Homeopátiás segítség szülés után 2.

2013.11.08 23:08

fizikai gyengeség a legáltalánosabb, és talán a legkorábban jelentkező panasz szülés után, negatív érzelmi következményeit tapasztaljuk. Van, akinek van segítsége az első hetekben-hónapokban – ez lenne a normális -, és sajnos van, akinek nincs. Utóbbi esetben a homeopátia sem tehet csodákat, de javíthat az állapoton. Az eredmény függ az édesanya meglévő erőtartalékaitól, alvási lehetőségeitől is.

Kalium carbonicum: gyengeség esetén elsőként gondoljunk rá, főleg, ha hát-, derékfájás, izzadás és fázósság, vagy szívgyengeség, asztma, gyomorpanasz kíséri. Éjjel 2-4 körül, vagy kb. 4-órányi alvás után ok nélkül felébred. Kötelességtudó, nemritkán szorongó, sokszor nagycsaládos édesanyák.

China: kiváltó ok a testnedvek elvesztése (szüléskor vérveszteség, később pedig szoptatás, izzadás), de paradox módon a páciens nem nagyon kívánja a folyadékot. Szédülés, fülcsengés, erőtlenség lép fel, nehéz a gyomra, felfúvódhat. Ingerlékeny és túlérzékeny is. Éjjel alvás helyett terveket szövöget, de nappal nem képes ezeket megvalósítani. 

Carbo vegetabilis: szintén sok testnedvet, vért veszített, légszomjjal és nagyfokú gyengeséggel küzd, szinte ellustul. Az életfunkciók (emésztés, keringés) meglassultak. Friss levegő, legyezgetés segít az állapotán.

Túlérzékenység

Itt sok növényi eredetű szert érdemes megemlíteni, a boglárka-félék közé tartozik az első három. Erre a növénycsaládra igen jellemző – akár már szülés alatt is megfigyelhető -, hogy könnyen izgatott lesz, „tiszta ideg”, betegesen érzékeny, különféle érzelmek, belső konfliktusok kavarognak benne, és a végén testi tünetei lesznek.

Aconitum: jellegzetes”vészreakció” - hirtelen ijedtség, pánikrohamok, éjfél körül felriad.  

Pulsatilla: egyik leggyakoribb szer szülés után érzékeny, sírós kismamáknál, akik akár szoptatás alatt is elpityerednek. Ha támogatják, vigasztalják, és sok figyelmet kap a környezetétől, akkor megnyugszik, és kedves, gondoskodó anyuka lesz.

Staphisagria: szenved attól, ha mások rákényszerítik az akaratukat (kórházi élmény, családtag), ugyanakkor ő nem tudja eléggé képviselni a sajátját, csak tűr. Megsebzett állapotba kerül (akár szó szerint), ilyenkor dühkitörései lehetnek, akár attól is félhet, hogy bántja a gyerekét.

Nux vomica: túlhajszolt, kaotikus az alvása, legszívesebben ajzószereken élne. Nagyon türelmetlen, bosszús, domináns a családjával is, a babával is. Görcsös panaszai lehetnek (pl. emésztőszervi).   

Arsenicum album: fázós, érzékeny, szinte neurotikus kismama, aki addig nem nyugszik, míg mindent el nem rendezett. A pedáns rend fenntartása persze elég fárasztó, a környezete számára is. Főleg az aggódásban merül ki; nem bír egyedül lenni. Éjfél és 3 óra között felriad, sokszor nem tud visszaaludni.

Elbizonytalanodás

Ezeket a szereket inkább homeopata szokta felírni krónikus szerként, alapos kikérdezés után.

Calcium carbonicum: megbízható és gondos szülő válik belőle, de időbe telik, míg felnő a feladathoz. Nagyon fontos számára a védelmező-biztató légkör, ahol nem kell kapkodni, mindennek megvan a rendje. Hajlamos az elhízásra, csont-ízületi panaszokra, hurutos betegségekre, ekcémára.

Barium carbonicum: csökkentértékűség, fogyatékosság, tehetetlenség érzése. Fél, hogy alkalmatlannak bizonyul a gyereknevelésre, pl. lassabb tempója miatt. A Calciumhoz hasonló testi tünetei lehetnek.

Natrium muriaticum (chloratum): bár kötelességtudó, megfelelni vágyó kismama, érzelmi életén nehéz eligazodni, zárkózott ilyen tekintetben, sőt, depresszióra is hajlamos. Az érzelmek kinyilvánítása, a testi kontaktus a babával nehézséget okoz számára. Bizonytalanságának egyik fő oka, hogy saját édesanyjával sem elég harmonikus a kapcsolata.

Fásultság

Sepia: már a várandósság, szülés is megviselte, de a babázás-házimunka-feleségszerep triója végképp lemeríti. Legszívesebben menekülne a családtól, a kötelességek elől, akár vissza a munkahelyre. Nőgyógyászati-urológiai, illetve krónikus (légúti) hurutos tünetekben, székrekedésben, migrénben nyilvánul meg energiahiányos állapota.

Phosphoricum acidum: érzelmi kimerültség mellett testi gyengeség, akár teljes apátia jellemzi. Csalódás, bánat, honvágy, de egy kimerítő szülés is szerepet játszhat ebben. Lesoványodik, mivel nem kíván enni, inkább lédús dolgokra vágyik.

Végül megemlítem a Kalium phosphoricumot, ami az ún. Schüssler-sók között a No.5. Az idegrendszert támogató szöveti sóként is ismert, mely alvászavarban, szorongásban, idegkimerültségben segít. D6-os potenciában napi 3-4x1 tabletta javasolt pár héten át.

(Megjelent az Egészségkalauz oldalán 2014.január)

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode