Akkor gyógyul a beteg, ha itt az ideje

2010.07.20 14:40

Egyre több a híve a hagyományos orvoslással és annak módszereivel szembeállított nem is olyan új tudománynak, a homeopátiának. Sőt: egyetemet végzett, szakvizsgával rendelkező orvosok tesznek le homeopata szakvizsgát, és gyökeresen újítják meg vizsgálati és kezelési módszereiket.

Különbözőek vagyunk. Vannak közöttünk sokan, akik nyáron, kánikulában érzik igazán jól magukat, mások a hideget szeretik, a hó, a síelés szerelmesei. Vannak köztünk korán kelő pacsirták, és nehezen ébredő baglyok. Ízlésünk, temperamentumunk, alkatunk épp oly változó, mint képességeink, tehetségünk.

Természetesnek találjuk ezt, ugyanakkor elhisszük a modern gyógyszertudománynak, hogy léteznek olyan kémiai molekulák, gyógyszerek, amelyek mindenkire egyformán hatnak.

Lehetséges volna? Persze hogy nem. Sokak szerint a fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat, nátha és magas vérnyomás elleni szereket, kedélyjavítókat az orvosok úgy írják fel nekünk, hogy nem ismerik a pontos hatást, amelyet bennünk, az egyedi, másoktól különböző emberben kiváltanak majd. Kipróbálják, és, ha nem válik be, írnak másikat.

Az úgynevezett alternatív gyógymódok, amelyek közül néhányat ma már a magáéval egyenrangúnak ismer el a hivatalos orvostudomány, alapvetően abban különböznek hogy az alternatívok mindig az egész embert vizsgálják, soha nem a betegséget. Ilyen alternatív módszer a homeopátia, amelyből ma már orvosegyetemi vizsga is tehető, és egyre több orvos él vele.

Mellékhatások és válaszreakciók

Mi is ez manapság egyre gyakrabban emlegetett tudomány? A homeopátia a hasonlót a hasonlóval kezelni elv alapján gyógyít. Alkalmazásának lényege, hogy a beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban, amely hígítatlanul az egészséges emberben olyan tüneteket vált ki, mint amelyek leginkább hasonlítanak a beteg panaszaihoz. Ugyanis a különböző anyagok, növényi, állati termékek hatást gyakorolnak az emberi szervezetre – az egészséges ember közérzete megváltozik, álmos lesz, szédül, fájdalmat érez. Amennyiben ennek a bizonyos anyagnak a csökkentett és dinamizált adagjával kezelik azt a beteget, aki hasonló panaszokkal jelentkezik, állapota a homeopátia alaptétele szerint javulni fog. Hasonló elvet követnek a védőoltásoknál is, amikor elölt baktériumcsírák igen kis mennyiségével saját védőanyag termelésére serkentik a szervezetet.

Különleges orvos-beteg kapcsolat

A homeopátiában az anamnézis, a diagnózis és a leendő gyógyszer nem képzelhető el egymás nélkül. A beteg és orvosának kapcsolata egyéni. Az anamnézis mindenre kiterjed, ami a beteggel kapcsolatos. A hangsúly nem a betegségen, hanem a beteg emberen van, mert csak a betegről kialakult összkép alapján lehet kiválasztani a tökéletes hasonszert. A homeopátiás és hagyományos orvoslás között nem lehet ellentét. Az a kezelés a helyes, amelyik az adott esetben a betegen segít.

A homeopátiás gyógyszerek természeti anyagok, amelyek a szervezet saját védekező képességét serkentik. Mellékhatásuk rendszerint nincsen. Csak ritkán fordulnak elő túl erős válaszreakciók. Mégsem szabad meggondolás nélkül alkalmazni őket.

Ha ideje van a gyógyulásnak

Dr. Katona Edit pszichiáter 

– Amikor fiaim megszülettek, úgy gondoltam – mondja a doktornő –, hogy ha egy lehetőségem is van arra, hogy a gyakorolt kémiai terápiák helyett vagy mellett egy természetes, mégis orvosi gyógymóddal tudok segíteni rajtuk, magunkon, akkor éljek vele. A homeopátia rendkívül nagy tapasztalatot, tudást és rendszerező munkát követel az orvostól. És élethosszig tartó tanulást. Van idő a páciensre. Egy-egy beszélgetés egy-másfél, néha két óráig tart, és nekem meggyőződésem, hogy ez a folyamat már önmagában is gyógyít. A beteggel való beszélgetés során kérdéscsoportokkal dolgozunk, de ha lehet, a páciens válaszai mentén haladunk. A homeopátiában a kikérdezés is egyfajta művészet, és több értelemben is információs terápia. Először megkérdezem a hozzám fordulótól, mi zavarja, mi okozza neki mostanában a legtöbb problémát.

A test vagy a lélek beteg?

A válaszokból kiderül, hogy inkább testi vagy érzelmi, lelki problémái vannak. És akkor abba az irányba haladunk tovább. Rákérdezek a hőháztartásával kapcsolatos tünetekre. Szokott-e izzadni, szokott-e fölforrósodni valamely testrésze, melegben vagy hidegben érzi-e jobban magát. Kikérdezem az ételekről, amelyeket szeret. De érdeklődöm az emésztéséről, a folyadékigényéről, az alvási szokásairól, arról, hogy inkább oldalt fekve vagy hason, állig be- vagy kitakarózva szeret aludni. Érdeklődöm visszatérő álmairól és a természetéről, lelkialkatáról is. Próbálom tehát megismerni az embert és a tünetet.

Ha például fejfájásról panaszkodik, megkérem a pácienst, hogy alaposan írja le, mi zajlik olyankor benne. Lehet, hogy az érzelmeiről kezd ilyenkor beszélni, de lehet, hogy arról, melyik oldalon és milyen jellegű fájdalom jelentkezik (pl. lüktető, tompa, hasogató, abroncsszerű), merre sugárzik, melyek a kísérő tünetei, mitől javul, romlik. Az is lehet, hogy elmondja, milyen gondolatok kapcsolódnak a fő panaszához. Ha mindezt már tudom, a megfelelő szer kiválasztása előtt megnézem, hogy a homeopátia tünetkönyvében, az úgynevezett Repertóriumban az elmondott tünetekhez milyen szerek tartoznak. (A fejfájásról például 90 oldalnyi szerepel.) Csak a példa kedvéért, van ritkán jelentkező féloldali, minden hétvégén kialakuló, tarkótáji, melegre javuló, hidegfrontnál lüktető, és még sok százféle.

Az óvatosság itt sem árt

A homeopátiás gyógyszerek természeti anyagok, amelyek a szervezet saját védekező képességét serkentik. Mellékhatásuk rendszerint nincsen. Csak ritkán fordulnak elő túl erős válaszreakciók. Mégsem szabad meggondolás nélkül alkalmazni őket. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek gyógyításához a szervezet természetes védekező ereje már nem elég. Ilyenek a deformitással, anatómiai elváltozással járó folyamatok. A homeopátiás és hagyományos orvoslás között nem szabad, hogy ellentét legyen. Az a kezelés a helyes, amelyik az adott esetben a betegen segít. A homeopátiás szerek golyócskák, tabletták, cseppek és bedörzsölendő szerek formájában kaphatók. A golyócskákból öt, a tablettákból egy, a cseppekből öt csepp, a bedörzsölőkből pedig egy késhegynyi adag az általános dózis. Az orvos azonban előírhat más adagolást is. Ma már a patikákban vásárolhatunk belőlük vény nélkül is.

 

(Megjelent a Hölgyvilág 2010. július 20-i számában)

Vissza

Elérhetőség

www.homeopatiapszichiatria.com www.drkatonaedit.hu
Budapest XI., Fehérvári út 54-56/B

+361-3611-876
keddtől péntekig 8.30 és 9.30 között

Skype: katona.edit1

A honlap oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt, az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy terápiát. A feltüntetett kezelési lehetőségek és gyógymódok saját felelősségre alkalmazandók. Amennyiben panaszai súlyosak vagy elhúzódnak, forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode