Influenza homeopátiás megelőzése és kezelése

2014.12.01 23:12

Európa és Magyarország területén minden év késő őszétől kora tavaszáig felüti fejét az influenza. A vírusos megbetegedés csúcspontja a statisztikai megfigyelések szerint februárra esik, ezért most, decemberben még idejében vagyunk szervezetünket felkészíteni, házipatikánkat feltölteni homeopátiás gyógyszerekkel, vitaminokkal.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az influenzás tüneteket?

Az ún. alkati vagy krónikus homeopátiás szer szedése akár önmagában is elégséges lehet az influenza kivédésére, ezt homeopátiás szakorvos javaslata szerint szedjük lehetőleg ősztől kezdve.

A homeopátiás segítség mellett alapvető fontosságú téli időszakban is a vitaminokban, ásványokban gazdag táplálkozás, a C-vitamin kiegészítés, a megfelelő D-vitaminszintünk biztosítása, elegendő alvás, lehetőleg minél több mozgás a szabad levegőn. A stresszes állapot gyengíti az immunrendszert, így az influenzás megbetegedésnek is nagyobb teret ad.

Homeopátiás szempontból a vírusellenes hatásáról ismert Vincetoxicum (vadpaprika) D30 v. C30 javasolt hetente 1-2x5 golyó. Népszerű gyógynövény az alternatív terápiákat használók körében az Echinacea (bíbor kasvirág). Immunmoduláns hatású, azaz harmonizálja az immunrendszert. Elsősorban baktériumok, de vírusok, gombák ellen is hatásos. A D3-6-os potenciákban fitoterápiás hatása érvényesül, kúraszerűen ősszel-tavasszal 1 hétig napi 2x5 golyó javallt, majd 1 hét szünet következik, ezután ismét 1 hét szedés következik, stb.

Milyen tünetek utalnak influenzára?

Az influenza, ill. az influenzaszerű megbetegedések tünetegyütteséhez tartozik a láz, fejfájás, orrfolyás, -dugulás, torokfájás, izom-, izületi-, csontfájdalmak, elesettség, gyengeség. Ilyenkor általánosan fontos a nyugalom biztosítása, a folyadékbevitel, a láz csillapítása (38,5 fok felett) fizikálisan is, ha az szenvedést okoz a páciensnek.

Homeopátiás segítség influenzában

A kiválasztott szert C12-C30 potenciában használjuk, az adagolásra vonatkozó iránymutatás megtalálható a www.homeopata.hu oldalon.
A kezdődő vírusbetegség idején az Aconit, Belladonna, Vincetoxicum (mindnél gyors kezdet), Ferrum phosphoricum (lassabb kezdet) adására kerül sor.

Aconitot adunk, amikor hirtelen és hevesen indul a betegség. Magas láz hidegrázással, szárazság, szomjúság hideg italra, tachycardia, forró, híg orrfolyás, száraz, fájdalmas, kruppos köhögés jellemzők. Ijedtség, halálfélelem kísérheti, nyugtalan a páciens. Romlik éjféltájban, betakarástól, javul izzadástól, kitakarástól.

Belladonna: lüktető fájdalmak, hirtelen magas láz(görcs), forró, száraz, majd verejtékes bőr, citromos italt kíván. Forró fej és törzs, hideg kéz és láb. Pupillatágulat, csillogó szem, kipirult arc, száraz nyálkahártyák, száraz, vörös torok, fájdalmas nyelés, köhögés. Romlik külső ingerektől; kitakarástól.

A Vincetoxicumot influenza idején is adhatjuk, ha feltűnő a fényérzékenység a betegnél. D6-os potenciában naponta 3-5x5 golyó, kiegészítésként.

Ferrum phos.: hamar kifárad, kimerült, gyenge, lázrózsák az arcon, orrvérzésre hajlam. Hol fent van, hol lefekszik pihenni. Romlik mozgástól, kitakarástól, zajtól, javul fekvéstől.

A kifejlődött influenzás tüneteknél gyakran van szükség Gelsemiumra, Bryoniára, Eupatoriumra.

A Gelsemiumra (vadjázmin) gondoljunk, ha a betegség lassan fejlődik ki, és a vezető tünet a bénult gyengeség, szemét alig tudja nyitva tartani. Kábult, aluszékony, zavarodott. Folyamatos láz alatt a páciens nem szomjas. Szédülés és szembe sugárzó tarkótáji sajgó fejfájás jelentkezik, nyak- és hátmerevség, nyaka nem tartja a fejét. Maró, forró, vizes nátha kísérheti a tüneteket. Javul izzadástól, vizeléstől, felülve.

Bryonia-állapotban (fehér földi tök) szintén lassan indul a betegség. A Gelsemiummal szemben itt a folyamatos magas láz mellett a beteg szomjas, méghozzá egyszerre nagy mennyiségű (hideg) vizet kíván. Fő jellegzetessége, hogy minden mozdulattól, mozgástól rosszabb az állapota, ezért még az ivás is nehezére esik. Csak fekszik mozdulatlanul, a beszéd is ront rajta, ingerlékeny, ha kérdezgetik. Szaggató fejfájás gyötri. Szárazon köhög, amit szúró mellkasi fájdalom kísér, kezével tartja, nyomja a mellkasát köhögés közben, hogy valamennyire biztosítsa a mellkas mozdulatlanságát. Javul az állapota nyugalomban, erős nyomástól, hidegtől, szabadban.

A harmadik nagy influenzaszer az Eupatorium (lázfű). Arról ismerhető fel az ezt igénylő páciens, hogy úgy érzi, mintha minden csontját összetörték volna. Hasogató csontfájdalmakról számol be (fejben is), emellett fáj a szeme. Gyengék az izmai, ebben hasonlít a Gelsemiumra, emellett fájnak is. Akkor szomjas, amikor fázik. Romlik mozgástól, mint a Bryonia, de vele ellentétben a hidegtől és nyomástól is. Javul ivástól, izzadástól.

További szerek:

Rhus toxicodendron (mérges szömörce): ízületek, inak, izmok szere. Lemerevedett érzés ellenére testi nyugtalanság. Fázós. Herpesze lehet (lázhólyagok), fehér lepedékes nyelvének hegyén piros háromszög látható. Száraz, kínzó, éjszakai köhögés jelentkezhet. A Bryoniával ellentétben romlik nyugalomtól, mozgás kezdetén, hideg, nyirkos időben, javul folyamatos mozgástól, forró fürdőtől.

Nux vomica (hánytató dió): görcsösség szere. Nagyon fázós, mint a Rhus, és türelmetlen, bosszús. Orrdugulás mellett vizes orrfolyása van, hevesen tüsszög, kapar a torka. Légcső irritáció mellett fájdalmas köhögés. Émelygés, hányás, székelési inger, mely sokszor eredménytelen. Romlik hidegben, huzattól, evéstől, javul mindenféle meleg hatástól.

Baptisia (vadindigó): ritkábban adjuk, azonban a „hasi” influenza szinte specifikus szere. Hirtelen ingerrel fájdalmatlan sötét hasmenés jelentkezik. Szájban fekélyek, barnás nyelvlepedék, bűzösség. Sajgó izomfájdalmak, de egyébként sok súlyos panasza nem jár fájdalommal. Szétesettség érzése. Kimerült, gyenge, zavart, aluszékony, alig ébreszthető. A Bryonia-betegre hasonlít, mert romlik mozgástól, javul friss levegőn, hideg víz ivásától.

Két komplex szert is érdemes tartani otthon: Oscillococcinum, és Gripp-Heel komplex tabletta. Alkalmazásuk a betegtájékoztatón olvasható.

(Megjelent a Szülők Lapjában, 2014. december)

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode