollált vizsgálatát (RCT). Ebből, illetve összevont elemzésükből vonnak le következtetéseket, hogy milyen terápia lehet leginkább hasznos a páciensek számára.

Az RCT, mint gyógyszerhatást mérő modell némi kihívást jelent a homeopátás kutatásokban, ahol a kezelést általában az egyénre szabjuk. A szerfelírás nem csak a páciens betegségének tüneteire épül, hanem olyan tényezőkre is, melyek az adott páciensre jellemzők, pl. az életmódja, érzelmi állapota, személyisége, a panaszait kiváltó, súlyosbító vagy javító körülmények, étkezési szokásai, kórelőzménye, sőt, a családjában előforduló krónikus betegségek is.

Egy személyreszabott homeopátiás beavatkozás „hatása” így a felírt gyógyszer mellett a mélyreható konzultáció és az orvos által adott egészségügyi tanácsok együttes eredménye. Ilyen körülmények között a gyógyszer specifikus hatását nehéz mérhetővé tenni az RCT módszerével. Igaz ez minden olyan holisztikus szemléletű beavatkozásra, ahol nem csak a betegséget kezelik, de a pácienst magát is a betegség és gyógyulás aktív résztvevőjének tekintik. A homeopátia, mint gyógymód hatását ezért legjobban az  egyénreszabott kezelések randomizált, kontrollált vizsgálataiban értékelhetjük.

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode