Trendi lett a homeopátia?

2017.11.12 18:45

Egy éven belül két neves közvélemény-kutató is felmérte a homeopátia hazai népszerűségét. Az ádáz kritikák ellenére a gyógymód ma népszerűbb, mint volt. Az ausztrálok bumerángja visszaüthet… 

Az elmúlt hónapok médiahíreiben a homeopátia ismét felhívta magára a magyar lakosság figyelmét. Hallhattunk homeopátiás gyógyszerekre vonatkozó népszavazási kezdeményezésről, bizonyítékokról és gyógyszer reklámozásról értekező akadémikusi állásfoglalásról, homeopátiás kurzust érintő rektori döntésről. Nem kérdés, hogy a homeopátia érzelmi alapon is megosztó ügy – így hálás médiaanyag. Ki ne kattintana a szaftos stúdióvitára vagy leleplező hírre? Élvezettel találgatjuk, mi húzódik a diplomatikus kamarai nyilatkozat mögött. Nemzetközi és hazai közlemények serege, tények és hiedelmek tartották izgalomban a homeopátia magabiztos alkalmazóit, és persze az ellenzőit.

A média zöme nem kímélte a homeopátiát – mégis úgy tűnik, a mainstream és a homeopátia kritikusainak erőfeszítései kontraproduktívak voltak. Közel egy év leforgása alatt többen lettek, akik hisznek a homeopátiában, mint akik nem. Feltéve, ha hiszünk – a felméréseknek, és ha hiszünk a válaszadóknak. Folyton ide jutunk: higgyünk vagy ne? Kinek higgyünk?

2016 decemberében közölte az Index portál az általuk megbízott Závecz Research adatait: egy országos, 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét. Az Index kiemelte: a homeopátiában meglepően kevesen hisznek. A megkérdezettek 10%-a teljesen, további 25%-a inkább egyetértett azzal – összesen 35% –, hogy a homeopátiás szerek hatásosabbak, mint a hagyományos gyógyszerek. Az emberek 48%-a viszont nem értett egyet az állítással, ők a homeopátiát nem fogadják el.

Mára a helyzet megfordult. 2017 októberében a 444 hírportál megbízásából ezúttal a Medián kérdezősködött a magyarok körében; kizárólag a homeopátiáról érdeklődtek országos, 1200 fős reprezentatív mintában. Meglepő eredmény született:

nem csak az derült ki, hogy az emberek 44%-a szerint a homeopátia hasznos gyógymód, hanem az is, hogy minél iskolázottabb valaki, annál inkább hisz benne. A diplomások fele, de még a nyolc általánost végzettek harmada is úgy véli, sok betegséget lehet gyógyítani homeopátiával.

Hányan vannak ma az ellenzők? A megkérdezettek 41%-a válaszolt úgy, hogy a homeopátiában nem szabad hinni, mert hatástalan. Tavaly óta lényegében változatlan azok aránya, akik nem tudnak dönteni ebben a kérdésben. Megtudtuk azt is: minden ötödik ember szedett már homeopátiás gyógyszert, és a válaszadók 5%-a rendszeresen használja.

A tényszerűség kedvéért: nyilván nem ugyanazokat az embereket kérdezték meg, és a kérdés-válasz sem ugyanúgy szólt a két közvélemény kutatónál. Nem tudjuk azt sem, a diplomások milyen diplomával rendelkeznek. A trend viszont az:

ahogy gyarapodott a homeopátia-pártiak tábora, úgy olvadt az ellenzőké.

Lám csak, a homeopátiában is ismert „hatás-ellenhatás” törvénye alól sem a média, sem a háttérszereplők nem vonhatják ki magukat.

További részletek a felmérésekből:

index.hu/tudomany/2016/12/12/magyarorszag_nem_hisz_az_orvostudomanynak/

444.hu/2017/11/08/a-magyarok-44-szazaleka-szerint-hasznos-a-homeopatia

 

www.homeopata.hu

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode