Homeopátiás csúcs a Baltikumban

2015.04.20 08:45

A különleges atmoszférájú találkozónak a litván főváros adott otthont. Európa 40 tagországát és 25 homeopátiás iskoláját tömörítő Bizottság megalakulása óta először látogatott a Baltikumba, így Lettország és Észtország küldöttei is megjelentek. 

www.homeopata.hu
 
  • Hogyan népszerűsíthető a homeopátia kihívásokkal teli világunkban? 
  • Milyen az egységesített európai homeopátiás oktatás és szolgáltatás? 
  • Lehetséges-e együttműködnünk Indiával a homeopátiás kutatások terén? 
  • Érdemes-e tanítani, és hogyan a kritikus gondolkodást? 

A plenáris ülésen és az azt követő műhelymunkán a homeopátia hatékony népszerűsítésére került a hangsúly. 

Közel sem magyar jelenség a homeopátia híveinek és ellenzőinek küzdelme. Ez egész Európában, valamint az angolszász országokban kihívást jelent, és elsősorban a lakosság látja kárát a kiegyensúlyozatlan tájékoztatásnak. Az egyes országok tapasztalatainak bemutatása, és az ezt követő “brainstorming’” sok-sok hasznos tanáccsal, ötlettel szolgált. 

A harsányabbá váló ellenzőkben fokozódó félelmet kelt az a tény, hogy a 

homeopátiás kutatások, tudományos felismerések egyre erősebb bizonyítékát adják a homeopátia működési elvének és hatékonyságának. 

Az Európai Bizottság egészségügyi szerve a tényekre alapozva együttműködik az alternatív gyógyítókat képviselő szervezetekkel.

Mit tehetünk a homeopátiáért?

A kommunikációs szakemberek képzése a kiegészítő gyógymódokról, köztük a homeopátiáról, elősegíti a sajtóban a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Nem kevésbé fontos a lakosság érdekvédelmi önszerveződése. A közösségi média szerepe pedig megkerülhetetlen.  

Kritikus gondolkodás az Oktatási albizottság ülésén

Magyar szemmel meglepő, de tény: 

9 európai ország 32 egyetemén folyik homeopátiás oktatás vagy kutatás. 

16 európai homeopátiás iskolában folyik ECH-akkreditált képzés, köztük Egyesületünkben. Az egységes homeopátiás oktatás és szolgáltatás 2016 végétől kerül bevezetésre. 

Indiai együttműködés

Az Indiai AYUSH minisztérium (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha, Homeopathy - integratív gyógyítás minisztériuma) alapot hozott létre kutatásokra, külföldi kapcsolatok kiépítésére. További infó az Indiában tartott Homeopátiás Világnapról. A Conferences and Seminars menüpontban a World Homeopathy Day Celebrations videóknál felvételről megtekinthetők az előadások, angol nyelven. 

Az Oktatási és Kutatási albizottságok közös találkozóján a kritikus gondolkodás az oktatásban c. prezentációból megtudtuk: ezt a korszerű megközelítést leginkább az esettanulmányok elkészítésében lehet alkalmazni, melyek a bizonyítékokon alapuló orvoslás (EBM) egyik szintjét jelentik. Fontos tudni: az evidenciák hierarchiája CSAK a biomedicinában létezik, más tudományágban nem!

Minőségi esettanulmányokkal (nemzetközi protokoll alapján, melyet az allopátia is használ) megvalósulhat a homeopátia erős bizonyíték alapja.

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A kép a Creative Commons Licenc alapján használható fel. rcfalcon  © 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode