Kiszámoló

2016.10.27 23:11

Gondolkodott-e már azon, hogy Önnel, aki homeopátiát használ, jól jár-e az állam, vagy rosszul? Az, hogy milyen ételre, wellness kezelésre vagy gyógymódra költi a pénzét, csakis Önre tartozik. Az viszont, hogy a kötelezően befizetett adója és járuléka – azaz a közpénz – mire megy el, mindenkire tartozik. Ecc pecc kimehetsz...

Mire mehet el közpénz? 

Az egészségügyi dolgozók és orvosok munkabérére, labor- és eszközös vizsgálatokra, gyógyszerekre, gyógykezelésekre, kórházi ápolásra, táppénzre, stb.

Hol vannak a tudományos bizonyítékok?

A homeopátiát tudományos alapon ellenzők többek között arra hivatkozva riogatják a lakosságot a médiában, bélyegeznek ostobának embereket, akik – szerintük – hatástalan homeopátiás kezelésekre és gyógyszerre költenek, valamint neveznek tudatlan csalónak orvosokat, hogy bizonyítani tudnák: a homeopátiát használók betegebbek, elégedetlenebbek, és többet költenek a közpénzekből. 

Vajon miért nem rukkolnak elő az erre vonatkozó tudományos bizonyítékokkal? 

Való Világ

Mi a fontosabb Önnek? Az, hogy milyen eredménnyel végződtek a kiválogatott betegeken végzett (gyógyszer)vizsgálatok? Vagy az, hogy személy szerint Ön mitől lesz jobban, és ezt meg tudja-e fizetni? Vagy ezek mindegyike? Az egészségünket, gyógyulásunkat érintő tudományosság nem merülhet ki klinikai vizsgálatok végzésében. A tudományos érvelés megkövetel olyan típusú vizsgálatokat is, melyek azt nézik, hogyan aránylik az egészségre, gyógyulásra költött közpénz a lakosság egészségi állapotához és elégedettségéhez. Az ilyen (gazdasági, szociológiai, epidemiológiai) vizsgálatok összehasonlítják, mennyi közpénzt használnak a főleg homeopátiát (és/vagy más alternatív gyógymódot) alkalmazók és a főleg akadémikus orvoslást követők, esetleg  a vegyes felhasználók. Párhuzamosan összehasonlíva a csoportok egészségi állapotával, elégedettségével, táppénzen/kórházban töltött idővel, stb.

Az államnak megéri

Ehhez hasonló vizsgálatokat már végeztek Európa több országában, legrészletesebben francia háziorvosok körében, sőt magyarul is olvashatók a természet- és társadalomtudományokról szóló tanulmánykötetben. Milyen eredménnyel? A homeopátiát használók kevesebbe kerülnek az államnak, miközben legalább annyira egészségesek és elégedettek, mint azok, akik elsősorban akadémikus gyógymódokban részesülnek. 

Huhogás helyett kutatást!

Ilyen, és CSAK ilyen felmérések alapján dönthető el az, mely gyógymódok hatásosabbak az egyén, és gazdaságosabbak az állam/társadalom számára, mi vezet a fenntartható egészségügyhöz. Enélkül viszont minden homeopátiával szembeni vád, huhogás vagy állítás pusztán feltételezés. Esetleg blöff. Vajon mikor követelik ezeket a vizsgálatokat a magyar államtól, a közpénzt kezelő hatóságoktól a tudományos élet betegekért aggódó, harcos zászlóvivői?

Cérnára cinegére,
Ugorj cica az egérre, fuss!

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode