A legfrissebb metaanalízis

2017.04.09 23:48

2014 – Systematic Reviews (Mathie et al)

A legfrissebb és egyben a legjobb minőségű szisztematikus áttekintés a módszer saját szakfolyóiratában jelent meg. Különlegessége, hogy az első olyan áttekintés, amely kizárólag személyreszabott homeopátiás RCT-ket vizsgált meg. 

A szerző részletesen és publikusan felállította a vizsgálati protokolt, szakszerűen előre meghatározta az irodalom keresés stratégiáját, a beválogatás legszigorúbb kritériumrendszerét, mérlegelte a statisztikai elemzés torzítási kockázatait és a bizonyítékok megbízhatóságát. 32 személyreszabott RCT-ből végül 22-ből tudott adatokat kivonni és ezekkel metaanalízist végezni.

Eredménye: 1,5-2-szer valószínűbb, hogy a homeopátia hatékony, mint hogy placebo (OR=1,53 a 22 vizsgálatra nézve, OR=1,98 a 3 legjobb vizsgálatra nézve). A kutatók azt a következtetést publikálták, hogy „a személyreszabott homeopátiában felírt gyógyszereknek lehet kis specifikus terápiás hatásuk”. Felhívták arra a figyelmet, hogy a bizonyítékok általánosan alacsony vagy tisztázatlan minősége miatt az eredményeket óvatosan kell értelmezni és újabb, magas minőségű RCT-k szükségesek a biztosabb értékelésekhez – mint a konvencionális kutatásokban is általános megállapítás.

Mathie RT, Lloyd SM, Legg LA, Clausen J, Moss S, Davidson JRT, Ford I (2014). Randomised placebo-controlled trials of individualised homeopathic treatment: systematic review and meta-analysis. Systematic Reviews 3:142

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode