Hogyan lassítja a D-vitamin az öregedést?

2016.11.08 22:47

Felfedezték, milyen mechanizmussal növeli a D-vitamin az élethosszt és akadályozza a korral összefüggő krónikus betegségek, pl. az Alzheimer- és Parkinson-kór, a depresszió, az emlő-, vastagbél- és prosztatarák, vagy a szívbetegségek kialakulását. A D-vitaminnak a kalcium-felszívódás szabályozásán és a csontnövekedés elősegítésén túl számos egyéb szerepe is van, többszáz gén működését befolyásolja.

A kaliforniai Buck Institute for Research on Aging kutatói  azt találták, a D-vitamin a fehérje-homeosztázis segítése és a stresszválasz génszintű befolyásolása révén lassítja az öregedést. A normális öregedés során gyengül a fehérjék azon képessége, hogy fenntartsák alakjukat és funkciójukat, aminek eredményeképp toxikus, oldhatatlan fehérje-aggregátumok jöhetnek létre – ezek a fehérje-aggregátumok számos betegségben kimutathatók, így pl. Alzheimer-, Parkinson-kórban, 2-es típusú cukorbetegségben és egyes szívbetegségekben. A D-vitamin akadályozza a toxikus fehérje-csoportosulások kialakulását számos különböző funkciójú fehérje esetén, a fehérjék oldékonyságának segítése révén növeli az élettartamot.

Általánosan ajánlott D-vitamin pótlás: minden felnőtt szedjen napi 1000 NE D-vitamint – ez a mennyiség biztonságos, és nincs olyan ok, ami miatt bárki nem szedhetne ennyit. Az öregedéskutatók azt is hozzáteszik, hogy az idősebbek esetében különösen nagy az esélye a D-vitamin-hiánynak.

Forrás 

MedicalOnline 2016. november 2.

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode