Útipatika

2013.10.01 12:33

Amikor utazni készülünk, aligha felejtjük otthon a vészhelyzet esetén előkapható gyógyszereket. Ám az útipatika is lehet szelíd és természetes…

Kisebb sérülések, rovarcsípés, hányinger, leégés – ezek azok a problémák, nyaralás közben a legtöbbször okoznak kellemetlenséget. Érdemes felkészülni rájuk. Ám az úti patika sem csak hagyományos gyógyszereket tartalmazhat – a legszükségesebb orvosságok (például láz- és fájdalomcsillapító, hasfogó, orrcsepp, görcsoldó, valamint az állandóan szedett gyógyszereink, például a fogamzásgátló) mellett érdemes a homeopátia eszköztárából is válogatni.

A homeopátiás szerek alkalmazásánál ügyelni kell a golyócskák tárolására, ne hagyjuk őket a tűző napon, vagy a forró autóban. A golyócskákat el kell szopogatni, vagy a nyelvünk alatt hagyjuk őket elolvadni. A bevételük előtt és után fél-fél óráig ne legyen más a szánkban, legfeljebb kis vizet ihatunk a bevételük előtt. Gyakorlottabbak a vízben oldott bevételt is alkalmazhatják.

Akut esetben napi kétszer vagy háromszor öt golyót vegyünk be, ha pedig javul az állapotunk, ezt ritkítsuk. A panaszok elmúltával hagyjuk abba a szer szedését. Ha viszont 48 óra elteltével sincs javulás, váltsunk szert, mert valószínűleg nem jót választottunk. Életveszélyes állapotban, illetve akkor, ha a heves tünetek 48 óra múlva sem csillapulnak, ne mérlegeljünk, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk.

A következő szereket érdemes magunkkal vinni. Ha általános tüneteink is vannak, például hidegrázást, lázat, izzadást, étvágytalanságot, vagy pszichés tüneteket, például ingerlékenységet tapasztalunk, esetleg általában véve rossz a közérzetünk, a C30-as potencia a legjobb.

Aconitum C30 – az olyan hirtelen, heves tünetek fellépésekor kell alkalmazni, amilyen például a magas láz, az ijedtség, a pánik. A tünetek kiváltó oka gyakran egy hideghatás, áthűlés.

Arnica C12-C30 – elsősegélyszer sérülések, vérzések esetén.

Apis C30 – méh- és egyéb rovarcsípésre; rózsaszínű, égő duzzanatokra, amelyek szúró fájdalommal járnak, és a hidegtől javulnak.

Arsenicum album C30 – nagy legyengüléssel, fázóssággal és szorongással járó hányás, hasmenés ellenszere; de vizes, égető nátha; égő fájdalmak esetén is alkalmazható.

Belladonna C30 – a vértolulással, lüktető fájdalmakkal együtt járó láz, napszúrás, leégés szere.

Bryonia C12-C30 – a legkisebb mozgástól romló (pl. mozgásszervi, köhögési) tünetekre alkalmazandó, amikor a beteg gyakran és sok folyadékot kíván inni.

China C12-C30 – folyadékveszteség (hányás, hasmenés, izzadás, kivérzés) miatti legyengülésre jó.

Ferrum phosphoricum D12-C30 – gyulladások kezdeti stádiuma  esetén alkalmazandó (ugyanezekre a tünetekre a Schüssler-sók közül a Schüssler elsősegély szer No.3. használható, D12 potenciában)

Nux vomica C30 –fázóssággal és ingerlékenyéggel járó görcsös tünetek, pl. szénanátha tüsszögési rohamokkal; (pl. gyomorrontás miatti) öklendezés; (al)hasi és hólyagtáji görcsök ellen. Gyakran hideg, huzat, túlevés váltja ki a panaszokat.

Rhus toxicodendron C12-C30 – izomhúzódásra, amikor a fájdalom a mozgás kezdetekor erősebb, később pedig „bejáratódik” a fájdalmas testrész; viszkető bőrkiütésre, ha a panaszok melegtől (víztől) javulnak. A beteg folyamatosan mocorog, fázik.

Silicea D12 – idegentest (pl. szálka) kilökődését segíti, tartós gennyes folyamatok ellen (a Schüssler-sók közül a No.11. alkalmazható ilyenkor).

Az úti patikába a felsoroltakon kívül bekerülhetnek még a jellegzetes panaszok (pl. utazási betegség, allergiás tünetek) elleni komplex szerek, illetve a homeopátiás szem- és orrcsepp is.

A többkomponensű, konkrét javallattal törzskönyvezett készítmények között találunk olyant, amely hasznos utazási betegségben (autóban, repülőn, hajón hányinger, szédülés), sérülésekre alkalmazhatunk kenőcsöt, gélt, vagy akár szemcseppet, orrsprayt allergiás panaszokra. A gyógyszerészkollégák segítenek a megfelelő komplex kiválasztásában.  A legideálisabb természetesen az, ha nem utazáskor próbálkozunk először a homeopátiával, hanem már van némi tapasztalatunk arról, mely szerek és mely potenciák azok, amelyek nekünk általában jót tesznek.

Megjelent a Wellness magazin 2013. augusztusi számában

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode