Függés és függetlenség

2015.10.06 22:25

Nekünk, orvosoknak nem árt, ha tisztában vagyunk saját lelki egészségünkkel, többek között ezért is szerveződött a hétvége ebben a témában. A gyógyítás eszköze mi magunk vagyunk, a gyógyszereink mellett. Ezért nem kizárólag pácienseink, hanem önmagunk gyógyítása, egyensúlyba segítése is célunk volt.

Beszámoló a Mentálhigiénés-pszichiátriai hétvégéről, 2015. október 3-4.

Október első hétvégéjén derűs időben és hangulatban töltöttük az idei őszi egyesületi továbbképzésünket. A Függés és függetlenség témáját jártuk körbe, a homeopátiás mellett pszichológiai, toxikológiai-addiktológiai, antropozófiai előadásokkal.

F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus mindig közérthető, épp ezért népszerű előadásain, rádióműsorain generációk nőttek fel.  A homeopátiás alkatok pszichológiájáról P. Bailey könyve és saját tapasztalatain keresztül mesélt. Tudjátok-e például, hogy a Staphisagria vagy a Carcinosinum van-e tudatában annak, hogy elnyomják? És azt, hogy kit ér váratlanabbul a nagy bukás, a Lycopodiumot vagy a Nuxot? Milyen a Nat.mur. és milyen a Lac caninum önértékelése? Szórakoztató, mesélős stílusával amellett, hogy használható tudást adott, megalapozta a hétvége hangulatát is! 

Számos újdonsággal rukkoltunk elő, például magyarországi kutatási eredményekkel! A homeopátia hazai ismertségének témájában egyedülálló kutatásról számolt be Göböly Ildikó népegészségügyi szakember. Kiderült rövid, ám igen informatív előadásából („Kell nekünk a homeopátia!”), honnan tájékozódnak leginkább az egészségügyi szakemberek homeopátia ügyében. Megtudhattuk, milyen végzettségű egészségügyi dolgozók javasolják leggyakrabban a homeopátiát a lakosság számára. Gondoltátok volna, hogy a egészségügyi szakemberek felhasználóként - krónikus ill. akut betegségekben - 75 ill. 85 %-ban elégedettek vagy nagyon elégedettek a homeopátiával ma Magyarországon?! A szakember kutatásáról szóló cikket hamarosan a Similében olvashatjátok.

Antropozófia és homeopátia közös szálait villantotta fel Szőke Henrik antropozófus gyermekorvos. Vajon mit szimbolizál az első 21 év egy ember életében? A Calcium carbonicum flegmatikus vagy melankólikus alkat-e, és milyen munkatevékenységre teszi őt leginkább alkalmassá saját alkata? Az előadó a homeopátiás alkati szerek tipológiájáa mellett az életszakaszok, a valós felnőtté válás reális idejét szemléltette, igen elgondolkodtató tényekkel alátámasztva.

Jakab Ferenc és Mátray Árpád állatorvosi előadásai kapcsán kiderült, a hallgatóság döntő része „érintett” a gazda-állat témában. Választ kaptak arra kérdésre is: miként lehetséges az, hogy a gazda mentális folyamatai a társ(állat)ában szomatizálódnak, s ezek a tünetek hogyan oldhatók fel az állat számára adagolt „megfelelő” homeopátiás szerrel? Hiteles, gyakorlatias, józanul gondolkodó homeopatákat ismerhettünk meg, akikből sugárzik az állat- és emberszeretet.

Felmerült néhány kollégában, hogy kertészetben alkalmazott homeopátiáról vannak-e információink?  Ennek utánajárunk a jövőben!

Újdonságnak számított az a hallgatóságot is átmozgató demonstráció, melyet Radnai Andrea rendezett az innovatív homeopátiás (család)állítással.Egyesületünkben rendszeresen tart foglalkozásokat, melyekről Hírleveleinkből értesülhettek. Vajon melyik az a gyógyszerkép és hogyan jeleníthető meg, amelyik szókimondó, gyűjtögető-lopkodó, kirekesztett, és kiütései vannak, stb.? Csak nem a holló? Érdemes kipróbálnotok – bővítve MatMed tudásotokat, és az esetmegoldáshoz is kulcsot adhat!

Díjátadás keretében gratuláltunk annak a két ifjú kollégánknak, akik az első MHOE pályázat győztesei. Kapás Orsolya a helyszínen vehette át könyvjutalmát, és a Similében olvashatjuk rezidensek számára mindenképpen inspiráló tapasztalatait az integratív  szemléletű  praxisról. Az élet úgy hozta, hogy Bérczi Nóra egy későbbi időpontban tudja megtartani nyertes pályázati előadását.

A második tanfolyami napon pszichiáterek osztották meg velünk sok évtizedes tapasztalataikat. A függőségek kapcsán bepillanthattunk az aktuális hazai designer drogok világába Szily Erika, PhD egyetemi oktatósegítségével. Az elszomorító statisztikákból megtudtuk: vajon a Kristály, Zene és társaik miért vették át a vezető szerepet a drogpiacon röpke 5 év alatt? Következtethet-e a pszichotikus beteget ellátó orvos a használt drog fajtájára, és mi legyen a kezelési terv? Hallhattunk a leggyakoribb szomatikus szövődményekről, pszichózisokról, melyekre minden orvosnak gondolnia kell, ha szerhasználókat lát el. Igen élménydús, ugyanakkor elborzasztó történeteket hallottunk a gyakran mérgezési, megvonási esetekhez kivonuló Csucsai Borbála oxyológus-pszichiáter kollégánktól. Van-e helye extrém dózisú BZD adásának az intoxikált, súlyosan pszichotikus és agitált drogos mentőorvosi ellátásában? A hétvége integratív szemléletét kiválóan tükrözték az esetismertetések, tapasztalatok a hallgatóság részéről is.

A határkérdések több előadás során is előkerültek. Rácz Zsuzsa a (pszicho)terápia során szabott határokról beszélt nagy tapasztalattal a háta mögött. A határok kijelölése, megvédése, megsértése mindannyiunkat foglalkoztat, különösen napjainkban. Időhatár, tapasztalat, tudás, kifejezéseink határai - ha védjük, hogyan tegyük? Milyen következményei vannak, ha megvédjük határainkat, és milyenek, ha nem? Milyen információt hordoz a sólyom?

A határok témájától egy ugrásnyira a birodalmak világába érkeztünk. Herczeg Márta rendkívül átfogó és részletes,  rendszerszemléletű prezentációjában körvonalazódtak a függő és független alkatok az egyes birodalmakban, szercsaládokban. Elgondolkodtató, látva  a gombák határtalan invázióját: növények, vagy állatok? Miben látjuk a madarak függetlenségét? Mikor gondoljunk tengeri szerre a repertorizálásnál? Szén és cukor – mi a  kapcsolat köztük? Az ásványi birodalomban egészen részletesen és jól leképeződnek ezek a témák.

A függetlenség egy fejlettebb változatáról, az autonómiáról is szó esett, és ennek kapcsán megkerülhetetlen a lantanoidák említése. Katona Editelőadásában a politikai-szociológiai értelemben vett autonómiától elvezetett a személyiség, valamint a betegségek autonóm viselkedéséhez – gondolatébresztőnek is szánva a mentálhigiénés hétvégén. Mi a különbség autonómia és függetlenség között? Miért számít autonóm gyógymódnak a homeopátia? Miért és hogyan próbál szembemenni a mindenkori hatalom az autonóm gyógyítókkal és autonóm pácienseikkel? Hogyan lehetséges gyógyulás olyankor, amikor az autonóm páciens elutasítja a konvencionális gyógymódokat? Tanulságos, súlyos pszichiátriai eseteken keresztül tanulhattunk többek között a lantanoidák szerepéről a pszichiátriai járóbetegellátásban. 

És hogy úszik be a záróképbe a tintahal? A tanfolyam a szemináriumi proving tapasztalataival zárult. Sasvári Ferenc és Katona Edit lelkes készülődésében 10 „kísírtő” (hölgy!) volt partner. Ők nem tudták, hogy placebot vagy verum szert vettek-e be, de végül minden kiderült! A „libeg-lobog a lábam” érzése, az elkülönülésre vágyás, és hőhullámos-hidegrázós, stb. élmények immár tagadhatatlanul a sajátjuk!   

Zárógondolatként a hallgatók írásos értékeléséből idezve:

„Jó lenne, ha eljutnánk oda, hogy ezek a nagyszerű előadások valamilyen formában rögzítésre kerülnének, hogy szellemi értékeink hosszú távon is megmaradjanak. Nagyon tetszett, gondolatébresztő és szellemes hangulatban telt ez a 2 nap. Köszönjük!”

www.homeopata.hu

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode