Fejfájás, ha jön a front?

2014.10.23 23:01

Az időjárási frontok hideg vagy meleg légtömegek határán alakulnak ki, és olyan meteorológiai jelenségek hirtelen megváltozásai figyelhetők meg, mint a légnyomás, hőmérséklet, páratartalom, szél, stb. Magyarország területén évente kb. száz frontot érzékelhetünk. Hatásukra szervezetünkben alkalmazkodó jellegű vegetatív reakciók lépnek fel, mely sokunknál komoly fizikai vagy szellemi tüneteket is okoz. A hajszolt, gyengébb, labilis idegrendszerű emberek, a keringési vagy reumatológiai betegségben szenvedők hajlamosabbak a frontérzékenységre.

Magunk sokat tehetünk a frontérzékenység ellen. A rendszeres testmozgás a szabadban – bármilyen időben! – hozzászoktatja keringésünket, mozgásszerveinket a szélsőségesebb időjáráshoz. Stresszes életet élőknek ez különösen ajánlott, a megfelelő ruházat, ételek, elegendő folyadék bevitele mellett.

Hidegfrontnál a légnyomás emelkedésének hatására a görcskészség fokozódik, izületi panaszok is gyakrabban lépnek fel, többnyire frissebbek, de ingerlékenyebbek is leszünk. Az ilyenkor fellépő fejfájásnál általában ritkábban nyúlunk gyógyszerhez.

Javasolt homeopátiás szerek (D6-C30 potenciában, napi 1-3 alkalommal):

Dulcamara: hideg-nedves vagy viharos idő közeledtekor, hurutokra való hajlam  

Rhus toxicodendron: szeles-viharos idő előtt ízületi-, izommerevség, fázósság, testi-lelki nyugtalanság

Alkati szerekkel (Arsenicum album, Calcium carbonicum vagy phosphoricum, Silicea) tartós terápiát érdemes folytatnunk homeopátiás orvos tanácsai mellett.

A melegfront gyakran megkínozza a fejfájásra hajlamosakat. Valószínűleg a légnyomás csökkenés kiváltotta vérnyomás esés okoz olyan fokú oxigénhiányt az agyban, ami napokig tartó migrénhez, erőteljes levertséghez vezet, gyakran szükséges a fájdalomcsillapítás.

Javasolt homeopátiás szerek (fenti adagolásban):

Bryonia: a legkisebb mozdulattól is romlik, ingerlékeny, sok vizet kíván, mogorva vagy dühös. Elviselhetetlen feszítő, hasogató fájdalom a nyakszirten, homloknál.

Lachesis: baloldali, vagy onnan induló, lüktető fejfájás, nem bírja a szoros ruházatot, felfokozott érzelmi állapotban van, lehet, hogy rengeteget beszél. Alkoholtól, vagy menstruáció előtt panaszai fokozódnak.

Carbo vegetabilis: gyenge keringésű, idősebb emberek, akiknek a légzése sem kielégítő, bőrük kissé szederjes. Jobban van friss levegőn, és ha legyezik.

Alkati szerként szóba jön a Natrium carbonicum, muriaticum, sulphuricum, Pulsatilla, Sulphur.

Néhány, speciális esetre ajánlható szer:

Rhododendron: kifejezetten szeles, viharos, hideg vagy nedves idő előtti panaszok (izületi is), fejfájásán a mozgás javít, bor fogyasztása ront.

Gelsemium: hóolvadáskor (melegedő nedves idő), tavasszal erősödő panaszok nagyfokú gyengeséggel, levertséggel, tarkótáji fájdalommal. Izgalom, lámpaláz fokozza a tüneteit.

Natrium sulphuricum: ha tavasszal melegebbre és nedvesre fordul az idő. Gondoljunk rá, ha korábban fejsérülés, agyrázkódás fordult elő. Tarkótáji fájdalom jellemzi; depressziós hangulatba kerülhet.

Forrás:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1558/mit-tehetunk-a-fronthatasok-enyhiteseert

(Megjelent a Wellness Magazinban, 2012. január)

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode